Diyabet Ve Prediyabet Arasındaki Fark

Diyabet Ve Prediyabet Arasındaki Fark : Elma sirkesi ve elma, pre-diyabet ve diyabetin yüksek kan şekerini önleme ya da tedavi etmede yararlı olduğunu kanıtlıyor. Bu önemli, çünkü yüksek kan şekeri, kalp, göz ve böbrek hastalıkları gibi komplikasyonları teşvik ediyor.10 bin kişiyle yapılan bir Fin çalışması elma yiyenlerde daha düşük bir diyabet riski bildirmiştir.işte sirkenin kan şekerini düşürdüğünü bildiren çalışmalardan bazı örnekler:İsveç Lund Üniversitesinde 10 sağlıklı gönüllüyle yapılan bir çalışma, sirkeyle beyaz ekmekli bir kahvaltı yapmanın daha sonra beklenen glikoz ve ensülin yükselişini önemli derecede düşürdüğünü ortaya koymuştur. Sirkeli kahvaltı parasetamol emilimini de yavaşlatmıştır. 
 
Araştırmacılar bütün bunları sirkenin asetik asidine atfetmişler ve kan şekerini ve ensülin ihtiyacını azaltmak için fermente edilmiş yiyecekler (sirke gibi) yenmesini önermişlerdir.Lund Üniversitesi''''''''nde yapılan bir başka çalışma, kahvaltıda beyaz ekmek ve yoğurtla salatalık turşusu yemenin beklenen ani kan şekeri ve ensülin yükselmesini ciddi şekilde düşürdüğünü ortaya koymuştur, taze salatalığın böyle bir etkisi yoktur. Bunun salatalık turşusundaki sirke sayesinde olduğu sonucuna varılmıştır.
 
Arizona Eyalet Üniversitesi''''''''nde, diyabet ya da pre-diya- betli 21 kişiyle bir çalışma yapıldı. Her birisi karbonhidratlı bir kahvaltıdan önce iki yemek kaşığı elma sirkesi karıştırılmış su içti. 
 
Sirke ensülin direnci olanlarda ensülin hassasiyetini yüzde 34, diyabeti olanlarda da yüzde 19 artırdı. Kandan hücrelere daha iyi şeker alabildiler, kan şekerleri ve ensülinleri düzeldi. Gerçekten de kan şekeri diyabetlilerde yüzde 25, pre-diyabetlilerde yaklaşık yüzde 50 daha düşüktü.Lund Üniversitesi''''''''nde 12 sağlıklı gönüllüyle yapılan bir ön çalışma, beyaz ekmekle yapılan bir kahvaltıda sirke almanın tokluğu artırdığını ortaya koymuştur; dozu ne kadar büyük olursa, etkisi de o kadar büyüktür.Arizona Eyalet Üniversitesi''''''''nde yapılan bir ön çalışmada diyabetli 11 kişiye yatmadan önce iki yemek kaşığı elma sirkesi ve küçük bir parça peynir verildi. 
 
Sirke, etkisinin uzun süreli olduğunu göstererek kahvaltı öncesi kan şekerini ertesi sabah yüzde 6 düşürdü.Bütün bunlar sirkenin diyabetli insanlarda kan şekerini kontrol etmeye ve pre-diyabetin diyabete doğru ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. Bunun bir olası açıklaması, gecikmeli mide boşalmasıdır. Bir başkası da Japon araştırmacıların (American Society for Nutritional Science, 2000), asetik asidin şekeri glikoza dönüştüren bağırsak enzimlerini (disaka- ridaz) etkisizleştirdiği bulgusudur. 
 
Bu da kan şekerinin çok yükseğe çıkmasını ya da hızla yükselmesini engelleyerek ensüline ihtiyacı düşürür. Diğer çalışmalar asetik asidin karaciğerden şeker salınımını normalleştirmeye ve karaciğerde karbonhidrat olmayan kaynaklardan şeker üretimine yardımcı olduğunu öne sürer.Başka çalışmalar, limon suyu, yoğurt, geleneksel olarak yapılan yavaş mayalanan ekmek ve kenkey (fermente mısır) gibi diğer asitli yiyeceklerin de yemeklerden sonra beklenen kan şekeri yükselişini düşürdüğünü, bazı yiyeceklerin oral diyabet ilacı metformin kadar güçlü olduğunu gösterir. Asitli yiyeceklerin sıklıkla tüketilmesi pek çok ülkede gelenekseldir ve diyabet oranlarındaki ulusal farkldıkları açıklamaya yardımcı olabilir. Japon sunomono (sirkeyle işlem görmüş sebze), sumeshi (sirkeli pirinç), patates salatası, hardal, sirkeli balık ve cips, sirkeli sos gibi pek çok yiyecek asetik asit içerir.
 
Elmaya gelince, kalın bağırsaktaki mikroorganizmalar bütirik asit gibi kısa zincir yağ asitlerini salıvererek pektinlerini azaltırlar. Bunlar, ensülin salınımım azaltarak ve karaciğerde depolanan şekerin (glikojen) parçalanmasını engelleyerek yüksek kan şekerini önlemeye yardımcı olur. Bütün bunlar da yüksek kan şekerini engellemeye yardımcı olur. 
 
Elma suyunda daha az pektin vardır, bu yüzden kan şekerini daha hızlı yükseltir. Kısa zincir yağ asitleri başka bir şekilde daha yararlıdır, bir iltihaplanma kan belirteci ve bir diyabet öngörücü olan C-reaktif proteini engeller.Eylem: Pre-diyabet ya da diyabetli insanların günde bir elma yemeleri ve yemeklerine elma sirkesi eklemeleri (veya günde üç kere yemeklerle beraber bir bardak su içine iki tatlı kaşığı elma sirkesi koyarak içmeleri) ya da diğer fermente yiyecekleri veya sirke içeren turşuları yemeleri mantıklı görünüyor.

Gizli Şeker (Pre-diyabet) Nedir?

Eğer bir kişinin kan şekeri düzeyi normalden yüksek olmasına karşın diyabet tanısı koymaya yeterli yükseklikte değilse bu durumda kişi pre-diabetik (gizli şeker hastası) olarak tanımlanır.

Diyabet Önleme Programına katılan pre-diyabetiklerin %11’inde diyabet gelişmiştir. Bazı çalışmalar pre-diyabetik çoğu kişide 10 yıl içinde Tip 2 diyabet geliştiğini saptamıştır. Yani Pre-diyabet Tip 2 diyabete adaylık durumudur.

Pre-diyabetli bireylerde kardiyovasküler hastalık riski kan şekeri normal olan bireylere kıyasla 1.5 kat daha fazladır. Diyabetli bireylerde ise 2-4 kat fazladır. Pre-diyabetli bireyler yaşam tarzı değişiklikleri sayesinde prediyabetli olmayı önleyebilir ve geçiktirebilir.

Pre-diyabet, Bozulmuş Glikoz Toleransı veya Bozulmuş Açlık Glikozu Aynı Anlamda mıdır?

Evet. Doktorlar bazen yükselmiş kan şekeri düzeylerini ifade eden bu durumları kullanılan teste bağlı olarak bozulmuş glikoz toleransı veya bozulmuş açlık glikozu olarak tanımlarlar.

Pre-diyabetli Olup Olmadığım Hangi Testler ile Belirlenir?

Doktorlar pre-diyabeti belirlemek için açlık kan şekeri veya oral glikoz tolerans testi (OGTT) kullanabilirler. Her iki test içinde bir gece boyu süren açlık gereklidir. Açlık kan şekeri için kahvaltı yapmadan önce kan şekeri ölçülür. OGTT’de ise açlık ve glikozdan zengin içeçek içildikten sonra 2. saatte tekrar şeker ölçümü yapılır.

Açlık Kan Şekeri Testi, Diyabet veya Pre-diyabeti Nasıl Belirler?

Normalde açlık kan şekeri 100 mg/dl’nin altındadır. Eğer kişide pre-diyabet varsa açlık kan şekeri 100-125 mg/dl arasındadır. Eğer kan şekeri 126 mg/dl veya daha yüksekse birey diyabetlidir.

OGTT ile diyabet veya Pre-diyabet Nasıl Saptanır?

OGTT’de, bireyin kan şekeri açlıktan sonra ve glikozdan zengin içecek içildikten 2 saat sonra ölçülür. Normal kan şekeri 2. saatte 140 mg/dl’nin altındadır. 2.saat kan şekeri 140-199 mg/dl arasında ise pre-diyabet, 2. saat kan şekeri 200 mg/dl’nin üstünde ise diyabet tanısı konulur.

Açlık Kan Şekeri Testi veya OGTT, Hangi Test Pre-diyabetin saptanması için Daha Uygundur?

Her iki test de pre-diyabetin saptanması için uygun testlerdir.

Pre-diabetim Varsa Bunu Mutlaka Bilmem Gerekir mi?

Eğer pre-diyabetiniz olduğunu bilirseniz Tip 2 diyabetli olmanızı önleyecek önlemleri zamanında alma şansınız olur. Çalışmalar ağırlık kaybını sağlayan ve fiziksel aktiviteyi artıran diğer bir ifade ile gerekli yaşam tarzı değişikliklerini yapan pre-diyabetli bireylerin, %58 oranında Tip 2 diyabetli olmayı önleyebildiğini veya geciktirebildiğini göstermiştir.

Pre-diyabet Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bireysel bir beslenme tedavisi ve haftanın 5 günü günde 30 dakika düzenli yürüyüş şeklinde yapılan egzersiz programı sonucunda, vücut ağırlığının ılımlı olarak azalması (% 5-10) ile pre-diabetten diyabete geçiş önlenebilmekte veya geçiktirilebilmektedir.

Eğer pre-diabetiniz var ise pre-diyabeti olmayanlara kıyasla kalp hastalığı veya inme riskiniz %50 artmıştır. Bu nedenle kardiyovasküler hastalıklarla ilişkili risk faktörlerini (sigara içmek, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol gibi) bilmeniz gerekmektedir. Eğer risk faktörlerinden birine veya birkaçına sahipseniz bu faktörlerin tedavi edilmesi de son derece önemlidir.

Kimlerin Pre-diabet Tanısı için Test Yaptırması Gereklidir?

Şişman ve 45 yaşın üstünde iseniz pre-diabetli olup olmadığınızı öğrenmek için test yaptırmanız gereklidir. Eğer vücut ağırlığınız normal ise ve 45 yaş civarında iseniz testi yaptırmanın sizin için uygunluğunu doktorunuza danışınız. 45 yaşından genç erişkinlerdeve şişman bireylerde diyabet ve pre-diyabet yönünden risk faktörlerinin varlığı araştırılır. Bu risk faktörleri: yüksek tansiyon, düşük HDL-kolesterol düzeyi, yüksek trigliserid düzeyi, ailede diyabet varlığı, gestasyonel diyabet, 4,5 kg üzerinde bebek doğumu öyküsü olmasıdır.

Ne Sıklıkla Testi Yaptırmam Gerekir?

Pre-diyabet saptanmamış olmasına karşın risk faktörlerine sahipseniz her 3 yılda bir test yaptırmalısınız. Eğer pre-diyabet varsa Tip 2 diyabetin tespiti için her 1-2 yılda bir test yaptırmanız gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp