Yaban Mersini Faydaları Ömer Coşkun

Yaban Mersini Faydaları Ömer Coşkun :

Yaban mersini, kansere karşı vücudu koruyan enzimleri aktif hale getirdiği, kan şekerini düşürüp bağırsak metabolizmasını düzenlediği, kalp krizi riski ile HIV virüsünün tekrarlanmasını azalttığı, göz yorgunluğunu giderdiği, şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluklarını engellediği bildirildi. üzümler grubunda yer alan yaban mersininin, yapılan araştırmalar sağlık açısından çok önemli yararları bulunduğunun belirlendiğini söyledi. Yüksek ve alçak boylu ile tavşan gözü olmak üzere 3 ayrı türü bulunan yaban mersininin, Doğu Karadeniz Bölgesi‘ndeki illerden Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun‘un yüksek kesimlerinde yabanı formlarının bulunduğunu ifade eden Dr Ömer Coşkun, ”likapa” olarak da adlandırılan meyvenin, yöre halkı tarafından reçel veya pekmez yapılarak tüketildiğini anlattı.

MİNERAL VE VİTAMİN YÖNÜNDEN ÇOK ZENGİN ;
Yaban mersininin, meyvesi, çiçekleri, yaprak ve köklerinden yararlanıldığını belirten Dr Ömer Coşkun, ”Yapılan araştırmalarda 145 gram yaban mersinin 21 gram karbonhidrat, 1 gram protein, 0.5 gram yağ, 19 miligram C ve 145 IU A vitamini ile 85 kalori içerdiği belirlenmiştir. Sodyum içermeyen, mineral ve vitaminlerce zengin olduğu belirlenen yaban mersininin insan sağlığı açısından çok yararlı olduğu ortaya konulmuştur” dedi.
Yaban mersinin yaprak ve kuru meyvelerinden yapılan çayın ishal giderici özellik taşıdığını, kadınlarda özel günlerin etkisini azalttığını ve düzene soktuğunu, idrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik etkisi gösterdiğini, kansere karşı vücudu koruyan enzimleri aktif hale getirdiğini, yağlı bileşiklerin vücuttan atılmasını sağladığını anlatan Coşkun, taze olarak tüketilmesi halinde kanı temizlediğini, kan şekerini düşürüp bağırsak metabolizmasını düzenlediğini, kolesterolü düşürdüğünü, kalp krizi kiski ve HIV virüsünün tekrarlanmasını azalttığını kaydetti. Coşkun, sakinleştirici özelliği bulunan, iltihaplar için dezenfektan özelliği taşıyan yaban mersininin besleyici olmasına rağmen kalori ve sodyum içeriğinin düşük olduğunu da vurguladı.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp