Grip Ve Soğuk Algınlığı Tedavi

Grip Ve Soğuk Algınlığı Tedavi :

Soğuk Algınlığı


Grip ve Soğuk Algınlığında Tedavi 

Sevgili okuyucularım, sizlere bu yazımda  grip veya soğuk algınlığı durumlarında Doğal Tıp yoluyla kendi kendinize nasıl yardımcı olacağınız konusunda bilgi vermek istiyorum.

Doğal Tıp okullarında yaygın bir söz vardır: Grip veya soğuk alğınlığı durumunda iyileşmek için “doktora gidilirse bir hafta, gidilmezse 7 gün  gereklidir“. Bundan kasıt sizinde anladığınız gibi, sözkonusu kişi yorgundur ve öyle yada böyle dinlenerek –mümkünse yatarak- gücünü toparlaması şarttır.

Birçok hastalıkta olduğu gibi, grip ve soğuk algınlığı da bağışıklık sistemimizin zayıf olduğu döneme rastlar. Bu durumda Doğal Tıp anlayışıyla konuya baktığımızda, aslında problem ortalıktaki sözümona virüs veya bakteriler değildir. Yani biz kendimiz bunları  davet edici koşulları hazırlıyoruz ki onlarda bizimle karşılaştıklarında tutunabilecek olanak bulabilsinler. Bu bağlamda biz, Doğal Tıp Uzmanı olarak ne klasik grip aşısını ne de bugünlerde çok konuşulan Domuz Gribi aşısını öneriyoruz, bilakis özellikle mevsim geçişi dönemlerine hazırlık olarak detoks ve arkasından bağışıklık sisteminin güçlnedirilmesi gerektiğini, yani bütün bu koşulların önlenebileceğini savunuyoruz. (bu konu için son ha-ber.com yazımı okuyabilirsiniz.)

Ne yazık ki her zaman bağışıklık sistemimiz güçlü olamayabiliyor ve yinede hastalanabiliyoruz.

Ne zaman gribiz, ne zaman soğuk algınlığı yaşıyoruz?

 Ateş, baş ağrısı, boğaz ve adale ağrıları, kırgınlık, titreme gibi sentomlar grip ve gripal enfeksiyonların (halk dilinde soğuk algınlığının) göstergeleridir. Bir hastalığın grip mi veya soğuk algınlığı mı olduğunu detaylı bir labaratuar testi sonucu ancak anlayabiliriz. Her iki durumdada sentomlar hemen hemen aynıdır, ancak grip durumunda sentomların daha keskin olduğunu ve ateşin daha hızlı çıktığını gözlemlemekteyiz. Hasta kendini birdenbire kötü hisseder ve ateşlenme süreci bir kaç gün sürebilir. Bunun yanında baş ve adale ağrıları grip durumunda karakteristik bir özelliktir. Öksürük de grip geçiren hastada daha belirgin yaşanmaktadır. Kısaca grip geçiren bir insan bütün yukardaki saydığımız sentomları daha keskin yaşamaktadır.

Modern tıpda grip durumunda sebep Influenza-Virüsünde görülür ve soğuk algınlığının ise sebebi farklı birkaç virüs olabilir deniyor, ör. Rhinovirüsü, Adenovirüsü, Coronavirüsü vb.

Hangi sentomlarda ne şekil tedavi gereklidir?

Doğal Tıp oldukça bireysel ve oldukça detaylı uygulanır. Bu konuyu en basit olarak yaşanan bir gripal enfeksiyonda da görebiliriz. Doğal tedavi yöntemleri doğru uygulanmaları şeklinde daha olumlu randıman verirler.

Hafif kırgınlık durumunda (henüz hiç bir sentom yok iken):

-          Terleme kürleri, hamam, sauna, soğuk-sıcak duşlar

-          Sıcak mürver meymesi şurubu, diğer kırmızı meyve suları

-          C vitaminli taze sıılmış meyve suları

-          Çay: mürver çiçeği, ıhlamur çiçeği, zencefil,

-          Uçucu yağlar ile masajlar

-          Refleksoloji,

-          Dinlenme

-          Temiz havada zorlamayan yürüyüğler ve stresten uzak kalma

-          Vb.

Ateşlenme:

Ateşlenme durumu aslında bir hastalık değil, aksine iyileşme sürecinin göstergesidir. Bu süreç metabolizmamızın harikulade bir aktivitesi ve bedenimizin bir olumsuzluğu çözmeye çalıştığı dönemdeki anlamlı bir reaksiyonudur. Eğer bu dönemde yüksek ateşden dolayı belirgin sıkıntılar (kalp çarpıntısı, nefes darlığı, bilinçde netlik kaybı vb.) yaşanıyorsa o zaman ateşi düşürme yollarına başvurmakta yarar var. Unutmamak gerekir: Her insanın ateşlenmeye dayanıklılığı farklılık gösterir, hatta çocuklar çok daha fazla hassaslık gösterirler. Böylesi durumlar için (özellikle kalp hastaları için) hemen bir uzman çağırmak gerektiğini vurgulamak isterim.

Normal koşullarada problem yaşamayan insanlar için 39-40°C de ateş düşürülmeye başlanmalı.

Ateş düşürme sürecini kolaylaştırıcı önlemler:

Bu dönemde en önemli önlem bol sıvı tüketmektir, ör. gazsız su ve çaylar (mürver çiçeği, ıhlamur çiçeği (fotoğraflar))

Ateşlenme durumunda genel bir kural: hastanın üzeri  fazla örtülmemelidir!

Sirkeli kompresler:

Uygulanışı: el havluları ya da başka pamuklu bez alınır, sirkeli suya daldırılır ve sıkılır.
Bu bezler hastanın ayak bileklerininin üstüne doğru sarılır ve üzerine kuru bir havlu sarılır, hasta yatağa yatırılır ve üstü kapatılır. Yatağın ıslanmaması için önceden yatağın kompres gelecek kısmına naylon bir örtü yayılabilir. Kompres bu şekilde iyice ısınana kadar kalmalı ve bu işlem 3-4 kez tekrar edilmeli.

Serinletici banyolar: ( bu yöntem, kalp rahatsızlığı ve kronik hastalık geçirmekte olanlara önerilmez)

Uygulanışı: Banyo küveti, hastanın sahip olduğu ateşin yüksekliğinden sadece bir derece düşük olacak şekilde doldurulmalı. Hasta banyo küvetine girmeli ve yaklaşık 3 dakika suda kaldıktan sonra küvetin suyunun ısısı 35°C yi bulana kadar küvete soğuk su eklenir. Bu suda da hasta tekrardan yaklaşık 3 dakika kaldıktan sonra  su ısının 30°C ye  düşmesine kadar yine soğuk su eklenir ve bu suda da hasta yaklaşık 1 dakika kaldıktan sonra kurulanıp yatağa yatmalı. Hastanın üzeri kapatılır ve hasta dinlenmeye bırakılır.



1. Reçete: 5 soyulmuş, küçük sanmsağı ezin ve biraz pirinç sirkesiyle karıştırıp için ve sanmsaklan yiyin. Yatıp terlemeye çalışın.
2. Reçete: 60 gr. taze zencefili ezin ve suyunu çıkartın. Suyunu küçük bir şişe ılık pirinç sirkesiyle karıştırın ve terlemek için için.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp