Süngerlerin Yeniliğini Korumak

Süngerlerin Yeniliğini Korumak



Banyo lifleri ve diğer doğal süngerler, ölü derinin çıkartılmasında etkilidirler ancak, düzenli şekilde temizlenmezlerse, sabun yüzünden yapışkan hale gelirler. Öncelikle tazyikli suyla durulayınız, daha sonra soğuk, sirkeli suda bir saat bekletiniz - 1 litre için 2 yemek kaşığı sirke.
 

CAM

 
Rengi bozulmuş camları temizlemek için, birkaç saat amonyak ve suda ıslatınız. Veya çay poşetli sirkeyle ıslatınız, sonra yıkayıp durulayınız. Çok solmuş cam birkaç saat asetonda bekletilerek temizlenebilir. Aynı şekilde, yıkayıp durulayınız.Cam tezgahları temizlemek için limon suyuyla silmeyi deneyin. Cam tezgahtaki çizikler için çizikler üzerine diş macunu sürerek silmeyi deneyin.Cam avizeler. Cam avizeleri temizlemek için, ticari cam temizleyici veya 1 yemek kaşığı (15ml) amonyak içeren sudanemlendirilmiş yumuşak bir bezle siliniz. Amonyaklı su kullanmak, böcek lekelerini daha kolay çıkartmaya yardımcı olur.
 

DERİ

 
Deri eşyaları ve döşemelikleri nemli bezle ve sabunla yıkayınız. Sirke ve keten tohumu yağı (1:2) solüsyonuyla zaman zaman cilalayarak deriyi çatlaklardan koruyunuz.Deriden beyaz su lekelerini çıkartmak için, lekeleri vazelinle kaplayıp birkaç gün boyunca bekletiniz. Yumuşak bir bezle siliniz. Vazelin ve saç spreyi deriden, tükenmez kalem mürekkebini de çıkartabilir.
 
DERİ (RUGAN)
 
Rugan deriyi, sirkeyle ıslatılmış bir bezle ve sonra temiz yumuşak bir bezle siliniz.
 
DÖŞEMELİKLER
 
Pelüş ve kadife döşemelikler düzenli olarak süpürülmelidir. Bu, sadece tozu yeniden dağıtmak olan fırçalamaktan daha etkilidir. Kir parçalarını temizlemek için, zaman zaman, her seferinde ufak bir alanı kuru temizleme sıvısıyla temizleyin. Sıvının etkisini test etmek için başlamadan önce ufak bir yerde deneyebilirsiniz. Modern kadifeler genelde sentetik elyaf karışımıdır. Bu tüylü kumaşların görüntülerini yenilemek için, 1 yemek kaşığı (15ml.) sirkeli 2 kase (500ml.) suya batırılmış bezle silmek genelde yeterlidir. Tüyleri yatık kadife üzerine 3 cm. yukarıda tutulan buhar, tüylerini kaldırırİhmal edilmiş koyu renkli deri mobilyayı temizlemek için 14 bardak (60ml.) saf bezir yağını 3/4 bardak (180ml.) sirkeyle kapalı bir kavanozda karıştırın. İyice çalkalayın. 
 
Yumuşak bir bezle uygulayın. Kir ve ter izleri çözülürken bezi sürekli değiştirinVinil döşemelikler. Vinil döşemelikleri temizlemek için, sert bir paspasın üzerinde, az miktarda kabartma sodası veya sirke kullanın. Bu paspası ve biraz deterjan kullanarak vinili yıkayın. Vinili bu şekilde yıkamak, vücut yağından dolayı sertleşmeyi ve çatlakları önleyebilir. Islak sabunlu bezle düzenli olarak silmek, vinil koltukların arkalıklarından ter ve saç ürünlerinin izlerini çıkartmaya yardımcı olur. Ter, vinilin rengini alır ve kurutur.
 
MOBİLYA
 
Yüzeyin yapışkanlığını almak için mobilyanın yüzeyini nemli bezle silmekten asla korkmayın. 1 yemek kaşığı (15ml) sirke ve 1/2 çay kaşığı sıvı deterjan, 1 litre sıcak suya eklenerek ahşap mobilyalar için iyi bir solüsyon yapılır.
 
Sentetik Mobilya Boyaları
 
Mobilyanın birçok parçasında selüloz ve poliüretan malzeme bulunur. Parlak yüzey sert ve dayanıklıdır. Düzenli olarak toz almak ve ara sıra sıvı silikon cila uygulamak, yüzeyleri koruyacaktır.Cila yapışkan ve donuk bir hal alırsa, 1 yemek kaşığı (15ml.) sirke içeren deterjanlı ılık suda sıkılmış sünger bezle siliniz. İkinci bir temiz,Abanoz. 1 yemek kaşığı sirkeli 2 bardak (500 mİ) suda sıkılmış bezle yıkayınız. Saf keten yağıyla yağlayınız. Bu uygulama, abanozun koyuluğunu ve parlaklığını koruyacaktır.Perde Tertibatı. Parlak metal perde takımlarını parlatmanın bir yolu 1 yemek kaşığı (15ml) sirkeli 1 bardak (250 ml.) suda onbeş dakika kaynatmaktır. 
 
Durulamadan kurutunuz.Pirinç ihmal edilirse hemen kararır. Eğer yumuşak temizleyiciler (pirinç cilası, tuza batırılmış limon veya sirke ve tuz karışımı gibi) etkili olmazsa, eşyayı sitrik asit içeren solüsyona koyunuz. 3 1/2(litre) sıcak suda çözülmüş (25g) sitrik asit kullanınız ve metalolmayan bir kap kullanınız. Eğer eşya büyükse daha fazla solüsyon kullanınız.Pirinç üzerindeki yeşil ve mavi lekeler için farklı bir uygulama gerekir. Küçük ve sert pirinç eşyalar 1/2 fincan çamaşır sodası içeren 1 1/2 lt. suda kaynatılabilir: Küçük leke izleri sirkeli bir bezle

veya tuza batırılmış limon suyuyla ovulabilir. Durulayın, yıkayın, tekrar durulayın, kurutun ve cilalayın.İpek poplinler bazı ipekler gibi yıkandıktan sonra parlaklıklarını kaybedebilirler. Kurutmadan önce 1 litre soğuk suya 2 çay kaşığı (lOml) beyaz sirke suyunda ıslatılmış giysiyi durulayarak bu önlenebilir. Bu asitli durulama uygulanacaksa, tekrar yıkanmadan önce giysiyi yarım saat temiz, soğuk suda ıslatınız. Hafif nemliyken ütüleyiniz
 
PORSELEN (ÇİNİ)
 
Eski çinilerden kahverengi lekeleri çıkartmak için, çiniyi yumuşak beyazlatıcı solüsyon (% 5) ve suyla, birkaç saat ıslatınız. Daha sonra yıkayıp durulayınız. Leke çıkmamışa bu işlemleri tekrarlayınız.Siyah şemsiyeler 1 yemek kaşığı (15ml.) sirkeli soğuk suyla silindiğinde daha yeni görünürler.
 
Yastık Kılıfları
 
Her seferinde bir kılıf yıkayınız. Ilık deterjan köpüğüyle on dakika ön ıslatma yapınız. Bu suyu boşaltıp, lekeli kolları ve başlıkları yumuşak tırnak fırçasıyla sürterek, eşit miktarda soğuk sabun köpüğüyle yıkayınız. Solan renkleri parlatmak için son durulama suyuna yarım bardak (125ml.) sirke koyun.
 
BİRA LEKESİ
 
Kuru bira lekeji kumaş eşit miktarda sirke ve sıvı bulaşık deterjanı içeren solüsyonlu süngerle silinmeli ve ılık suyla durulanmalıdır.
 
BİLİNMEYEN LEKELER
 
Lekelenen kumaşa veya malzemeye göre aşağıdaki leke çıkartma tekniklerinden birini kullanabilirsiniz.> Soğuk suyla emdiriniz.Üzerine birkaç damla sirke döktüğünüz ıslak süngerle emdiriniz. (Pamuklu veya ketene kullanmayınız.)Saç boyasından dolayı lekelenmiş giysiler sirke eklenmiş köpüklü suyla yıkanmalıdır. Beyazlar daha sonra çamaşır suyuna da konulabilir.
 
ÇİMEN VE ÇİÇEKLER
 
Yıkanabilir kumaşlardaki çimen lekeleri, çamaşır deterjanıyla ovarak ve durulayarak çıkartılabilir.Kumaş yıkanamıyorsa lekeli bölgeyi alkolle ovarak ıslatınız. İlk olarak kumaşın solup solmadığını test ediniz. Asetat kumaşlar için alkolü iki bardak suyla ıslatınız. Yüne alkol kullanmayınız. Durulayınız. Leke inatçıysa sirke ve suyla silip durulayınız.Çimen lekelerine amonyak, yağ çözücü veya alkalinli deterjanlar gibi alkaliler kullanmayınız. Kalıcı lekelere sebep olabilirler.
 
ET SUYU, SALÇA SOSU
 
Halıya dökülünce mümkün olduğunca çabuk siliniz. 1 çay kaşığı (5 mİ) yumuşak deterjanı, 1 çay kaşığı (5 mİ) beyaz sirke ve 1 litre sıcak suyla karıştırınız. Lekeye uygulayıp kuruttuktan sonra elektrikli süpürgeyle süpürünüz. Kuru temizleme sıvısı uygulayıp halıyı kurutunuz ve tekrar süpürünüz.Halıdaki lekeyi emdiriniz. Bazı içecekler halıda kalıcı lekeye neden olabilecek boyalar içerirler. 1 çay kaşığı (5ml) deterjan, 1 çay kaşığı (5ml) sirke ve 1 litre sıcak suyu karıştırınız. Lekeye uygulayıp kuruttuktan sonra süpürünüz. Gerekirse tekrarlayınız.İdrar lekeli kumaşları 30 dakika duru suda ıslatınız (etiket izin veriyorsa, sıcak su kullanmak en iyisidir). Gerekirse deterjan ekleyiniz, yıkayınız ve

durulayınız. Gerekirse kumaş için güvenli bir beyazlatıcı kullanınız. Kumaşın rengi değişirse, amonyakla siliniz. Leke kalırsa, beyaz sirkeyle siliniz. Tekrar yıkayınız.Beyaz sirke ve kabartma sodası karışımı iyi bir nötrleştiricidir. Kumaşı veya halıyı siliniz.Çinideki kahve ve çay lekelerini çıkartmak için kabı beyaz sirkeyle ıslatınız. Nemli bir bez parçasını kabartma sodasına veya tuza batırıp lekeyi temizleyiniz.Halıdan kahve lekesini çıkartmak için, dökülmüş lekeyi mümkün olduğunca çabuk emdirin. Bir çay kaşığı (5ml) deterjan, Bir çay kaşığı (5ml) beyaz sirke ve bir litre ılık suyu karıştırın. Bunu lekeye uygulayın ve kurutun. Kuru temizleme sıvısı uygulamalarını takip edin. Halı kuruduktan sonra süpürün.
 
KUSMUK
 
Halılardan çıkartmak için gecikmeden müdahale ediniz. Katı maddeleri çıkartmak için spatula kullanınız ve eski havluyla mümkün olduğunca emdiriniz. 1 çay kaşığı (15ml) çamaşır deterjanını 1 bardak (250ml) sıcak suya koyunuz ve 1 yemek kaşığı (15ml) beyaz sirke ilave ediniz. Tırnak fırçasıyla bölgeyi siliniz. Aşırı ıslatmayınız. Aşırı derecede ıslanırsa, ıslak halının arkası çıkarılması zor olacak, istenmeyen kokuyu emecektir.Meyve lekesini çıkartmanın başka bir yoluysa limon suyuyia bölgeyi silmektir (veya bir dilim limonu lekenin üstüne sürtün). 
 
Bol suyla temizleyiniz ve açık havada kurutunuz. İnatçı lekeler için giysiyi 1 çay kaşığı (5ml) yumuşak  Halıya dökülenleri mümkün olduğunca kazıyınız. Bir çay kaşığı (5ml) yumuşak deterjanı bir çay kaşığı (5ml) beyaz sirke ve bir litre sıcak suyu karıştırınız. Lekeye uygulayıp kuruttuktansonra elektrikli süpürgeyle süpürünüz. Gerekirse bu işlemi tekrarlayınızHalıdan ojeyi çıkartmanın diğer yöntemi de halıya kuru temizleme sıvısı uygulamaktır. Halının tabanı lastik veya sentetikse tedbirli olun. İnatçı lekeler için, 1 çay kaşığı (5ml) deterjanı 1 çay kaşığı (5ml) beyaz sirkeyi ve 1 litre sıcak suyu karıştırın. Lekeye uygulayıp kurutun ve süpürün.Lavabodan pası çıkartmak için etkili bir beyaz sirke kullanınız.
 
SAKIZ
 
Yumuşak sakızı çıkartmaya çalışmadan önce sertleştiriniz. Bunun bir yolu kumaşı soğutucuya koymaktır. Sertleşen artığı kazıyınız ve lekeyi sirke, bulaşıkMobilyadaki su halkaları. Mobilyadaki nemli izler genelde sızıntı yapan vazolardan ve soğuk bardakların buğu halkalarından kaynaklanır. Alanın kurutulması için cila çıkartılmalıdır. Nemli bir beze az miktar sirke koyunuz ve ıslak lekeyi siliniz. Eski cilayı çıkarır ve beyazlaşmış tahtayı koyulaştırır. İyice kurutunuz. Sonra neft yağı veya vazelinle çalışınız. Lekenin dışından merkeze doğru sertçe ovunuz. Daha fazla yağ veya vazelinle lekeyi kaplayınız ve ısıtılmış toz beziyle ovmadan önce birkaç saat bekletiniz. Toz bezi üzerine bir veya iki dakika sıcak sütü konarak ısıtılabilir. Sıcaklık, ahşabın yağı emmesini kolaylaştıracaktır. Sonra her zamanki gibi cilalayınız; veya iz kalırsa, ovma işlemini tekrarlayınız.
 
TER
 
Ter, kumaşı inceltecektir bu yüzden, hassas yerleri dikkatlice temizleyiniz. Lekeyi sıcak suyla ıslatınız ve deterjanla ovunuz veya ön-yıkama ıslatma bileşiğiyle ıslatınız. Her zamanki gibi yık Vmız. Kumaşın rengi terden dolayı değişmişse, rengi canlandırmak içinamonyak veya beyaz sirkeyi deneyiniz. Taze lekeleri amonyakla siliniz ve hemen soğuk suda durulayanız.Döşemelikteki ter lekeleri renklerin solmasına, ağarmasına, sararmasına ve yağ izlerine neden olabilir. Sirke solüsyonu güvenle kullanılabilir. Her ılık (250ml) su bardağına 2 çay kaşığı (lOml) sirke koyunuz. Solüsyonda sıkılmış bezle lekeyi hafifçe silinizKuru temizleme sıvısıyla sürtmek de yardımcı olabilir. Kaplama kumaşsa, yumuşak ve temiz bir tırnak fırçasıyla ovunuz. Emici bezlerle mümkün olduğunca emdiriniz. Kuru temizleme sıvısı buharlaşınca, sirke uygulayınız.Ter Kokulu (elbiseler, çoraplar, vs.) ve Lekeli Çamaşırlar:Bir çamaşır küveti veya leğeninde, çamaşırlann üstünü örtmeye yetecek kadar su içine !4 fincan sirke koyun, çamaşırları bu su içinde bir gece boyunca ıslatın ve sabah yıkayın.
 
TUZ
 
Bot ve ayakkabılardaki tuz izlerini temizlemek için 1 bardak beyaz sirke ve 3 bardak su karışımıyla siliniz.Kuru tuz, halının rengini değiştirebilir ve kiri ve tozu engelleyen nemi çeker. Tuz dökülürse yavaşça ve derinden süpürünüz.Tuzlu suyu veya tuzlu sıvıları hemen emdiriniz. 1 çay kaşığı (5ml) çamaşır deterjanı, 1 çay kaşığı (5ml) beyaz sirke ve 1 bardak (250m) ılık suyu karıştırınız. Birkaç kez bu karışımla lekeyi siliniz ve emdiriniz ve sonra nemli bezlerle siliniz. Tüyleri düzeltip kuruduğunda elektrikli süpürgeyle süpürünStikerler bazen direkt veya bezin üzerinde sirke uygulayarak çıkarılabilir. Cam ve plastik gibi emici olmayan yüzeylerden stikeri çıkartmak zordur. Aseton, neft yağı ve ön yıkama spreyi en etkili olanlar arasındadır.
 
Plastik yapıştırıcılar. Leke kurumadan önce çıkartmaya çalışın. Deterjanlı soğuk suda yıkayın. Leke kalırsa 1/4 bardak (60 mİ) beyaz sirkeyi kaynama noktasına getirin. Lekeyi suya batırın. Başka bir 1/4 bardak (60ml.) beyaz sirkeyi ateşin üzerine koyun ve birincisi soğuduğunda, leke sıcak sirkede ıslatılırken tekrar ısıtın. Bu işleme onbeş dakika devam edin.
 
Eski ve kuru uhu lekesi için kumaşı kaynayan sirke ve su - (on bardak suya bir bardak sirke) solüsyonunda otuz dakika bekletin. Suda akan boya ve cila çıkartıcılar bazı tutkalları çıkartacaktır fakat, öncelikle kumaşta test edilmelidirler
 
Halıdaki lekeyi bıçakla veya spatulayla mümkün olduğu kadar kazıyınız. Önce sıcak suda ıslatılmış bezle sonrada ısıtılmış sirkeyle siliniz Erimiş yapışkan izlerini sık sık emdiriniz.
 
Ahşaptan Balmumu Lekelerinin Çıkartılması... Ahşap mobilyaya dökülmüş balmumunu çıkartmak için, mumu önce saç kurutma makinesiyle orta sıcaklıkta yumuşatın. Mum erimeye başladığında yumuşak bir bez veya kağıt havluyla hemen silin ve bölgeyi ısıtmaya devam edin.Bütün mum parçaları çıktığında bölgeyi hafif, damıtılmış beyaz sirke/su solüsyonuyla silin ve yüzeyi her zamanki gibi parlatın.
 
Hayvan ''''''''Kazaları''''''''... Köpek veya kedi idrarı için, hemen 2 yemek kaşığı bulaşık deterjanı ve soğuk su karışımı yapın. Köpürtün ve bölgeyi köpükle kaplayın. Beyaz sirke ve su karışımıyla yıkayın (8 ölçü suya, 1 ölçü sirke). Hemen bir saç kurutma makinesiyle soğuk ayarda kurulayın
 
 
Kahve ve Çay... Mümkün olduğu kadarını kağıt havlularla emdirip damıtılmış beyaz sirke uygulayın. Leke direnirse, lekenin üzerine köpüklü tıraş kremi sıkın, bir sünger ovun ve suyla durulayın. Kurumaya bırakın ye elektrikli süpürgeyle süpürün.
 
Tutkal... Tutkalın çeşidine göre şu üç şeyden biri tutkalı mutlaka çıkartacaktır. Halının üzerindeki tutkalın çeşidinden emindeğilseniz önce sirke, deterjan ve su deneyin (su bazlı tutkallar için). Sonra asetonu (diğer çoğu tutkal çeşidi için) ve aseton işe yaramazsa tineri deneyin.
 
Gazoz... Eşit miktarda beyaz sirke ve suyla silin.
 
Yer Döşemelerinin Temizliği... 4 yemek kaşığı damıtılmış beyaz sirke, 4 yemek kaşığı su yumuşatıcı ve bir kova sıcak su, iyi bir ahşap döşeme temizleyicisidir.
 
Boyalı Duvar Temizliği... 1 ölçü amonyak ve 1 ölçü beyaz sirke, 16 ölçü sıcak su karışımı, yıkanabilir boyalı duvarlar için iyi bir temizlik solüsyonudur. İsterseniz 3 veya 4 yemek kaşığı bulaşık deterjanı veya karbonat da ekleyebilirsiniz. İyice silin ve temiz suyla durulayın.
 
Sert Su lekeleri... Sert sudaki mineraller yüzünden oluşan lekeler sek beyaz sirke ile çıkarılabilir.
 
Hardal... Yapılacak ilk iş, susuz el temizleyicisiyle ovmaktır. Soğuk suda durulayın.
 
• Ayrıca 2 saat beyaz sirkede bekletebilirsiniz. Sonra kalıp sabunla ovalarken soğuk suda yıkayın. 12 saat sabunlu suda bekletin. Gerekirse, hafif bir beyazlatıcı solüsyon kullanabilirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp