Altınbaşak

Altınbaşak :

Etkili ağrı dindirici özelliğe sahip bir ot karışımı da, alkol içeren titrekka- vak (populus tremula), dişbudak (fraxinus excelsior) ve hakiki altın- başak (solidago virgaurea)’tan oluşur.

Dağda bayırda çok çabuk büyüyen, yapraklarından ve kabuklarından faydalanılan titrekkavak da, tıpkı söğüt ağacı gibi önemli bir şahsilik asit kaynağıdır. Hakiki Altın başak özellikle Avrupa’da yetişen bir bitkidir.
 

Bu bitkinin sarı çiçeklerini, yazın sonuna doğru ormanda yerlerde görmek mümkündür.

Özellikle aydınlık bölgelerde, güneşli ormanlarda ve orman kenarlarında yetişir. Bu bitki de söğüt türlerinden sayılır. Özü kramp gevşetici, enfeksiyon iyileştirici ve idrar sökücüdür.
 
Kontrollü yürütülen bir araştırmaya göre bu madde, başka maddelerle birleştirildiğinde tıpkı steroidal olmayan antiromatizmal dik- lofenak gibi hareket organlarının ağrılarına iyi gelmektedir.

Altınbaşak otunun asıl vatanı Kanada’dır. Halk arasında dalak otu, altınasa, yahudi otu ve mayasıl otu olarak da adlandırılmıştır. Altınbaşak otu, çukur yerlerde ve ormanın kıyılarında yetişmektedir.  Bu bitki 1 metreye kadar uzayabilir ve tüylüdür. Altınbaşak otu havadar bir yerde ve gölgede kurutularak kullanılmaktadır. Adını çiçeklerinin altın sarısı renginden almaktadır. Çiçekleri yıldıza benzemektedir ve Temmuz ayı ile Ekim ayları arasında toplanmaktadır. Böbrek rahatsızlıkları için mükemmel bir şifalı bitki olarak anılmaktadır. Altın başak otunun bileşiminde saponinler, C vitamini, kumarin, karotin, tanen, eterli uçucu yağlar, flavonlar ve P vitamini bulunmaktadır.

Altınbaşak otunun faydaları

  • Antiseptik özelliğe sahiptir,
  • İdrar ve gaz söktürücüdür,
  • Kanama yapan bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir,
  • Vücut sıvılarının dışarı atılmasını sağlar,
  • Böbrek rahatsızlıklarına iyi gelir,
  • İdrar yolları enfeksiyonlarına iyi gelir,
  • İdrar yolundaki taşları düşürmeye yardımcı olur,
  • Varis ve eklem iltihaplarına etkilidir,
  • Romatizma ağrılarına iyi gelir,
  • Mide bulantısını keser,
  • Vücut dış yaralarının çabuk iyileşmesini sağlar

Böbrek rahatsızlıklarında bitkisel tedavi uygulamalarında altınbaşak otu etkisi kanıtlanmış bir şifalı bitkidir. Şifalı bitkiler arasında ayrıca hayal kırıklıkları yaşayanlar, ruhsal problemi olanlar altınbaşak çayı içmelidir. Böylece yaşanılan sıkıntıların vücuda zarar vermesi engellenir.

Altınbaşak otu çiçeklendiği zamanda toplanır ve kurutulur. Kurutulmuş bitki ince ince kıyılır ve çay olarak içilir. Altınbaşak otunun çayı varis şikayetlerine, adet kanamalarına ve ağrılarına, egzama ve eklem romatizması problemlerine etkilidir. Ayrıca kurutulmuş bitkiden toz elde edilerek yaraların üzerine konulduğu takdirde yaralarda hızlı bir iyileşme gözlemlenir. Ayrıca bu bitkiden boya elde etmek için de faydalanılmaktadır.

Bir litre kaynamış suya bir çay kaşığı altın başak otu toz halde eklenir ve 10 dakika demlenir. Günde üç bardak tüketilmesi halinde yaklaşık olarak 1 hafta sonucunda böbrek şikayetleri yaşayanların ve stres şikayetlerinin azaldığı görülmüştür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp