Öksürük Çeşitleri Ve Nedenleri

Öksürük Çeşitleri Ve Nedenleri : Sirke bin yıldır enfeksiyonlarla mücadele için kullanılıyor; örneğin Hipokrat (MÖ 460-377) devamlı öksürük için verirdi. Elmanın da yararı olabilir.Araştırmacılar, kronik bronşiti olan insanlar tarafından çok miktarda tüketilen lif ve meyvenin daha az öksürmeye yol açabileceğini ortaya koymuştur. Bunun kısmen flavonoid- ler sayesinde olduğuna inanırlar ve bütün elma da flavo- noid bakımından zengindir.
 
Öksürük için geleneksel ilaçlar gece göğse ya da yastığa elma sirkesi uygulanmasını içerir. Bunu yapmakla sirkeden buharlaşan az miktarlardaki organik asit burun ve cilt aracılığıyla vücuda emilebilir ama bunun neden yararlı olduğu hâlâ belirsizliğini korumaktadır.
 
Eylem: Öksürme eğilimi olan birisi her gün bir ya da iki bütün elma yemeyi deneyebilir.Bir başka fikir -biraz uçuk kaçık görünse de ya faydası olursa- kraft kâğıdı elma sirkesine batırıp göğsünüze koymaktır. Üzerini bir havluyla kapatın, 20 dakika bekletin. Alternatif olarak, her gece yastığınıza (eski bir yastık kılıfıyla kaplanmış!) biraz elma sirkesi serpmeyi deneyin.

Kuru öksürük

Balgam çıkmaz. Gırtlak, soluk borusu ve bronş iltihaplarında, akciğer zarı hastalıklarında, veremin başlangıç döneminde görülen öksürük türüne örnektir. Gülhatmi, ciğerotu, izlanda likeni, ebegümeci ve sinir otu öksürk gidermek için kullanılabilir.

Astım Öksürüğü

Astım krizleri, öksürük, hırıltı solunum ve nefes darlığı ile karakterizedir. Krizler gece ve sabaha karşı daha fazladır. Hastanın alerjenlerle teması, keskin kokular, sigara dumanı gibi irritanlar da öksürük krizine neden olabilir.

Balgamlı öksürük

Değişik miktarlarda da olsa balgam her zaman vardır. Ama hastanın küçük çocuk, yaşlı vb. olması gibi durumlarda öksürükle dışarı çıkarılamaz, yutulur. Kekik, anason, ökaliptus ve nane içeren ilaçlar fayda verir. Bunlar solunum yollarını dezenfekte eder. Balgamlı öksürük‘ün yumuşatılmasında bu gibi bitkilerin karışımından elde edilen merhemlerin göğüs ve sırta sürülmesi de fayda verir.

Nöbet halinde öksürük
Derin ve gürültülü bir soluk almayla kesilen, arka arkaya şiddetli öksürüklerden oluşur. Tipik olarak boğmacada görülür, ama bronş mukozasının zedelendiği durumlarda ya da solunum yollarına yabancı cisimler kaçtığında da ortaya çıkabilir.

Kronik öksürük
Kronik, yani uzamış öksürükler çocuklarda astım, kistik fibrozis adını verdiğimiz genetik özellik içeren hastalıkları düşündürürken, erişkinde eğer buna balgam ilavesi var ise astım, müzmin bronşit, tümör, kalp yetmezliği, veremi hatırlatabilir. Balgamsız ve uzun süreli bir öksürük var ise sinüzit kökenli bronşitler, astım, reflü ve bazı tansiyon ilaçlarının yan etkisi düşünülebilir. Uzamış öksürükler psikojenik kökenli de olabilir. Bu öksürükler huzursuzluğa bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi, heyecanlanınca ve sinirlenince ortaya çıkabilir.

Havlar gibi öksürük
Öksürük kuru ve hastanın sesi kısıktır. Larenjit, difteri vb. hastalıklara bağlı ses telleri iltihabında, özellikle de küçük çocuklarda akut gırtlak-soluk borusu-bronş iltihabında görülür.

Üşütme Öksürüğü
Sebebi halk arsında daha çok üşütme, soğuk algınlığı gibi isimlerle de bilinen üst solunum yollarının viral enfeksiyonudur. Masum bir öksürük türüdür. Genellikle bir hafta içinde kendiliğinden geçer. Sigara içenlerde ve alerjisi olanlarda daha uzun sürer ve hastayı ciddi şekilde rahatsız edebilir. Grip hastalığında da yüksek ateş, aşırı halsizlik, baş ve kas ağrıları, burunla ilgili belirtilerle beraber öksürük de olur. Sinüzit, Farenjit gibi hastalıklarda ise gıcık şeklinde bir öksürük vardır. Hasta boğazını temizleme gayreti ve boğazına yapışan bir şeyi atma çabası içindedir.

Çocukluk dönemi öksürükleri
Çocuklarda meydana gelen öksürükler dikkat çekme nedenli de olabilir. Zira, bir çocuk yeni doğan kardeşini kıskandığı için öksürebilir. Çocuklarda boğmaca hastalığında görülen öksürükler, ani tekrarlayıcı ve çok kuvvetlidir. Tek bir nefeste otuza varan nefes almaya izin vermeyen tekrarlamalar olur. Buna bağlı olarak çocuk nefessiz kalır ve morarır. Bu krizler günde 15-20 kez oluşabilir. Bu çocuklarda öksürükler kusma ile sonlanabilir. Kusma ile sonlanabilen diğer öksürük türü ise geniz akıntısına bağlı gelişen öksürüktür.

İki tonlu öksürük
Farklı tonlarda iki sesin birleşmesiyle ortaya çıkar. Seslerin biri gırtlakta ses telleri düzeyinde, öbürü soluk borusu ve bronşlarda oluşur.

Kısık öksürük
Çok rahatsızlık verir. Gırtlakta tümör ya da verem gibi ses tellerinin ağır lezyonlarında görülür.

İstanbul Bronşiti

İstanbul Bronşitinin esas belirtisi kuru öksürüktür. Bu küçük çocuklarda öğürtü ve kusmaya, hanımlarda ise idrar kaçırmaya neden olabilen kuru bir öksürüktür. Öksürük nöbetler şeklinde ortaya çıkar ve genellikle geceleri daha fazladır. Birçok hasta gece yarısı yada sabaha karşı öksürükle uykusundan uyanır. Gülme, konuşma öksürük krizlerinin başlamasına neden olabilir. Telefonla konuşurken ortaya çıkan öksürük nöbetleri İstanbul bronşitinin tipik bir özelliğidir. Sigara dumanı, çeşitli boya, cila kokuları, hava kirliliği de öksürüğün başlamasına neden olan faktörlerdir. Şiddetli öksürük çocuklarda karın ağrılarına, erişkinlerde ise sırt ve göğüs ağrılarına yol açabilir. Küçük çocuklardaki İstanbul Bronşitinin ilginç bulgularından biri de geceleri, saç dipleri ve boynun terlemesidir. Hastaların çoğunda bu şiddetli öksürüğe karşılık balgam olabilir. Bu hastalar bu küçücük balgamı çıkarmakla çok rahatladıklarını söylerler.

Psikojenik öksürük
Kişi sinirlenince veya heyecanlanınca belirgin olur.

İnek öksürüğü
Ses telleri felci veya solunum kasları zayıflığında ortaya çıkar. İneklerde rastlandığı gibi, şiddeti fazla olmayan, güçsüz bir öksürüktür.

Metalik öksürük
Ana nefes borusunu ve büyük bronşları ilgilendiren hastalıklarda yüksek tonda, metalik tınılı bir öksürüktür.

Boğmaca öksürüğü
Ani, kuvvetli, tekrarlayıcı öksürük krizleridir. Bir günde 10-25 kez tekrarlar. Ağır olgularda boyun damarlarında genişleme, gözlerde dışarıya doğru fırlama, morarma görülebilir. Öksürük krizi sonunda ötme şeklinde tipik bir ses duyulur.

Akciğer Kanseri
Akciğer kanseri çok sinsi bir hastalıktır, çünkü ne erken ve ne de bu akciğer kanserine özgüdür diyebileceğimiz bir belirtisi vardır. İşte bu yüzden de akciğer kanseri teşhisi ancak hastalık çok ilerledikten, komşu ve uzak organlara sıçrama yaptıktan sonra konabilmektedir. İki haftadan fazla süren ve antibiyotikk tedavisine cevap vermeyen her öksürüğün sebebi mutlaka araştırılmalıdır. Öksürük tek başına akciğer kanserinin tek belirtisi olabilir. Özellikle de sigara tiryakileri öksürüklerinde artış veya öksürük karakterinde bir değişme hissettiklerinde mutlaka doktorlarına başvurmalıdırlar.

Kusturucu öksürük
Şiddetli öksürük nöbetleri, kusma ile sonlanır. Bu duruma çocuklarda sıklıkla rastlanır. Bu tür kusmaların mide hastalıklarıyla hiçbir ilgisi yoktur.

Reflü öksürüğü
Reflü hastalığı olanlarda, geceleri yatış pozisyonuna bağlı olarak mide asidinin soluk borusuna ve ses telleri üzerine kaçması daha kolaydır. Bu durum beraberinde kuru ve şiddetli öksürüğü getirir. Bu nedenle reflüsü olanlara geceleri baş yukarıda olacak şekilde uyumaları tavsiye edilmektedir.

İdrar kaçırtan öksürük
Daha çok, ileri yaşlardaki kronik astımlı hanımlarda görülür. Hasta, öksürükten çok idrar kaçırmaktan şikayetçi olduğu halde bunu doktora söylemeye çekinir.

Sigara öksürüğü
Sigara içenlerdeki öksürük bronş tahrişinin bir belirtisidir. Bu hastalar için iyi ihtimal yeni başlayan bir kronik bronşit, kötü ihtimal ise bronş kanseridir.

Yemek borusu hastalıklarına bağlı gelişen öksürük
Yemek yerken gelişen öksürükler; yutma refleksinin iyi çalışmadığı yaşlı ve beyin fonksiyonları bozulmuş kişilerde ya da yeni doğan bebekte doğumsal olarak görülen yemek borusu ile soluk boruları arasında geçiş olan anomalilerde olur. Bebeklerdeki durum düzeltilebilir. Yemek sonrası gelişen öksürükler reflüyü, mide fıtığını, yemek borusunda cepleşmeyi akla getirir.

Akut öksürük
Yine öksürük ani gelişiyor ise çocuklarda enfeksiyon ve boğaza yabancı cisim kaçması düşünülebilir . Erişkinlerde ise kötü kimyasal gazların solunmasına bağlı akut öksürük gelişebilir.

Gece öksürüğü
Gece hastayı uykusundan kaldıran öksürüğe sol kalp yetersizliğinde, astımda, geniz akıntısı olanlarda ve reflüde rastlanır,

Verem Öksürüğü
Veremli hastaların çok şiddetli olmayan öksürükleri vardır. Bu çoğu zaman kuru bir öksürüktür, ama zaman zaman az miktarda balgamla ya da kanama ile birlikte de olabilir. Halk arasında veremliler için kesik kesik öksürüyor deyimi kullanılır.

Yemek öksürüğü
Öksürüğün yemeklerle bir ilişkisi varsa, mide fıtığı, yemek borusu iltihabı ve mide hastalıkları akla gelmelidir.

Gıcık şeklinde öksürük
Daha çok üst solunum yolları hastalıklarında rastlanan, boğaza bir şey yapışmış da onu atmak isteme çabasını gösteren öksürük tipidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp