Flavonoidler Nedir?

Flavonoidler Nedir?

Bunlar, sitrin, bioflavonoid ve P vitamini olarak da adlandırılan, suda çözünen bileşenlerdir. Limon ve diğer turunçgillerdeki flavonoidler, yenilebilen bitki krallığındaki bütün flavonoidlerin biyolojik olarak en aktif olanıdır. 
 
En yüksek konsantrasyon limonun kabuğundave süngerdokusundadır. Pek çok limon flavonoidleri an- tioksidandır ve bazıları limon kabuğuna güneş rengini veren sarı pigmentlerdir. Örnekler arasında diosmin, eri- ositrin, hesperidin, limotrisin, naringin, nobiletin, kuer- setin ve tangeretin bulunmaktadır.
 
Limonun antioksidan flavonoidlerinden -polime- toksi flavonlar (PMFs) bazılarına “süper flavonoidler” denir. En yaygın olanlar nobiletin ve tangeritindir. Bir limonun kabuğu PMFs bakımından suyundan 20 kat daha zengindir.Çalışmalar flavonoidlerin sağlık için pek çok faydası olduğunu ortaya koymaktadır:
 
• C vitamininin emilimini artırıp oksidasyonunu engelleyerek gücünü korurlar.
 
• Süper flavonoidler, muhtemelen karaciğerdeki üretimini azaltarak LDL kolesterolü (zararlı kolesterol) yüzde 40’a kadar düşürürler.
 
• Yüksek miktarda alımı kalp hastalığı riskinin azalmasına yol açabilir.
 
• Kılcal damar duvarlarımızı güçlendirir, böylece potansiyel hacimlerini artırıp daha iyi kan akışına olanak sağlarlar.
 
• Antioksidan güçleri kanserden korur. Örneğin, narin- genin DNA hasarını engellemeye ve DNA onarımını artırmaya yardımcı olur.
 
Hesperidin üzerinde en çok çalışma yapılan antioksidan flavonoidlerden biridir. Kılcal damarları güçlendirir, kolesterol ve tansiyonu düşürür, kemik yoğunluğunun korunmasına yardımcı olur, büyük enfeksiyonları önler, iltihap sökücü ve yatıştırıcı etkisi vardır, kan-beyin bariyerine nüfuz eder (bu da beyni enfeksiyon ya da diğer iltihaplardan korumaya yardımcı olduğu anlamına gelir). 
 
Naringindir, özellikle acı bir antioksidan flavonoiddir ve bilim adamları kolesterolün düşürülmesine yardımcı olduğuna inanırlar.Bir başka flavonoid olan rutin (biraz değişik bir şekliyle kuersetin olarak bilinir) limon kabuğunda bulunur ve potansiyel olarak zararlı, ağır metalleri tuttuğu (“kıs- kaçladığı”), böylelikle vücuttan atılmalarına yardımcı olduğu bilinmektedir.

Flavonoidler Nelerdir?


Flavonoidler bitkisel kökenli bileşiklerdir ve güçlü antioksidan özellikleri ile iltihabı (yangıyı) azaltır, sağlıklı damar oluşumunu teşvik eder ve hücresel hasarı önleyip, onararak yaşlanmayla mücadele ederler. Flavonoidlerin demans, Alzheimer hastalığı ve bazı kanserlere karşı da korunmada etkin olduğu bilinmektedir.


Her gün bol miktarda taze meyve ve sebze yemek yeterli miktarda flavonoid almanın en doğal yoludur. Genelde 5 porsiyon sebze ve 4 porsiyon meyve tüketimi sağlıklı flavonoid alımı için yeterlidir. Belirli taze sebze ve meyvelerin yanı sıra, çay, kırmızı şarap ve doğal bitter çikolata da flavonoid içerir lakin elbette aşırıya kaçmadan tüketilmelidir. Kadınlar için günlük şarap tüketimi günde 1 kadehle sınırlandırılmalı, erkekler ise 2 kadehi geçmemelidirler. Bitter çikolata için de her gün ufak bir parça (30 gr. kadar) uygundur.

Flavonoidlerin birçok türü vardır ve belirli gıdalarda yoğunluğu nispeten daha fazladır. Elbette meyve ve sebzelerin nasıl yetiştirilip işlendiği de bu konuda belirleyici faktördür. Mümkün olduğunca doğaya dost metodlarla yetiştirilmiş, doğal tohumlardan yetiştirilmiş sürdürebilir gıdaları tercih etmeniz uzun vadede en sağlıklı olandır. Belirli meyve ve sebzelere bağımlı kalmaktansa günlük meyve, sebze tüketiminizi çeşitlendirmeyi ihmal etmeyin, böylelikle mineral, vitamin, enzim dengesini hep sağlamış olursunuz.

Yüksek Flavonoidli Gıdalar

Elma (flavonoidler kabuğundadır)
Yaban Mersini
Brokoli
Lahana
Kapari
Bitter Çikolata ve Kakao
Soğan
Çilek
Kırmızı üzüm,
Kırmızı şarap,
Çay (tüm çeşitleri)
Zeytin
Yer Fıstığı

Yukarıdaki liste flavonoid açısından zengin olan gıdaların sadece bir kısmını kaplamaktadır. Bu listeyi bir kılavuz olarak kullanıp yediklerinizi buna gore düzenleyebilirsiniz hergün çok çeşitli meyve ve sebze yemeye özen gösterirseniz en doğal yollarla sağlıkta kalacağınızdan şüpheniz olmasın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp