Divertiküler Hastalık Nedir?

Divertiküler Hastalık Nedir? : Bu hastalıkta kalın bağırsak divertikül denen “ceplerle doludur. Divertikülozun genellikle bir belirtisi yoktur ama bağırsağı hassaslaştırabilir. En yaygın komplikasyon olan divertikülit, bir divertikül iltihaplandığında nükseder. Divertiküler hastalık ilerleyen yaş, hareketsizlik ve bağırsağı sağlıksızlaştırıp kabızlığa götüren kötü beslenmeyle daha olasıdır.
 
Elma, çözünmez lifi (selüloz gibi) ve çözünür lifi (pektin gibi) sayesinde yararlıdır. Her iki tür lif de kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Pektinin bağırsaktaki “iyi” bakteriler tarafından fermantasyonu kısa zincir yağ asitlerini (bütirik asit gibi) serbest bırakır, bu da bağırsak duvarı hücrelerini besler ve korur.Eylem: Günde bir ya da iki elma yiyin.

DİVERTIKÜLER HASTALIK

Tanım

Divertiküler hastalık divertikülit ve divertikülozis koli hastalıklarını içeren hastalık grubunundan oluşmaktadır.

Divertikül; kalın barsağın içi yüzeyini döşeyen dokuların artan iç basınç (kabızlığa bağlı) nedeniyle barsak duvarındaki zayıflıklardan dışarıya doğru bombeleşmesi ya da cepleşmesine denir. Divertiküller en sık sigmoid kolonda ve kalın barsağın sol yarısında görülür. Bu küçük cepçiklerin çok sayıda olmasına Divertikülozis koli, içlerinde bakteri birikip enfekte olmasına da Divertikülit denir.

Divertiküler Hastalık Kimlerde Görülür?

Divertiküler hastalığın artan yaş ile birlikte görülme sıklığı da artar. Yaşı 60 üzerinde olan insanlardan yaklaşık yarısında, 80’in üzerinde olan insanların hemen hemen hepsinde divertiküler hastalık vardır. Divertiküler hastalık saptanan kişiler genellikle kronik kabızlık çeken ve düşük lif içeren gıdalarla beslenen hastalardır.

Divertikülozis/Divertikülit Hangi Yakınmalara Neden Olur?
Divertikülözis koli genellikle yakınmaya neden olmaz. Divertikülit gelişen hastalar alt karın ağrısı, ateş, titreme, makattan kanama ve barsak alışkanlığında değişmeye neden olabilir.

Divertikülozis/Divertikülit Tanısı Nasıl Konur?
Divertiülozis koli herhangi bir yakınmaya sebep olmaz ve genellike başka nedenle istenen tetkikler sırasında saptanır.
Divertikülite özgü yukarıda belirtilen yakınmaları olan hastalar aynı yakınmalara neden olabilecek diğer hastalıklardan ayırt etemek için doktorlarına başvurmaları önemlidir. Doktrunuz size hastalıklarınız, kullandığınız ilaçlarınız ve halen süren yakınmalarınızı soracak ve sizi rektal muayenenin de olduğu tam bbir fiziki muayeneye tabii tutacaktır. Doktorunuz divertikülitten şüphelendiğinde sizden bazı tetkikler isteyebilir. Bunlar; direkt karın röntgeni, ilaçlı barsak filmi, karın ultrasonografisi, karın tomografisi, flexible kolonoskopi, kolonoskopi ve bazı kan testleridir.

Divertikülozis/Divertikülit Nasıl Tedavi Edilir?
Divertikülozis hastalığı olan ancak herhangi bir yakınma ya da komplikasyon görülmeyen hastalarda tedaviye gerek yoktur. Ancak yüksek lifli diyetle beslenme önemlidir. Divertikülit gelişen hastalar çoğunlukla medikal (ilaçla) tedaviyle edilirler. Hastalığın şiddetine göre hafif hastalarda ayaktan yapılan ağız yoluyla tedavi ya da şiddetli hastalarda hastaneye yatırarak damar yolundan tedavi düzenlenir. Bu hastalarda beslenme yeniden düzenlenir, antibiyotik ve bazen damardan sıvı tedavisie başlanır.
Medikal tedaviye rağmen yakınmaları düzelmeyen, karın içinde apse, barsak duvarında yırtılma(perforasyon), karın zarı iltahabı(peritonit) ve şiddetli kanama olan hastalarda cerrahi tedavi uygulanır. Cerrahi tedavide hastalıklı barsak segmenti çıkarılır.

Divertikülozis/Divertikülitten Nasıl Korunulur?
Divertiküler hastalık kabızlık ve zorlu ıkınma nedeniyle oluştuğundan düzenli barsak alışkanlığı kazanmak bu hastalıktan korunma ve komplikasyonlarını önlemede önemlidir. Bunun için yeterli sıvı ile beraber yüksek lifli gıda alımı ve egzersiz yapılmalıdır. Normal bir insan günlük 25-30 gr lif almalıdır. Yüksek lifli gıdalar; sebze, meyve, tahıl ürünleri ve kabuklu kuruyemişlerdir. Yüksek lifli diyet büyükabdesti yumuşak hale getirir böylece kabızlık ve ıkınmayı önler.

Divertikülozis/Divertikülit Hangi Kötü Durumlara Yol Açabilir?
Divertikülozis yakınma olmadıkça herhangi bir komplikasyon yapmaz hatta hastalar hiçbir yakınmaları olmadan ömürlerini tamamlayabilirler.
Divertikülit ise çok ciddi bazen hayatı tehdit edebilen komplikasyonlar ile seyredebilir. Ciddi komplikasyonların çoğu barsak duvarındaki yırtılma(perforasyon) nedeniyle barsak içerğinin karına akması sonrasında gelişir. Bunlar; peritonit (karın zarı iltahabı), karın içi apse ve barsak tıkanıklığıdur.

Karın içinde apse oluştuğunda bunun tedavisi direnajdır. Apsenin dışarıya direnaji uygun hastalarda ultrasonofrafi eşliğinde yapılabildiği gibi hastalığın durumu, tesisin imkanları ve doktorunuzun görüşüne göre ameliyatla da yapılabilir. Eğer apse uygun şekilde tedavi edilmezse yaygın peritonit gelişeblir ve bu da ölümcül sonuçlanabilir. Divertikülitin bir diğer komplikasyonu da fistül olşumudur Yani divertikülit seyri sırasında barsak ile karın duvarı ya da diğer karın içi organlar arasında (mesane gibi) anormal bağlantılar oluşmasıdır. Fistül oluştuğunda tedavisi cerrahi olarak yapılabilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp