Ender Saraç Sağlıklı Beslenme Önerileri

ENDER SARAÇ Sağlıklı Beslenme Önerileri

İftar 1 hurmayla orucunuzu açın. Ardından 1 bardak ılık, ballı, limonlu su için. Üzerine 1 kâse sebze çorbası öneriyorum. İçine de biraz dereotu koyalım. Çorbayı içtikten sonra 3-4 dakika ara verin. Moladan sonra çeyrek pide, 1 lop yumurta, 3 parmak dilpeyniri, 3 tatlı kaşığı kuşburnu marmeladı, 3 adet ızgara köfte, biraz söğüş roka yiyin. Yanında zeytinyağlı kereviz de yiyebilirsiniz. 
 
Ara | 1 muz, 1 portakal, 1 çay bardağı tuzsuz kabak çekirdeği, 1 çay bardağı tuzsuz ay çekirdeği, 6-7 adet badem yiyin.
 
 Sahur | 4 çorba kaşığı müslinin içine 1 çorba kaşığı yulaf ezmesi, 2,5 tatlı kaşığı öğütülmüş ketentohumu, 1 tatlı kaşığı ay çekirdeği, 1 tatlı kaşığı kabak çekirdeği, yarım doğranmış elma ve 1 bardak ılık süt koyun karıştırın ve yiyin.

Sağlıklı Beslenme Nasıl Olur

Dünya nüfusunun önemli bir bölümü, yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu oluşan hastalıklarla mücadele ediyor. Öte yandan, aşırı ve dengesiz beslenme sonucu oluşan obezite (aşırı şişmanlık), birçok insan için önemli bir sağlık sorunu olmayı sürdürüyor.
Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme, herkes için özellikle de çocuklarımız için çok önemlidir. Çünkü yetersiz ve dengesiz beslenen çocukların, bedensel ve zihinsel gelişimleri geri kalıyor, sağlık sorunları ağır ve uzun sürüyor.

Çocukluk döneminde kazanılan beslenme alışkanlıkları yaşam boyu sürmektedir. Çocukları yetişkinlerden farklı kılan en önemli özellik, sürekli büyüme süreci içinde olmalarıdır. Bu süreç; beslenme, genetik yapı, cinsiyet, çevresel faktörler, sosyo-ekonomik durum, kültür ve gelenekler gibi çeşitli etmenlerin etkisi altındadır. Bunların arasında en önemlisi de kuşkusuz beslenmedir.

Kalıtsal özelliklerin ve çevresel faktörlerin kontrol edilmesi her zaman mümkün olmasa da; çocuklarımıza kazandıracağımız doğru beslenme alışkanlıklarıyla, ülke olarak daha sağlıklı, huzurlu, verimli ve mutlu yarınlara adım atabiliriz.
Gerek ailede, gerekse okulda beslenme eğitiminin yeterli düzeyde olmaması, hatalı beslenmealışkanlıklarının kazanılmasında önemli yer tutmaktadır. Öğün atlama, şeker, tuz ve yağ içeriği yüksek yiyecek-içecek tüketimi, bu alışkanlıkların başında yer alıyor.

Çocuk ve gençlerin sahip olduğu yanlış beslenme alışkanlıkları, önemli sağlık sorunlarını beraberinde getirmektedir. Çocukluk dönemindeki bu hatalı beslenme uygulamaları; yüksek tansiyon, kalp ve obezite (aşırı şişmanlık) gibi hastalıklar için temel risk faktörü oluşturuyor.

Sabah kahvaltısı mutlaka yapılmalı, öğün atlanılmamalıdır. Süt içme alışkanlığı mutlaka edinilmelidir. Kemik sağlığı için, kalsiyum yönünden zengin süt, peynir, yoğurt tüketimine özen gösterilmelidir. Bol miktarda sebze-meyve ile günde en az 8-10 bardak sıvı tüketilmelidir. Şeker, tuz ve yağ içeriği yüksek yiyecek-içecek tüketiminin, bir çok hastalığı beraberinde getirdiği unutulmamalıdır.

Temiz ve mikropsuz besinleri tüketmeye özen gösterilmeli. Çiğ sebze ve meyveler bol suyla yıkanmadan kesinlikle yenilmemelidir. Açıkta satılan yiyecekler satın alınmamalıdır. Eller yemekten önce mutlaka yıkanmalı, unutmayın kirli eller pek çok hastalık mikrobu taşımaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp