Kronik Bronşit Ve Amfizem Tedavisi

Kronik Bronşit Ve Amfizem Tedavisi : Bu iki tip kronik obstrüktif akciğer hastalığı her zaman yoğun bir tedavi gerektirir. Çalışmalar elmanın yararlıolabileceğini öne sürmektedir. Çoğu araştırmacı antiok- sidanların koruyucu olduğuna inanır ve bazıları flavonol kuersetinin önemli bir rol oynadığını düşünür. Yararı olabilecek diğer bileşenler arasında diğer flavonoidler, pektinler ve malik asit bulunur.
 
2512 erkekle Londra''''''''da yapılan bir çalışma, elmanın akciğer fonksiyonlarına yarar sağlayan tek yiyecek olduğunu ortaya koymuştur. Haftada beş tane yiyen gönüllülerin akciğer kapasitesi hiç yemeyenlere oranla 138ml daha fazla çıkmıştır. Bu ekstra hacim ''''''''soluk alma yeteneğl''''''''ne büyük bir farklılık getirmiştir. Elma sigarayla illşkllendirllen bozulmayı yavaş- latmıştır, araştırmacılar kuersetin gibi flavonoid antioksidan- ların bundan sorumlu olabileceğini düşünmektedir.
 
Eylem: Günde bir elma yiyin, bu sizin genel sağlığınıza yarar sağlayacak ve çalışmaların öne sürdüğü gibi, bronşit ve amfizemi önlemeye ya da rahatlatmaya yardımcı olabilecektir.

Akciğerlere doğru ve akciğerlerden dışarı hava taşıyan bronş tüplerinin (solunum boruları) zarında meydana gelen iltihaplanma sonucu ortaya çıkan bronşitin akut ve kronik olarak iki farklı türü bulunmaktadır.

Akut bronşit, solunum yolunu etkileyen soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlar nedeniyle görülen bir rahatsızlıktır ve özellikle viral enfeksiyonların sık görüldüğü kış aylarında oldukça yaygındır.

Kronik bronşit ise daha çok sigara içenlerde görülen ciddi bir sağlık sorunudur ve “kronik obstrüktif akciğer hastalıkları – KOAH” arasındadır.
Her iki bronşit türünün belirtileri aşağı yukarı aynıdır. Genellikle balgamla birlikte görülen öksürük bronşitin en yaygın olarak görülen belirtisidir. Bronşit öksürükle birlikte gelen balgam genellikle şeffaftır. Eğer balgam sarı ve yeşil olarak geliyorsa bu bakteriyel enfeksiyona işaret eder.

Akut Bronşit Belirtileri

Öksürük: Bronşitin neden olduğu öksürük bazı durumlarda kuru olmakla birlikte genellikle balgamla birlikte görülür. Akciğerin ürettiği bir sıvı olan balgamın çok olması alt solunum yolları ve akciğerin kendisinin enfekte olduğu anlamına gelebilir. Çok yoğun balgam varsa hasta zatürreye karşı kısa sürede bir uzman kontrolüne götürülmelidir.

Bronşit öksürüğü yoğun ve şiddetlidir. Hastanın sık öksürmesi bir süre sonra göğüs bölgesinde ve kasılmalar nedeniyle karın kaslarında ağrıya yol açar. Nadir olarak görülse de öksürüğün şiddeti yüzünde kaburgaların zedelendiği ve hastanın bayıldığı durumlar yaşanmaktadır.
Akut bronşite neden olan iltihaplanma tedavi edilse dahi kuru öksürük günlerce ya da haftalarca devam edebilir.

Hırıltılı Solunum: Akciğerlere hava giriş çıkışını sağlayan boruların (bronşlar) iltihap veya balgam nedeniyle daralması kişinin hırıltılı nefes alıp vermesine yol açar. Aynı nedenden ötürü nefes darlığı yaşanabilir.

Balgamın Rengi: Bronşit belirtilerinden biri olan balgam genellikle şeffaftır. Ancak sarı, sarımsı gri ve yeşil renkte olabilir. Çok nadir olarak kanlı olarak görülebilir. Daha çok kronik bronşitte görülen sarı, sarımsı gri ve yeşil balgam zatürree, akciğer apsesi, bronşektazinin bir belirtisi olabilir.

Diğer Belirtiler: Hasta öksürüğe ve enfeksiyona bağlı olarak halsiz düşebilir. Hafif ateş ve ara ara ürperme yaşanabilir. Bronşların dolu olması ve sürekli öksürük göğüs bölgesinde rahatsızlık hissine ve ağrıya yol açabilir.

Kronik Bronşit Belirtileri: Yukarıdaki akut bronşit belirtilerine ek olarak kronik bronşitte öksürük aylarca (en az 3 ay) sürebilir ve genellikle her yıl tekrar eder. Öksürük sabahları, nemli havalarda ve kış aylarında artabilir.

Ne Zaman Doktora Gitmeli?

Eğer öksürüğünüz 3 haftadır devam ediyorsa, uykunuzu bölüyorsa veya tamamen engelliyorsa, hafif ateş 4-5 gündür devam ediyorsa, 38 derece ve daha yüksek ateşle birlikte görülüyorsa, yoğun balgam varsa, balgam pas rengindeyse, artan oranda yeşil balgam görülüyorsa, balgamda kan varsa, nefes darlığı ve hırıltılı nefes alıp vermenize neden oluyorsa doktora görünmelisiniz.

Bronşit Nedenleri Nelerdir?

Akut bronşit çoğunlukla grip ve soğuk algınlığına da yol açan virüsler nedeniyle görülür. Viral ve bakteriyel akut bronşit bulaşıcıdır.
Kronik bronşit ise sigara içenler ve sigara kullanmayan ancak dumanına maruz kalanlar arasında daha yaygındır. Ayrıca yoğun hava kirliliği olan bölgeler ve kimyasal maddelerle çalışılan fabrika çalışanlarında kronik bronşit vakası daha fazladır.
Bulaşıcı olmayan kronik bronşit doğru zamanda tedavi edilmediği takdirde hayati tehlike yaratabilir.

Bronşit Teşhisi Nasıl Konur?
Doktorunuz ne tip belirtiler gösterdiğiniz konusunda sizden detaylı bilgi aldıktan sonra fiziksel muayene yapacaktır.
Akciğerlerin ve solunum kanallarının durumunu görmek için akciğer filmi isteyebilir. Akciğer filmi zatürre riski bulunup bulunmadığının belirlenmesi için de kullanılır.

Akciğerlerin fonksiyonunu tam olarak yerine getirip getirmediğini öğrenebilmek için hücrelere ulaşan oksijen miktarını ölçen test yapılabilir. Bu test genellikle parmağa takılan ve nabzı kontrol eden bir sensör aracılığıyla yapılmaktadır.
Bakteriyel enfeksiyon şüphesi varsa balgamdan örnek alınarak bakteri incelemesi yapılabilir.

Bronşit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Enfeksiyonel akut bronşit tedavisinde ana amaç belirtilerin hafifletilerek hastanın olabildiğince rahat ettirilmesidir.
Eskinden akut bronşit tedavisinde kullanılan antibiyotikler günümüzde etkisi kaybetmiştir ve bakteriler antibiyotiklere dirençli hale geldiğinden antibiyotik tedavisi kullanılmamaktadır.

Doktorunuz sadece gerekli gördüğü takdirde (örneğin kronik akciğer sorunu bulunan hastalarda) antibiyotik tedavisi önerebilir.
Bu nedenle kendi kendinize antibiyotik almanın bronşit tedavisine bir katkısı yoktur. Aksine bronşit belirtilerine ek olarak antibiyotiğin yan etkileriyle de uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.

Doktorunuz şiddetli öksürüğün neden olduğu kas ağrıları için reçeteli veya reçetesiz ağrı kesici önerebilir.
Bronşit tedavisi boyunca su içmeniz son derece önemlidir. Hastanın yeterince su içmesi balgamın yoğunluğunu azaltarak vücuttan atılmasını kolaylaştırır.

Doktorunuz öksürüğü hafifletmek ve balgamın atılmasını kolaylaştırmak için şurup önerebilir.
Kronik bronşit tedavisinde ise hastanın durumuna bağlı olarak solunum yollarını açan bronkodilatör ve iltihabı azaltıcı steroidler kullanılabilir. Kronik bronşit tedavisinde izlenecek yöntem ve ilaçlar hastadan hastaya değişebilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp