Asma Çeşitleri Ve Özellikleri

Asma Çeşitleri Ve Özellikleri :

ASMA  



Asmagiller (Vitaceae), vantuzlu, tırmanıcı çalı görünümünde sarılgan bitkileri içeren bitki familyası.

Karmaşık yapılı, kahverengi gövdesi olan yarı odunsu bir bitkilerdir. Parçalı, üzeri tüylerle kaplı yaprakları vardır. Küçük ve yeşil renkli çiçekleri salkım biçiminde olur. Sarı, yeşil, siyah meyveleri vardır. Güneşi çok seven, yağış alan yerlerde iyi gelişen bir bitkidir. Her türlü toprak koşuluna dayanıklıdır. Islah amaçlı olarak tohum ile genellikle çelikle üretilir. Asma, bahçe duvarına sardırılabilir ya da çardak oluşturulabilir.

Asma çeşitleri


Üzüm asması

Asma Bitkisi (Vitales)- Üzüm ve Asma Yaprağı:Tırmanıcı, sert kabuklu bir bitki olan Asmanın binlerce çeşidi vardır. Meyvesi olan üzüm, besleyici değeri yüksek bir besindir. Ayrıca asma yaprağı da oldukça besleyicidir.

Asmanın Faydaları: Vücuda kuvvet verir. İshali keser. Sarılığa karşı faydalıdır. Toplardamarları güçlendirici etkiye sahip olan asma yaprakları bacak damarlarındaki şişmelerde, varis ve hemoroitte faydalı olmasının yanında rahim kanamalarını da durdurmaya yardımcı olur. Ayrıca, gerek asma yaprağı gerekse kuru üzüm hafızayı kuvvetlendirmekte etkilidir.

Asma Nasıl Kullanılır? Asmanın meyvesi yaş ve kuru olarak tüketilir. Asma Yaprağı ise yemeklerde ve dolma yapımında kullanılır. Asma yaprağının tıbbi etkilerinden birisi de kanamayı durdurmaya yardımcı olmasıdır. Asma yaprağı kaynatılarak elde edilen su düzenli olarak içilmeye devam edilirse alkolü bırakmaya yardımcı olur.

Asma Bitkisinin Faydaları Nelerdir, Nasıl Hazırlanır ?

Asma bitkisinin faydaları nelerdir ?

Asma bitkisi neye iyi gelir, nasıl hazırlanır, nasıl içilir, özellikleri nelerdir, kürü nedir, ne kadar sürede kullanılmalıdır ? Asmabitkisi hakkında sizin için topladığımız bilgiler aşağıdaki gibidir. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri bilinçli, doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.

ASMA AÇIKLAMA 1

Özellikleri: İçeriğinde asmanın içinde A, B, B2 ve C vitaminleri ile çeşitli mineraller bulunur.Asma,üzümün ağacı yani asma çubuğudur. En büyük özelliği,soğuk ve kuru olmasıdır. Asma,gelişme devresi oldukça uzun olan bir bitkidir. Günlük ısı ortalaması 10 dereceyi bulunca, gelişmeye başlar ve sonbaharda ısı ortalaması bu derecenin altına düşünceye kadar gelişmesini sürdürür. Asmanın kökleri derinlere gittiği için diğer bitkilere oranla daha az yağış alan yerlerde de yetişebilir. Yıllık yağış miktarı yanında, yağışın dağılımı bağcılık bakımından çok önemlidir.

Önerilen Hastalıklar: Dövülerek,ağrıyan başa sarıldığında ağrıyı dindirir. Mide iltihabına iyi gelir. Budanan asma dallarının şırası içildiğinde, kusmayı yatıştırıp ishali önler. Bu dalların özleri yaşken ağızda çiğnendiğinde de aynı sonucu verir. Asma yaprağının şırası, bağırsaklardaki yaralara, kan çıkmasına, kanın akmasına ve mide ağrısına fayda sağlar. Asma ağacından sızan su içildiği zaman taşları döker. Bu su ve pustan merhem yapılıp sürüldüğü zaman baştaki bit ve pire yumurtalarını yok eder. Yaralı ve normal uyuzu iyi eder. Sigara tiryakileri için anadolumuzda kökleri-sapları içilerek kullanılmıştır.

Kullanım Şekli ve Dozu: Yanmış asma dallarının külü, sirke, gülyağı ve Sedef bitkisiyle birlikte merhem yapılarak sarılırsa, dalakta meydana gelen şişliğe faydalı olur. Asma çiçeği yağının özelliği, gül yağının özelliğine benzer ve kabız yapar. Üzüm ağacının yararları çoktur. Sigara bırakmada tefrin denen sapların kullanıldığı tarihte görülmüştür.

Yan Etkileri: Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.

ASMA AÇIKLAMA 2

Çubuğu ve yapraklan şifa vericidir. Hemen her yerde yetişir ve çeşit sayısı üç bini geçmektedir. Ülkemizde en çok Ege bölgesinde yetişir. Üzüm adı verilen meyvesi, yaş veya kuru olarak yenir. Çiçekleri yeşilimsi ve küçüktür.

Özellikleri ve Yararları

- Çubuklarından çıkan sıvı egzamaya ve barsak kanamalarına iyi gelir. Bu sıvı aynı zamanda Avrupa''''daki çiftçiler tarafından göz damlası olarak da kullanılmıştır.

- Vücuttaki kanamayı durdurur.

- Sanlığa ve ishale şifa verir.

- Vücuda kuvvet ve rahatlık verir.

- Böbrek ve kalp rahatsızlıklarını giderir.

- İdrarı arttırır.

- Yarıştırıcı ve müshil olarak da kullanılır.

ASMA AÇIKLAMA 3

Asma (vitis)

Asmagiller familyasından: Tırmanıcı, uzun ömürlü, ağaçsı bir bitkidir. Mayıs-Haziran ayları arasında çiçek açar. Gövdesi üzerindeki kabuklar zamanla esmerleşip şeritler halinde dökülür. Çiçekleri küçük, yeşilimsi renktedir.Yapraklarının taban kısmı kalp şeklindedir. Kenarları dişli ve ucu sivridir. Üst yüzleri tüysüz, alt yüzleri ise tüylüdür.Meyvelerine üzüm denir. Kuru veya yaş olarak yenir.

Faydası: Yaprakları ile yapılan ilaçlar kanamayı durdurur. Vücuda kuvvet verir. Sarılığı keser. İshali durdurur.

ASMA AÇIKLAMA 4

Arapçası: EI-Kermetu (Kerm)

Latincesi: Vitis vinifera

Yetiştiği Yer ve Çeşitleri: H emen her yerde yetişir. Çeşitleri çoktur. Üç binin üzerindedir.

Kullanılan Maddesi: Yaprakları, çubuğu

Tıbbi Özellik ve Faydaları

a) Yukanya doğru boy atıcı ve uzun ömürlü meyveli bir ağaçtır. Meyvesine üzüm denir, yaş veya kuru olarak yenir. Çiçekleri küçük ve yeşilimsi renktedir. Yaprakların arka kısmı kalp şeklinde, üstü tüysüz, altı ise tüylüdür. Meyvesinde bol miktarda (A, B1, B2 ve C vitamini) mevcuttur.

b) Asma çubuklarından çıkan sıvı egzamaya ve barsak kanamalarında kullanılır. Avrupa''''da çiftçiler bu sıvıyı (göz damlası) olarak da kullanırlar.

c) Yapraklarından yapılan ilaç vücuttaki kanamayı durdurur. Sarılığı keser. İshali durdurur.

d) Vücuda kuvvet verir. Vücut yağlanmasına, kalp ve böbrek rahatsızlığına karşı çok tesirli bir devadır.

ASMA AÇIKLAMA 5

Çubuğu ve yaprakları şifa vericidir. Hemen her yerde yetişir ve çeşit sayısı üç bini geçmektedir. Ülkemizde en çok Ege bölgesinde yetişir. Üzüm adı verilen meyvesi, yaş veya kuru olarak yenir. Çiçekleri yeşilimsi ve küçüktür.

Özellikleri ve Yararları

-Çubuklarından çıkan sıvı egzamaya ve bağırsak kanamalarına iyi gelir. Bu sıvı aynı zamanda Avrupa''''daki çiftçiler tarafından göz damlası olarak da kullanılmıştır.

- Vücuttaki kanamayı durdurur.

- Sarılığa ve ishale şifa verir.

- Vücuda kuvvet ve rahatlık verir.

- Böbrek ve kalp rahatsızlıklarını giderir.

- İdrarı arttırır.

- Yatıştırıcı ve müshil olarak da kullanılır.

ASMA AÇIKLAMA 6

Asma, üzümün ağacıdır, yani asma çubuğudur. Asma isminin verilmesi hoş karşılanmaz. Çünkü Müslim, Sahih''''inde Peygamber efendimizin şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir. Sizin biriniz üzüme kerm demesin, kerm Müslüman kimsedir.

Bir rivayette de: Kerm inanan insanın kalbidir buyurmuştur.

Diğer bir rivayette ise: Asma demeyiniz, üzüm ve asma çubuğu devirini buyurmuştur.

Bu sözde iki anlam vardır;
a) Araplar, faydasının ve iyiliğinin çokluğu nedeniyle üzüm ağacına asma derlerdi. Peygamber efendimiz üzüm ağacının, gönülleri bu ağacı ve bu ağaçtan elde edilen sarhoş edici maddeyi sevmeye teşvik eden bir isimle isimlendirilmesini hoş görmedi, çünkü sarhoşluk veren bu madde, kötülüklerin anasıdır. Böyle olunca Peygamber efendimiz, üzümün kökünün, isimlerin en güzeliyle ve içinde iyilikleri en çok toplayanıyla isimlendirilmesini uygun bulmamıştır.

b) Bu söz Peygamber efendimizin: Kuvvetli öfkelenen değildir, yoksul da, dilenen değildi", sözü kabilindendir. Yani, siz faydasının çokluğundan dolayı üzümün ağacına asma diyorsunuz ama, aslında müminin kalbi ya da Müslüman bir adam bu isme üzümün ağacından daha layıktır. Zira mümin, tümüyle iyilik ve yardımdan ibarettir, demek istemiştir.

Bu söz uyarı ve iyilik, cömertlik, inanç, nur, doğru yolu bulma, Allah''''tan korkma ve mümini bu isme üzüm ağacından daha çok müstahak kılan sıfatlar gibi mümin’in kalbinde olanları tanıtma kabilinden söylenmiş bir sözdür.

Asmanın özelliği soğuk ve kuru oluşudur, yaprağı, dalları ve uzantıları birinci derecenin sonlarında soğuktur. Dövüldüğü ve ağrıyan başa sarıldığı zaman ağrıyı dindireceği gibi, ateşli şişlikleri ve mide iltihabını da iyi eder. Budanan asma dallarının şırası içildiği takdirde kusmayı yatıştırır ve ishali önler. Bu dalların özleri yaş iken ağızda çiğnendiği takdirde de aynı sonucu verir. Asma yaprağının şırası, bağırsaklardaki yaralara, kan çıkmasına, kanın akmasına ve mide ağrısına fayda sağlar.

Asma ağacından sızan su -dallarında taşıdığı- pus gibi, içildiği zaman taşları döker. Bu su veya pustan merhem yapılıp sürüldüğü zaman, baştaki bit ve pire yumurtalarını yok eder, yaralı ve normal uyuzu iyi eder. Bu merhemi kullanmadan önce, merhemin sürüleceği organı su ve boraksla yıkamak gerekir.

Asmanın suyu veya pusu zeytin yağıyla birlikte sürünüldüğü zaman, kılları döker. Yanmış asma dallarının külü, sirke, gülyağı ve sedef bitkisiyle birlikte merhem yapılarak sarılırsa, dalakta meydana gelen şişliğe faydalı olur. Asma çiçeği yağının özelliği, gül yağının özelliğine benzer ve kabız yapar. Üzüm ağacının yararları çoktur ve hurma ağacının yararlarına yakındır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp