Kıvırcık Labada Faydaları

Kıvırcık Labada Faydaları :

Kıvırcık Labada

Çobandeğneğigıiler familyasındandır.
30-100 cm boylarında, çokluk kırmızımsı, dik ve güçlü gövdeli, çok yıllık, otsu bir bitkidir.
Kıvırcık Labada
Mayıs-ağustos aylarında uzun dar koçanlar halinde gövdenin uçunda
açan 4-5 mm uzunluğundaki küçük çiçekleri yeşilimsi-morumsu renklidir. Uzun, iri ve dalgalı yaprakları gövdenin yanlarındadır.

Çiçeklerinde nektar olmadığı için arı ve böcekleri çekmez, tohumları rüzgârın sürüklemesiyle dağılır.

Dünyanın çoğu bölgelerinde kırlarda, çayırlarda, yol kenarlarında, hemen her yerde rastlanır ve hemen dikkat çeker.

Tarım alanlarında ekilen bitkilere zarar verebilir. Bunun için hasattan sonra derin sürüm yapılmalı, güçlü kökleri toplanıp yakılmalıdır.

Yapraklar kaynatılıp salata yapılabilir.

Bitkinin toprak üstü kısmında minisin, C vitamini ve boyar maddeler, koklerindeyse hırizorobin ve hırizofan bulunur.

Kurutulup öğütülen kökler dişleri temizlemede ve diyetlerini güçlendirmede etkilidir. Meyvelerinin kabızlık yapıcı etkisi vardır ve ishale karşı kullanılır.

Familyası: Karabuğdaygillerden, Knöterichgewâchse, Polyyona ceae

Drugları: Ebelik kökü; Rumicis crispusae radix
Ebelik kökü çay, tentür ve natürel ilaç yapımında kullanılır.

Botanik: Kökleri odunsu havucu andırır şekilde, dışı esmerimsi kırmızı renktedir. Yaprakları uzun mızrak şeklinde, kenarları dalgalı, alt yaprakları uzun saplı ve üst yaprakları kısa saplıdır. Çiçekleri daha sıkça önce yeşilimsi,sonra esmer ve sonra kırmızımsı renktedir.

Hasat zamanı: Nisan ve Mayıs ayında veya Ağustos ve Ekim aylarında kökleri sökülür yıkanır, temizlenir, kurutulur ve kaldırılarak muhafaza edilir.

Birleşimi: Birleşimindeki maddeleri önemine göre şöyle sıralayabiliriz;
1) Anthrachinon türevleri; %2-4 Emodin, Emodinmonomethyâther, Chrysophanol, Aleo-Emodin, Oxymetyhlanthrachinon ve Nepodin içerir.
2) Ayrıca Tanin, Oksalat, Eterik yağı, Reçine, Şeker ve Phytosterol içerir.

Tesir şekli: Antiseptik, antibakteriyel, iltihapları önleyici, yaraları iyileş-tirici bağırsakları çalıştırıcı, kan temizleyici, safra söktürücü, idrar arttırıcı ve hafif peklik yapıcı özelliklere sahiptir.

Kullanılması: Halk arasında Ebelik kökünden elde edilen çay, tentür ve natürel ilaçlar başta nefes yolları rahatsızlıklarına karşı kullanılırlar. Bu rahatsızlıkların başında; tahrişli, gıdıklayıcı, yakıcı, kramplı öksürük, bron¬-şit ve astım ile yutak ve boğaz rahatsızlıkları, müzmin üşütme rahatsızlıkları, deri hastalıkları, ishal ve eklem ağrılarına karşı kullanılır. La¬badanın otu yani yaprak, çiçek ve sürgünleri kullanılırken Ebeliğin sadece kökü kullanılır.

Çayı: İki kahve kaşığı ince kıyılmış Ebelik kökü demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynar su ilave edilir. 5-10 dk demlenmeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir.

Çay Harmanları;

Gökçek Sinüzit çayı;
>22,5 gr Mine çiçek otu
>22,5 gr Ebelik kökü
>22,5 gr Mürver çiçeği
>22,5 gr Çuha çiçeği
>10 gr Çentiyan kökü

Gökçek Öksürük çayı;
>20 gr Ebelik kökü
>20 gr Kekik otu
>15 gr Calba çiçeği
>15 gr Ebem gömeci çiçeği
>30 gr Hatmi kökü

Homeopati’de: Ebelik kökü söküldükten sonra yıkanır, ince kıyılır ve 50 gr’ı bir şişeye konur ve de üzerine %70’lik Alkol (Etanol) ilave edilir. Şişe güneş ışınlarından uzakta muhafaza edilir ve iki günde bir çalkalanır ve de 4-6 hafta sonra süzülerek Homeopati’de <> adı ile anılan tentür elde edilir. Bu tentürden günde 3-4 defa 10-15 damla 4-6 hafta süreyle alınır. Yukarıdaki çay harmanlarından da aynı oranda ve şekilde tentürlerde hazırlanabilir.

Hastalığın belirtisi (semptom): Boğazda gıdıklanırmış gibi bir his, ağrılı kuru ve uzun süren öksürük, balgam az ve katı, soğuk havada ve soğuk rüzgarda ağrılar artar, gece yatarken nefes daralması ve astım nö¬betleri artar, kalkan bezinin civarında yumru varmış hissi gibi haller var ise <> gerekir.

Yan tesirleri: Tarife uyulduğunda bilinen bir yan tesiri yoktur. Şayet tarife uyulmaz ve fazla miktarda alınır ise kalp ve böbreklere zarar vere-bilir. Tansiyonu düşürebilir ve de deride kaşıntı, mide ağrılarına sebep olabilir.

• Egzama tedavisinde faydalıdır
 
• Sedef tedavisinde faydalıdır
 
• Eklem iltihabı tedavisinde faydalıdır
 
• Gevşeticidir

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp