Sirkenin Faydaları

Sirkenin Faydaları

Kolesterole karşı sirke: Müller, elma sirkesinin besinlerin ve sıvıların bağırsakta emilimini yavaşlatan, suda çözünen bir lif olan pektin açısından zengin olduğunu ve pektinin sindirim sisteminde yavaşça ilerlerken, bağırsaklara yapışarak kolesterol emilimini engellediğini belirtiyor. “Eğer, kolesterolünüz yüksekse yemeklerden önce düzenli olarak ballı elma sirkesi içmeye devam ederek kolesterolünüzü normale döndürebilirsiniz. Hatta sirkeyi, meyve ya da sebze suyu ile karıştırarak da içebilirsiniz.”

Sirke Anemiye iyi gelir: Sirke, anemiye karşı birebir olan demir, B12 vitamini ve folik asidi, vücudun kolayca emebileceği bir formda barındırır. Günde bir defa ılık ballı suyun içinde bir tatlı kaşığı elma sirkesi koyup içmeniz yeterlidir.

Sirke Astım ve solunum hastalıklarına iyi gelir: Tüm vak’alarda bal (tabiî, işlenmemiş ve ısıtılmamış olmalı) ve elma sirkesi karışımı iyi sonuç vermektedir. Buğday balı daha tesirlidir. Bir kaşık sirke, bir kaşık balla karıştırılıp ılık suya eklenir, günde 3-4 defa içilir. Bir mendil veya tülbent sirkeye batırılıp bileklerin iç tarafına yerleştirilerek bir bantla sabitlenir.

Sirke Ateş düşürür: Bir ölçü sirkeyi, beş ölçü suyla karıştırın. Bu karışımı kompres yapmak ve sarmalamak için kullanın. Bu sirkeli su, yüksek ateşle yanan kimseyi rahatlatacağı gibi, vücuttaki toksinlerin deri yoluyla atılmasını sağlayacaktır.

Sirke Ayak sağlığı için önemlidir: Ayaklarınızı sirke banyosuyla rahatlatın! Bir leğenin içini bileklerinize kadar soğuk suyla doldurun. İçine bir bardak elma sirkesi ile biraz işlenmemiş deniz tuzu ekleyin. Birkaç dakika boyunca ayaklarınızı suyun içinde hareket ettirin.

Sirke Varisleri iyileştirir: Bacaklarınızı elma sirkesi emdirilmiş bir bezle sararak yukarı kaldırıp dinlendirin. Bu esnada büyük bir tas içinde bir yemek kaşığı elma sirkesi karıştırılmış ılık suyu için. Yorgunluğu da alması için bu suyun içine bir yemek kaşığı bal ekleyin. Rahatlamayı hemen hissedeceğiniz gibi, gözle görülür iyileşme de birkaç hafta içinde gelecektir. Bunu günde bir veya iki defa, yarım saatlik sürelerle uygulayın.

Elma Sirkesinin Zayıflamaya Etkisi

Zayıflamak için bir diyet uygulamıyorsanız ve düzenli egzersiz yapmıyorsanız elma sirkesinden mucize beklemeyin. Çünkü elma sirkesinin tek başına zayıflatıcı etkisi yok. Ancak diyetinize bağlı kalmanızı ve daha az yemek yemenizi sağlayacak bazı özellikleri var.

Yemek öncesinde veya yemek sırasında tüketilen elma sirkesinin tokluk hissini uzattığı yönünde bazı araştırma sonuçları mevcut (4). Bu araştırmalarda yemekle birlikte sirke tüketenlerin bir sonraki öğüne kadar atıştırmalık bir şeyler yeme isteğinin azaldığı ve bir sonraki öğünde daha az yemek yedikleri saptanmış.

Elma sirkesinin zayıflamaya yardımcı diğer etkisi ise kan şekerindeki dalgalanmaların önüne geçmesi. Yemek yedikten sonra artan kan şekeri bir süre sonra hızla düşmeye başlar. Kan şekeri düştükçe yemekten sonra yaşanan “ağırlık çöktü” hissinden kurtulmak için genellikle tatlılara yöneliriz. Elma sirkesi kan şekerinin aniden yükselip düşmesini önlediği için bu tatlı krizlerinden yara almadan çıkma şansımız artar.

Elma sirkesinin kan şekerini düzenlemesi ile ilgili, araştırmalarla kanıtlanmış bazı özellikleri şu şekilde;

Elma sirkesi karbonhidrat ağırlıklı bir yemek sonrasında insülin hassasiyetini %19-%34 arasında artırarak kan şekerinin düşmesine yardımcı olur .

Yemek sırasında 1 parça ekmek içini sirkeye banıp yemek kan şekerini %34’e varan oranda düşürür .

Yatmadan önce 2 yemek kaşığı elma sirkesi tüketmek açlık kan şekerini %4 oranında düşürür .

İşte elma sirkesinin tüm bu özellikleri gün boyu aldığınız kalori miktarına etki ederek daha az yemek yeme ihtiyacı hissetmenizi, tatlılardan uzak durmanızı ve buna bağlı olarak gün içinde daha az kalori almanızı sağlayabilir.

Bu noktada şunu da belirtmek gerekiyor, elma sirkesi yemeklerden sonra kan şekerinin aniden yükselip düşmesini önleyebilir ancak bu ani şeker dalgalanmalarını engellemenin en sağlıklı yolu rafine karbonhidratlar yerine (beyaz ekmek, paketlenmiş gıdalar, pastane işleri, paketlenmiş atıştırmalıklar…) düşük glisemik indeks değerine sahip gıdalar tüketmektir.

Diyet Yaparken Elma Sirkesi Nasıl Kullanılır?

Bu konuda net bir reçete bulunmuyor. Bazı uzmanlar yemeklerden önce, bazıları yemek sırasında bazıları ise yemeklerden hemen sonra 1-2 yemek kaşığı elma sirkesi tüketilmesini öneriyor. Bazıları ise sirkenin asitli yapısının özellikle hassas bir mide yapısı olanlarda sorun yaratabileceğini bu nedenle mutlaka suyla inceltilerek tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Bana kalırsa elma sirkesini tüketmenin en güvenli yolu salatalarda daha fazla elma sirkesi kullanmak. Bu sayede hem salatanın lezzeti artar hem de direkt olarak içilmediği için mide yanması gibi sorunlara yol açmaz.

Hangi sirkenin seçileceği ise ayrı bir konu. Çeşitli kaynaklarda en faydalı sirkenin organik, hatta filtre edilmemiş elma sirkesi olduğu belirtiliyor. Bu tip elma sirkelerini büyük marketlerde bulmak biraz zor çünkü sirke reyonuna gittiğiniz zaman filtre edilmiş üzüm sirkesinden başka bir şey satılmıyor. Ancak çaresiz değilsiniz, google’da “filtre edilmemiş organik sirke” şeklinde arama yaparsanız karşınıza online sipariş kabul eden bir kaç marka çıkacaktır.

Sirke İçmenin Bir Zararı Var mı?

Yukarıda da belirttiğim gibi sirke yüksek oranda asit içerir. Normalde mide yanması şikayetleriniz veya mide ülseri gibi bir rahatsızlığınız varsa elma sirkesini sulandırmadan içmek şikayetlerinizi artırabilir. Böyle bir durumda 1 su bardağı suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyerek içebilirsiniz. Günde 250ml elma sirkesi tüketmenin uzun dönemde potasyum eksikliğine yol açabileceği söyleniyor ama zaten normal bir beslenme şeklinde bu miktarda sirkeyi 1 günde tüketmek pek mümkün değil.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp