Kakule Bitkisi Nedir?

Kakule Bitkisi Nedir? :

Kakule


Zencefilgiller familyasındandır. güney Hindistan’da bataklık ormanlarında, Guatemala ve Seylan’da yetişen büyük yapraklı 3-5 m. yükseklikte çok yıllık bir bitkidir. meyveleri kapsül biçimindedir. Çekirdeklerinden faydalanılır. Toz halinde kullanılır. Kakule, dünyadaki en pahalı üçüncü baharattır (safran ve vanilyadan sonra), ve yüksek fiyatı, onun en hoş kokulu baharat olmasından ileri gelir. Terpenil, asetat, sineol, pinen içerir. Toz ve dekoksiyon yolu ile faydalanılır. Kullanılan bölümü: Meyve, çekirdekleridir. Oldukça keskin bir tat ve kokuya sahip olan kakule bitkisi, Ülkemize Hindistan’dan gelmektedir.

FAYDALARI


Kakule meyvesi çay, tentür, baharat ve natürel ilaç yapımında, eter yağı ise Aromaterapisinde ve mutfakta kullanılır.  Gaz söktürücfü, İştah açıcı, hazmettirici, kramp çözücü, salgıları artırıcı, antimikotik (mantarları öldürücü), antibakteriyel (miropları öldürücü) etkilere sahiptir. Ayrıca; idrar artırıcı, cinsel güç artırıı olarak kullanılır. Kabukları soyularak tohumların ağızda çiğnenmesi yeterlidir. Kahve ve çaylara veya sıcak suya hoş koku vermesi için de atılabilir. Aromatik tadı ve kokusu ile iştah açıcı olarak kullanılır. 5. yy’dan beri cinsel gücü arttırıcı olarak kullanılır. Uzakdoğu’da kısırlık tedavisinde kullanılır. Sinüzitin sebep olduğu baş ağrılarını giderir.  Dizanteriyi tedavi eder.  Bol idrar söktürür. 

Mideyi çalıştırır, gaz söktürür.  Mide gazı dolayısı ile meydana gelen kalp rahatsızlığını önler.  Mide bozukluğu sonucu meydana gelen Migreni geçirir.  Akciğerler için antiseptiktir.  Bronşite çok faydalıdır. Zihinsel yorgunluğu giderir. Streste etkilidir.  Kakule, dövülerek toz haline getirilip, buruna çekilirse nezleyi keser. Aktarlarda kapsül şeklinde bulunan kakuleden yanınızda bulundurun ve gün içerisinde sakız gibi çiğneyin. Hem ferahlatır, hem de ağız kokusunu giderir. Mideniz bulandığında, kaynatacağınız nanenin içerisine bir tutam kakule atın ve daha sonra limon ve bal ilave ederek için. Bulantınız iyileşecektir. 

İştahsızlara Kaynatılmış kakule, esmer şeker veya balla tatlandırılıp içildiğinde iştahsızlık probleminin çözümünde bir hayli yol almış olursunuz. Kakule, Nane ve kekikle beraber kaynatılıp içilen kakule hem mide yaralarına hem de midede oluşan gazların giderilmesinde faydalıdır.  Zihni güçlendirici etkisi vardır.  Et, balık ve hamur yemeklerine hazırlama sırasında katılır.

Sucuk, salam, sosis gibi et yemeklerine katılarak, onların bayatlaması ve insana zarar vermesi önlenir. Günde 1-2 gr. kâfidir. Çay kahve içerisine katarak da kullanılır. Karabiber veya Zencefille birlikte de kullanılır. Habeşistan’da, kahve hazırlanması önemli bir rol oynar ve önemli ritualler (kahve seremonisi) içerir. Kahve çekirdekleri kullanılmadan önce genelde baharatlarla (karanfil, kakule) birlikte kavrulur. Soğuduktan sonra öğütülür ve kahve hazırlanır. Servis sırasında aroma veren başka şeylerde eklenebilir, örneğin taze sedefotu yaprakları.

Tohumlar öğütüldüklerinde aromalarını hızla kaybederler; bütün tohumlar dahi, bir yıl içinde uçucu yağlarının % 40′ını kaybederler. Dolayısıyla, yalnız bütün tohum keseleri satın alınmalı; kullanmadan önce, tohum keseleri kırılmalı

KULLANIŞI : 26-30 gram kakuleyi 1 litre su içinde kaynatınız. Günde 3 sefer 1 su bardağı içilir. Toz olarak da bir çay kaşığı günde 1 sefer az su ile alınabilir.

Kakule çayı :  Her bardak çay (200-300ml) için bir kahve kaşığı Kakule demliğe konur ve üzerine kaynar su ilave edilerek 5-10dk demlenmeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir. Şayet kaynatılır ise birleşiminin eter yağı buharlaşarak yok olur, kesinlikle kaynatılmamalıdır.

Öğütülmüş şekilde satılan kakule aromasını yitirir. Bu yüzden kabuklu halde almak gerekir. Kakule meyvesi kullanılacağı zaman ezilmelidir.

Şişkinlik Çayı: 25 gr. Kimyon tohumu, 25 gr. Rezene Tohumu, 25 gr. Kakule tohumu, 25 gr. Anason Tohumu.

Sinir ve Uyku Çayı: 20 gr. Kılıç otu,10 gr. Zencefil kökü,10 gr. Kakule, 10 gr. Oğul otu yap. 10 gr. Kedi otu kökü.

Roemheld-Syndrom çayı : (karnın üst kısmı ve sol üst kısmında basınç hissi ve refleks fonksiyonel kalp şikayetleri; mide veya bağırsaklardaki havaya bağlı olarak diyaframın yükselmesi ve kalbin yer değiştirmesine bağlı angina pectoris benzeri ağrılarla karakterize sendromdur.) 20 gr. Kakule Meyvesi, 20  gr. Kimyon Tohumu, 10 gr. Rezene tohumu.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp