Karahindiba Sabunu

Karahindiba Sabunu :

Eski bitki kitaplarında, hindiba yapraklarının ve köklerinin kaynatılarak, suyunun kozmetik olarak kullanıldığı yazılıdır. Karahindiba sarılık ve dalak hastalığında da olumlu sonuçlar verebilir. Hindiba kökü, çiğ yenildiği takdirde veya kurutulup çay biçiminde kullanıldığı zaman, kan temizleyici, ter ve idrar söktürücü ve canlandırıcı, sindirim kolaylaştırıcı, etkilere sahiptir. Bu kökler kanın koyu olması halinde başarıyla kullanılabilir çünkü kanı inceltir.

Bazen çok garipsediğimiz bitki isimleri duyarız. İşte o gari bitki isimlerinden biri dahar. Karahindiba otu, bu bitki nedir, nasıl yetişir ve nasıl kullanılır, buyrun hepbirlikte öğrenelim. Hatta bu otun salatası ve çayıda oluyor. Çayırlarda işe yaramaz bir ot gibi görünen bu bitki insanlar için olağanüstü bir şifa aracıdır. Nisan mayıs aylarında her yerde büyür, sarıçiçekleri ile sanki halı gibi etrafı süsler. Çok ıslak toprağı sevmez. Yaprakları çiçeklenmesi başlamadan, kökleri ise, ilkbahar da veya sonbaharda toplanır. Salata olarak da yenir.

Çayı 250 gr. su ve bir çay kaşığı kök (ince doğranmış) konur. Ertesi sabah kaynama derecesine kadar ısıtılır ve süzülür. Kahvaltıdan yarım saat önce ya da sonra yudum yudum içilir.Çay hazırlamak: Yarım tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış kara hindiba kökü, bir su bardağı dolusu suya akşamdan eklenir, ertesi sabah kaynama derecesine kadar ısıtılır ve süzülür. Bu çay, kahvaltıdan yarım saat önceye ve yarım saat sonraya bölünerek, yudum yudum içilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp