Termiye Acı Bakla

Termiye Acı Bakla :

Termiye (bakla)


Türkçe İsmi
Yahudi baklası, Gavur baklası, Deli bakla, Delicebakla, Termiye, Tirmiş, Artamuz, Kurt baklası

Arapça İsmi
Türmüs, Bakila-i Şami

Farsça İsmi
Kebgeç

Latince İsmi
Lupinus Albus

Ülkemizde Ege, Marmara, İç Anadolu bölgelerinde kendiliğinden yetişen yabani olarak yetiştiği gibi kültüre olarak da yetişir. 75-100 cm. büyüklüğündedir. Yaprakları el şeklinde, parçalı ve tüylüdür. Haziran ayında beyaz ve mavi renkte açan çiçekleri bitkinin uç kısmında bulunur. Baklagiller familyasından otsu ve yıllık bitkidir. Meyvesi bezelyeye benzer, daha düzgündür ancak yuvarlak değildir. Dış kısmı sert parlak, gri renktedir ve acı tadı vardır.

Kullanılan Kısmı:

Meyvesi, meyvesinin kabukları
 

Etkisi:

Besleyicidir. Böbrek, idrar yolları iltihabı ve kumuna, baş ağrısına, şekeri düşürmeye, romatizma, siyatik, mafsal ağrılarına, basura, albümini düşürmeye, vücuttaki tuzu dışarı atmaya, vücuttaki zehirli maddelere, bağırsak parazitlerine, aybaşı kanamalarını düzene koymaya, sancıları dindirmeye, rahim ağrısı iltihabı ve akıntısına, harici deri ve cilt hastalıklarına ve zehirli böcek sokmasına iyi gelir.
 
Kullanılışı:
Cilt hastalığı, böcek sokmasına ve romatizmalı ağrılara lapası yapılarak harici kullanılır. Kavrulup dövülerek toz halinde yutulur. Bala karıştırılıp yenir. Tohumu suda iyice kaynatılıp sirke ile karıştırılarak içilir. Tohumları ( meyvesi) suda bekletilip kabukları soyulup çerez gibi çiğ veya kavrulup yenir. Kaynatılarak suyu içilir.


Baklanın hazımsızlığa iyi gelen cevariş-i habbetü’l-hadra reçetesinin ilk sırasına yerleşmesine şaşmamak lazım; çünkü İbn-i Sina’ya göre bu sebze genel olarak göğüs organlarına iyi geliyor. Yine Sina’ya göre, baklanın göğüsle ilgili diğer faydaları onun kan tükürme ve öksürüğe iyi gelmesi olarak sıralanabilir. Diğer yandan, İbn-i Sina, baklayı, tüm olumlu özelliklerinin yanı sıra sindirimi zor olan, kabızlık ve gaz yapabilen bir sebze olarak da tanımlıyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp