Kemik Erimesi Risk Faktörleri

Kemik Erimesi Risk Faktörleri : Bu hastalıkta, hasta kemik hafif ve kırılgandır, hücreleri yaratıldığından daha hızla yok olur. Risk faktörleri arasında, yaş, çok fazla ya da çok az egzersiz, sigara, çokaz gün ışığı, kemik dostu besin maddelerinin (kalsiyum, magnezyum, çinko, C, D ve K vitamini ve bitki hormonları gibi) eksikliği, erken menopoz, iştahsızlık, çeşitli ilaçlar ve hastalıklar (sindirim kanalı ve tiroit bozuklukları gibi) vardır. Araştırmalar giderek daha çok iltihaplanma ve oksitlenmenin işe karıştığına işaret ediyorlar.
 
Elma, iltihaplanma ve oksitlenmeyle savaşan flavo- noidler gibi antioksidanları sayesinde kemik erimesini önlemeye ya da gelişimini yavaşlatmaya yardımcı olabilir. Elma eser miktarda bor minerali içerir, araştırmacılar bunun kemik erimesi seviyesini iyileştirdiğine ve idrarda kemik dostu minerallerin kaybını azalttığına inanırlar. 
 
Az miktarlarda bulunan bir başka bileşen fito-östro- jen jenisteindir. Menopoz döneminde kemik yoğunluğu kayıp oranı, yüksek bitki östrojeni alan kadınlarda çok daha düşüktür; elma az miktarlarda içeriyor olsa da, sağlıklı bir beslenmenin bir parçası olarak yarar sağlayabilir. Elma pektini de çok yararlıdır, çünkü iyi sindirim kanalı bakterileri bunu parçalayıp kalın bağırsakta asiditeyi artıran kısa zincir yağ asitlerini serbest bırakırlar, böylece kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin emi- limi artar.Elma sirkesi de yararlıdır. 
 
Öncelikle, yiyeceklerdeki ya da besin takviyelerindeki kalsiyumu daha çözünür ve böylelikle daha iyi emilir hale getirir. İkincisi, midede ekstra asitlik sağlar, bu da mide asidi eksikliğinin kötü bir kalsiyum ve diğer besin maddeleri emilimine nedenolduğu insanlar için yararlıdır. Uçüncüsü, sirke asitli olsa da, sindiriminin ve metabolizmasının kesin sonucu hafif alkalidir.Fransız araştırmacılar, fenollü bileşen florizinin sadece elmada bulunduğunu, farelerde iltihaplanmayla ilişkili kemik kaybını önlediğini bildirmektedir. Eğer insanlar için de bu geçerliyse, o zaman elma yemek kemik erimesini önlemeye ya da tedavi etmeye yardımcı olabilir.
 
Eylem: Kemik erimesini önlemek ya da tedavi etmek için elma ve elma sirkesini günlük beslenmenize eklemeye değer.

Osteoporoz veya Kemik erimesi, kemik metabolizmasındaki bir bozukluk sonucunda kemikteki protein içeriğinin seyrelmesiyle iskelette ortaya çıkan ve kemik kitlesinin kaybı ve kemik dokusunun bozulması sonucu kemik kırılganlığının artışı ile karşımıza çıkan bir kemik hastalığıdır.

Kısacası kemiğin birim hacmindeki mineral yoğunluğu azalmasıdır.

Tiroid probleminiz varsa veya menopoz dönemindeyseniz kemik yoğunluğunuzu mutlaka ölçtürünüz!

RİSK FAKTÖRLERİ

Osteoporoz riski yaşla birlikte artar ve özellikle kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür

— Tiroid hastaları

— Safra kesesi hastalıkları olanlar.
— Diyabet ,Karaciğer, böbrek hastalığı bulunanlar.
— Kortizon, epilepsi ilaçları, antiasitler, diüretikler türü ilaç kullanımı
— 45 yaşından önce kendiliğinden ya da ameliyatla yumurtalıkların alınmasıyla menopoza giren kadınlarda
— Ailesinde kemik erimesi hikayesi olanlarda ( genetik yatkınlık )
— Uzun süreli adet görememe şeklinde adet düzensizliği olan kadınlarda
— Kalsiyum açısından zengin beslenmemek
— Hareketsiz yaşam biçimi
— Sigara içmek ve alkol almak
— Güneş ışığından mahrum kalmak

BULGULAR

Kronik sırt ağrısı,
Boy kısalması,
Akşamları bacak krampları,
Eklem ağrıları,
Diş kaybı,
Diş eti problemleri

TANI

Kemik ölçümleri hızlı, kolay yapılabilen testlerdir. Çok çeşitli yöntemler var ise de en çok DEXA (Dual photon X-ray absorbsiyometre) ve direkt radyografi (Röntgen) kullanılmaktadır.

Kemik Erimesi Nedenleri

Kalıtsal (genetik)
Tiroid hastalıkları
Safra kesesi hastalıkları
Kalsiyum bakımından zengin beslenmemek
Hormonal bozukluk
Hareketsiz yaşam
İlaç kullanımı (kortizon,heparin,antiseptik ilaçlar vs..)
Toksik (sağlığa zararlı) gıda ve koruyucu maddeler.
Kötü beslenme

TEDAVI ve Korunma

Öncelikle beslenmede değişiklikler yapılmalıdır.

Tiroid kalsiyum emilimini destekleyen önemli bir organdır . Tirod problemi kemik erimesinin ana sebeplerinden biridir.Tiroid tedavisi ile birlikte kemik yoğunluğunu arttıran gıdaların tüketilmesi gerekmektedir.
Safra probleminiz varsa süt ve süt ürünleri hatta sebzelerde bulunan kalsiyum emilimi pek yapılamaz.Kalsiyum emilimini desteklemek için safranın iyileştirilmesi gerekmektedir.
Güneş ışığına önem verilmeli.
Özellikle Magnezyum ve C vitamini takviyesi yapılmalı.
Sigara bırakılmalıdır.

KIRIK GELİŞİMİNDEN KORUNMAK İÇİN ÖNERİLER

Uygun ayakkabı seçimi
Ani hareketlerden kaçınılması
Eğilmek gerekiyorsa, bel bükülmeden, dizler bükülerek eğilmek
Banyo ve tuvaletlere sağlam tutunabilecek tutma kolları yaptırılması
Banyo küveti ve zemininin kayganlığını önleyecek tedbirlerin alınması
Osteoporoza yönelik tedaviler kemik kaybı gelişmiş hastalarda ümit verici olsa da esas tedavi "koruyucu tedavi“dir.

Küçük yaşlardan itibaren bireylerin diyet ve yaşam biçimlerinde, kemik dokusunun artmasına ve korunmasını sağlamak, menopoz gibi hızlı kayıp dönemlerinde gerekli önlemleri erkenden almak son derece önemlidi

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp