Kara Hindiba

Kara Hindiba :

Karahindiba

İlkbaharda hindibanın sarı çiçekleri açtığında, taze çiçek saplarıyla iki haftalık bir kür uygulanmalıdır. Günde 10 tane çiçekli sap toplanır, iyice yıkandıktan sonra çiçekler koparılarak atılır ve saplar yavaş yavaş çiğnenerek yenir. Güçsüz ve bitkin kişiler, bu hindiba kürü sırasında bedenlerinin yepyeni bir yaşam enerjisine kavuştuğunu hissedeceklerdir.

Karahindiba Faydaları İbrahim Saraçoğlu

İbrahim Saraçoğlu katıldığı televizyon programında karahingiba hakkında bilgiler verdi ve Karahindiba kullanımı için tarif verdi. Karahindiba diğer adıyla Aslandişi, sarı çiçekli 10-50 santimetre boylarına kadar uzayabilen, çok yıllık otsu bir bitkidir. Çiçek koparılınca bitkinin özsuyu olan beYaz bir süt akar. Nisan ve Mayıs aylarında bahçelerde, yol kenarlarında, tarla kıyılarında, çayır ve çimenlerde yetişir.

Karahindiba çiçekleri ilkbahardan sonbaharın ortasına kadar açar.Yaprakları parçalı ve tüylüdür. İlkbaharda toplanır, kökleri ise sonbahar aylarında topraktan çıkarılır. Kanada’da bira, Fransa’da çorba olarak tüketilen bu bitki, yurdumuzda, Ege ve Akdeniz bölgelerinde sebze olarak kullanılıyor.

Karahindiba Önerilen Hastalıklar
Kan temizleyici etkisi sayesinde romatizmada yardımcı olur. Güçsüz bitkin kişilere güç kazandırır. Uykusuzluğa karşı olumlu etkisi vardır. Göz iltihaplanmalarında ve hastalıklarında güçlendirici olarak kullanılır. İştah açıcı olan bu bitki metobolizmayı uyarır. Güçlü bir idrar söktürücüdür.

Karaciğer salgılarını arttırması nedeniyle karaciğer yetersizliğinden meydana gelen cilt bozuklukları, egzama ve deri hastalıklarına da iyi gelir. Çiçek saplarından şeker hastalığına karşı kullanılır. Uzun yıllar bayanlar tarafından yaprakları ve kökleri kaynatılıp, suyu kozmetik olarak kullanılmıştır.

Karahindiba''''nın Önerilen Kullanım Şekli: Bir bardak sıcak suya 1-2 çay kaşığı kök konur. Öğle ve akşam yemeklerinde bir bardak içilir. Tadı hafif acımsı, fakat rahatsız edici değildir. Sebze olarak yetiştirilen karahindibanın yaprakları salata olarak tüketilebilir. Kökü de yaşken doğranıp salatalara katılabileceği gibi kurutulduktan sonra öğütülerek kahveye yapımında da kullanılır.

Yaprakları kaynatılıp lapa haline getirildikten sonra harici olarak egzama ve sivilcelerin üzerine sürülürse faydalı olur. Ayrıca, cildi temizleyici ve Nemlendirici etkisi nedeniyle yüz maskelerine de katılabilir.

Karahindiba Çayı

Şifalı bitkiler alışılmış yöntemlerin dışında kullanılan destek tedavilerdir. Aslına bakarsanız günümüz eczanelerinde satılan ilaçlarını bileşimine bakıldığında bir çoğunun da kaynağını tabiaatan aldığını görmekteyiz. Sözün özü şifalı bitkiler, geleceği garanti almak adına hakkında yeni şeyler söylenmesi gereken tedavi metotlarıdır.

Yukarıda da değinildiği gibi karahindiba çayı hususan karaciğer ve safra kesesi dostu bir bitkidir. Karahindiba çayı özellikle karaciğer problemleri (taraxacin olarak bilinen bir madde nedeniyle) tedavisinde yararlıdır. Taraxacum safra yolları iltihabını azaltır, karaciğer fonksiyon artırabilir ve safra taşlarını engellemeye yardımcı olabilir. Ayrıca korkutucu hastalıklardan olan sarılık ve hepatit gibi hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır. Ayrıca;
Karahindiba çayı en etkili bitkisel diüretiklerden biridir. Bu bitki idrar çıkışını artırır, idrarda da potasyum kaybını azaltır.
Karahindiba çayı bol oranda antioksidanlar içerir. Bu ise bakteri ve virüsler defetmek için bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir.
Karahindiba çayı kan kolesterol düşürücü, kan dolaşımını artırıcı, kilo vermeye yardımcı olur. Bununla birlikte romatizma ve artrit ile ilgili iltihabı azaltmada başarılı sonuçlar verir.
Aynı zamanda mesane ve böbrek taşlarının önlenmesine yardımcı olduğu düşünülmektedir.

KARAHİNDİBA ÇAYI NASIL YAPILIR?
Karahindiba çayının güçlü ve acı bir tadı vardır. Geç sonbaharda hasat edilen yapraklar daha az acıdır. Hasat için başka iyi zaman bahar içinde çiçekler açmadan öncedir. Seçimde karahindiba bitkisinin genç, geniş yaprakları ve nemli ve zengin toprakta yetişenleri tercih edilmelidir.

Hazırlanması
  • Bir litre kadar su kaynatılır
  • Kaynadıktan sonra altını kısın
  • 2 yemek kaşığı (temizlenmiş ve doğranmış) taze karahindiba kökü ekleyin
  • Kapak kapalı tutularak, bir dakika kadar kaynatın
  • Isı kaynağından kaldırın
  • 2 yemek kaşığı ekleyin(taze alınmış ve doğranmış)
  • 40 dakika kadar demlenmesini bekleyin
  • Süzerek karahindiba çayını kullanıma hazır hale getiriniz

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp