Elma Sirkesi Elma Jölesi

Elma Sirkesi Elma Jölesi :

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır, Elma gülgiller familyasından çok sağlıklı ve çok sevilen bir meyve türüdür. Gülgiller familyasının Malus cinsini oluşturan bu ağaçların ılıman yörelerde kendiliğinden yetişen 25 kadar türü ve insan eliyle geliştirilen binlerce çeşidi vardır. Bu türlerin çoğunun atası, Kafkas Dağları'nın eteklerinde ve Türkistan'da bugün bile büyük koruklar oluşturan yabani bodur elmadır. Türkiye'nin kuzeyinde de tek tük yabani elma ağaçlarına rastlanır. Türler arası çaprazlamayla üretilen ve ekşi ya da tatlı, sarı, yeşil ya da kırmızı meyve veren çeşitlerin çoğu Avrupa ve Amerika kökenlidir. Ülkemizde en çok Amasya elması, ferik elması gibi yerli çeşitler ile golden ve starking gibi ilk kez ABD'de üretilmiş çeşitler sevilerek yenmektedir. Dünya üretiminde elma ilk sıralarda yer almaktadır. Türkiye'nin en çok elma yetiştiren illeri Amasya, Antalya, Isparta, Niğde, Gümüşhane, Kastamonu, Konya'dır.

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır

Elma, kendine özgü hoş kokusu ve tadıyla hem lezzetli, hem de çok sağlıklı, faydaları da bir o kadar çok olan bir meyvedir. Bitkisel proteinler, çeşitli mineral tuzları,şeker ile A ve C vitaminleri içerir. Daha çok taze yenen meyvelerden ayrıca jöle, reçel, marmelat, hoşaf, komposto, elma suyu, şarap ve de Elma Sirkesi yapılmaktadır. Elma sirkesi eski tıpta ilaç olarak kullanılacak nitelikte bir gıdaydı. Bugün yapılan araştırmalara göre market raflarını süsleyen yapay sirkeler değil, doğal fermentasyon ( mayalama ) yolu ile elde edilen doğal ev sirkeleridir. Sirkenin şifa verici özelliğinden yararlanabilmemiz için doğal ev yapımı elma sirkesi kullanmamız gerekmektedir.

Elma sirkesi yaparken dikkat edeceğimiz önemli bir kaç şey var, sirke yaparken asla plastik kap kullanmıyoruz, cam kavanoz tercih etmeliyiz. Karıştırmak için metal kaşık kullanmıyoruz, tahta kaşıkla karıştırıyoruz. Kavanozun ağzını kapağı ile kapatmayalım, bir tülbent parçası ile kapatalım. Bir de en önemlisi elmaları yıkamadan kullanmaktır. Fakat ille de yıkayacağım diyorsanız da en az 3 saat önce yıkayıp bekletmek gerekiyor. Çünkü sirkeyi elma kabuğunda oluşan bakteriler mayalar. Yıkayıp en az 3 saat beklersek elmaların kabuğundaki bakteriler tekrar oluşmaya başlayacaktır.

Evde Doğal Elma Sirkesi Yapımı İçin Malzemeler

2 litrelik cam kavanoz
3 adet elma
yarım çay bardağı bulgur
yarım çay bardağı nohut
yarım çay bardağı şeker
1 litre su
2 yemek kaşığı bal

Yapılışı

2 Litre suyu kaynatalım ve soğumaya bırakalım. Soğuyan suyun yarısını cam kavanoza dolduralım. İçine malzemeleri sıra ile koymaya başlayalım, nohudu, bulguru, şekeri ve elmaları önce kalın kalın kabuklarını soyalım, 4'e bölelim, çekirdekli kısmını çıkaralım, kabuklarla birlikte dilimleri kavanozun içine atalım. Kalan suyu da dökelim. Tahta kaşıkla karıştırın. Kavanozun ağzını bir tülbent parçası ile kapatalım, ağzına bir lastik takalım ki bez açılmasın. Kavanozumuzu ışık görmeyen karanlık oda ısısı ılık bir yere koyalım. Zamanla sirke olmaya başlayınca sirke kokusu çıkmaya başlayacaktır. Etrafa gelen meyve sinekleri olursa anlayın ki sirkemiz olmuş. Sirkenin mayalanma olma aşaması 40 gündür. Aslında ne kadar uzun beklerse sirke o kadar etkili olur. Arada bir kontrol edin kokusu keskinleştiği zaman sirke olmuş demektir. Bu bekleme aşaması sırasında kavanozun ağız kısmında deniz anası görünümünde bir tabaka oluşacaktır. Buna sirke anası denilir. Sirke anasını bir sonraki sirke yapımında maya olarak kullanılır, fakat çok uzun süre saklanamaz. 40 gün sonunda sirke başka bir cam kavanoza süzülür. içine koyduğumuz malzemeler atılır. Sirkenin içine 2 kaşık bal eklenir. sirkemiz kullanıma hazırdır. Bu şekilde aylarca saklanabilir.

Elma Jölesi

Elma jölesini ekşi elmalardan yapmak çok kolaydır, çünkü pektin açısından çok zengindirler. Kalın kabuklu, sert etli veya ekşi yemeklik elma ya da yaban elması kullanın. Elma jölesini ekmek ve tereyağı, peynir ya da soğuk etle yiyin veya çilek, ahududu, kayısı, yaban mersini veya vişne gibi pektini düşük meyvelerin reçelini yaparken tencereye ekleyin. 
 
Yaban elması jölesi kuzu rosto için geleneksel bir çeşnidir.
 
1,8 kg yemeklik ya da yaban elması, kabuklu, yıkanmış, iri doğranmış 
 
Üzerini örtecek kadar soğuk su 
 
Her 600 mİ (21/2 su bardağı) süzülmüş meyve suyu için 
 
450 gr (2 su bardağı) şeker 1 limonun suyu
 
Kapaklı cam konserve ya da reçel kavanozlarını yeni kaynatılmış suyla sterilize edin.Elma parçalarını büyük bir tencereye koyup üzerini örtecek kadar soğuk su ekleyin. Kaynamaya bırakın ve 25 dakika ya da elmalar yumuşayana kadar kaynatın, su üçte bir oranında azalır.Elma posasını jöle torbasına ya da iki kat tülbentten yapılmış eleğe koyun, süzülen suyu altına konan bir tencerede toplayın. Bir gece süzülmeye bırakın. Süzülmeyi hızlandırmak için elmayı sıkmayın, çünkü bu jöleyi bulanıklaştırır.
 
Ertesi gün, elma suyunu ölçün ve büyük bir tencereye alın. Doğru miktarda şeker ve bir limon suyunu ekleyin.Kısık ateşte karıştırarak şekeri eritin. 35-40 dakika ya da katılaşma noktasına kadar kaynatın. Bunu anlamak için bir tatlı kaşığını buzdolabında soğutun, sonra hızla jöleye batırın. Katılaşma noktasındaki jöle kaşığın sırtına yapışır.Köpükleri çıkarın.Jöleyi kavanozlara koyup üzerini mumlu kâğıtla kapatın. Hafif soğuyunca kavanozların kapaklarını sıkıca kapatın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp