İbrahim Saraçoğlu Zencefil

İbrahim Saraçoğlu Zencefil :

Sağlıklı yaşam için doğal çözümler arayan, şifalı bitkilerden yararlanmak isteyen ve tabi organik bitkilerin faydasını araştıran insanlarımız genellikler Ahmet Maranki, Ender Saraç ve İbrahim Saraçoğlu gibi alternatif tıp uzmanlarının tavsiyelerini inlemekte, onların kürlerini ve tedavilerini uygulamaktadırlar. Bu yazımızda bizde bu arayışlara katkı vermesi ümidiyle zencefilin faydaları, zararları, kullanımı, tarifleri nelerdir diye merak eden vatandaşlarımıza bilgiler sunacağız. Zencefilin İngilizce‘deki karşılığı gingery veya cinnabar‘dır. Mucize bitkilerden biri olarak görülen şifalı zencefil bitkisinin kökeni Uzakdoğu ülkelerine dayanmaktadır. En çok Çin, Japonya, Hindistan, Endonezya ve Vietnam gibi ülkelerde yetiştirilmektedir. Baharat olarak kullanılan zencefil şifalı bir bitkidir.

Zencefil bitkisi tropik ülkelerde hem yazın hem de kışın yetiştirilebilmektedir. Bitkinin kullanılan kısmı kökleridir. Kökler sonbaharda hasat edildikten sonra topraktan çıkartılarak yıkama, sayma ve kurutma işlemlerine tabi tutulduktan sonra kullanıma hazır hale getirilir. Zencefilin faydaları ve zararları nelerdir diye bakmadan önce zencefil nasıl yapılır, kullanımı nasıldır, zencefil çayı nasıl yapılır diye bakalım. Zencefil çayının yapılışı ve tarifiyle ilgili çeşitli öneriler bulunmaktadır. Biz en sık rastlanan yapım önerisini veriyoruz. Bir bardak su kaynayana kadar ısıtılır. Yarım tatlı kaşığı inceltilmiş zencefil kökü kaynayan suya eklenerek beş dakika kadar demlenir. Süzüldükten sonra günde 1 bardak içilir. Zerdeçal faydaları, tarçının faydaları, karanfilin faydaları, yeşil çayın faydaları olduğu gibi zencefil faydaları da çok fazladır. Bunun yanında zencefilin zararlarından da bahsedilmektedir. Zencefilin yararlarıyla ilgili olarak en çok sorulan soru zencefilin faydaları zayıflatırmı şeklindedir. Aşağıda hem bu konularda hem de ballı zencefilin faydaları nelerdir hakkında bilgiler bulacaksınız.

Zencefilin Faydaları ve Zararları
1- Zencefilin Faydası
- Rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olur.
- Yolculuklarda ve hamilelikte mide bulantısına iyi gelir.
- Bal ile tatlandırılarak içilirse, hazımsızlığı, barsak gazlarını, karın ağrısını, karaciğer tıkanıklığını, karaciğe- ve mide üşütmelerini, ishali, ağrıyı sızıyı ve unutkanlığı iderir.
- Müzmin bronşite çok iyi gelir.
- Zencefili sirkede kaynatıp, bir yudum ağızda tutmak, diş ağrısını geçirir.
- Çayı ayrıca soğuk algınlığını, bedeni vezihni zafiyeti giderir.
- Yüzeydeki kan damarlarının genişlemesine sebep olur, bu nedenle ilk önce terletir ve ateşi düşürüp rahatlatır.
- Zencefil suyu özellikle soğuk algınlığına yakalanılacağı hissedilirse sık sık içilmeli.
- Sinüs iltihabı ve balgam atılmasına yardım eder. Astımı önler. Nefes darlığı ve astımda bir miktar balın içine toz biber ve zencefil konur, yıkanmamış amerikan bezine sürülüp göğse sarılır.
- İştah açıcıdır, ishali keser, kusmayı önler. Hazımsızlığı, barsak gazlarını, karın ağrısını, karaciğer tıkanıklılığını, karaciğer rahatsızlıklarını , mide üşütmelerini, ağrıyı, sızıyı ve unutkanlığı giderir.
- Bronşite iyi gelir. Soğuk algınlığını, bedeni ve zihni zafiyeti giderir. Yatıştırıcıdır. Mide için ve kuvvet verici olarak, 10 gr toz zencefil 500 gr süzme bal ile karıştırılıp yenilir. Zencefil yağının da hazmı kolaylaştırıcı ve gaz söktürücü etkisi vardır. - Diş ağrısını geçirir. Zencefil sirkede kaynatılıp bir yudum ağızda tutulur. - Kaynatılarak içilir veya sürme olarak göze çekilirse gözün görme gücünü arttırır. - Havlıcan, şam fıstığı, bal yeteri kadar alınarak macun yapılır ve birer ceviz büyüklüğünde günde üç defa yutulursa bel, bacak ağrıları ve romatizmaya iyi gelir. Fıstıkla beraber yenilirse benzer etkiyi gösterir.
- İyi bir afrodizyaktır.

2- Zencefilin Zararları
Her ne kadar yetişkin olsanız da günlük 4 gramdan fazla zencefil almayınız. Bu doz normaldir günlük 4 gramın üzerindeki dozlar yaygın göğüs yanması şikayeti doğurur. Yararlarına ilaveten, bilinen ilaç yan etkileri olmadığını bilmek de önemlidir. Zencefil başka diğer besinlerle vücutta birbirini karşılıklı olarak etkilemez ve bütün şekilleriyle zencefilin alınması güvenlidir. Ancak, önerilen bazı tedbirler mevcuttur. Bunlar hamileliğin ilk iki ayından sonra zencefil almamak ve günde dört kez 250 mg dan fazla olmamak kaydıyla alınması ile ilgilidir. Hamilelikte zencefil kullanımı doktor gözetiminde olması daha uygundur.

Uçucu yağ içerdiği için karaciğer iltihabı, mide iltihabı, mide ve duodenum ülseri olanların kullanmaması gerekir. Safra kesesi taşı olan kişiler zencefil kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdırlar zira safra akımını artırdığı bilinmektedir. Kan inceltici kimyasal ilaç kullananlar zencefil kullanmamalıdır. Çünkü zencefilinde kan inceltici etkisi vardır. Trombokzan sentezini inhibe ettiği için risk altında olan kişilerin hekim onayı ile kullanmaları gerekir. Fazla oranda kullanımı mide ekşimesi, midede tahriş, sinir sistemi depresyonu ve kardiyak aritmi gibi yan etkilere neden olabilir. Herhangi bir ameliyat söz konusu ise ameliyat olmadan önce zencefil kullanımı bırakılmalıdır. Zencefil ameliyatın ertesi günü, ameliyat sonrası bulantısını önlemek için alınabilir fakat trombositleri daha az yapışkan hale getirmeleri ve dolayısıyla kanama riskini artırması nedeniyle ameliyattan en az üç ila dört gün önce alınması durdurulmalıdır. Zencefil güvenli olarak kabul edilen bir bitki olmakla birlikte yüksek oranda kullanılması önerilmemektedir. Yüksek oranda alınması halinde mide ekşimesi, günlük 6 gramın üstündeyse midede tahriş meydana gelebilir. Yüksek oranda alımı kan sulandırıcı ya da pıhtılaşma önleyici ilaçlarla etkileşme olasılığına neden olabilir. Fazla kullanımının ciltte döküntüler, kalp ritim bozuklukları, sinir sistemi üzerinde depresif etki gibi sorunlara yol açabileceği de belirtiliyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp