Yüksek Ateş Ve Öksürük

Yüksek Ateş Ve Öksürük : Ateşli çocuk genellikle huzursuzdur, iştahsızdır ve vücut su kaybetmiştir. Ateşin yükselmesi ile vücut metabolizmasında her 1oC için %10-12‘lik bir artış olmaktadır, buna bağlı olarak da vücudun oksijen ve su ihtiyacı artmaktadır. Özellikle 6 ay - 6 yaş arası çocuklarda yüksek ateş oryantasyon bozukluğu, halüsinasyon ve deliriuma, febril konvülzyona (ateşli havale) yol açabilir. Bundan dolayı ateşin düşürülmesindeki esas neden çocuğun rahatlamasını sağlamaktır.

Bugün çocuklarda ateş düşürücü olarak kullanılan bir çok ilaç bulunmaktadır. Bu ilaçlar farklı mekanizmalar ile ateşi düşürür, ancak unutulmaması gereken hangi ilaç seçilirse seçilsin kalıcı bir etki sağlamak için ilacın çocuğun ağırlığına uygun dozda düzenli olarak verildiğine dikkat edilmesi gerektiğidir. Hemen tüm ilaçların gereksiz kullanımlarında zararlı etkileri olabileceğinden, bir uzmana çocuk için gerekli olan doz danışılarak uygun ilacın seçimi yapılmalıdır.

Soğuk uygulama ateşin düşürülmesinde ilaçlara yardımcı olmak, ilaçların faydasız olacağı durumlarda ateşi düşürmek amacı ile veya allerjik veya karaciğer yetmezliği gibi ilaç kullanmaya engel durumu olan hastalarda uygulanabilir. Soğuk uygulama 29-32oC arasında ılık su ile yapılmalıdır. Alkol hızla vücut ısısını düşürebileceğinden çocuklarda kesinlikle kullanılmaz.

Sonuç olarak ateşin 38-39oC olduğu durumlarda bebek yakından izlenmeli, ateş 24 saatte düşmüyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Eğer ateş 39oC ya da üzeri ise vakit geçirilmeden doktora başvurulması uygun olur.

Eyvah! Bebeğim ateşler içinde yanıyor, ne yapsam şimdi? Doktora mı gitsem, yoksa bir şurup mu versem? Hangimiz acaba hayatımızın bir döneminde bu sorunla karşılaşmadık. Yüksek ateş bebeği olan veya olmayan bir çok kişi için iç içe yaşanılan bir durum. Bedenimizin normal işlevlerinden birisi olan ateş yükselmesi konusunda acaba ne kadar şey biliyoruz?

Basit bir anlatım ile ateş, beden ısısının normal günlük oynamalarının üzerine çıkması olarak tanımlanmaktadır. Normal vücut ısısına ait sınırları belirlemek güçtür ve genel olarak 36.1 - 37.8 oC olarak kabul edilir. Bu ısı çevre ısısındaki değişikliklere rağmen sabit tutulabilmektedir. Normal kişilerde 24 saat içinde beden ısısında ufak değişiklikler olmaktadır; örneğin sabah erken saatlerde en düşük, saat 1600 - 1800 arasında ise en yüksek düzeydedir. Çocuklarda vücut ısısı erişkinlerden daha yüksektir ve ısı bu saatlerde 38.5oC a kadar yükselebilmektedir. Bir yaş civarında vücut ısısında erişkin düzeylere doğru bir düşüş gözlenir.

Öksürük:

Öksürük solunum yolu hastalıklarında en sık görülen belirtilerden biridir. Solunum yollarına giren yabancı cisimleri ya da içeride oluşan bronş salgısı, balgam, kan gibi patolojik maddeleri dışarı atmaya yönelik bir refleks biçiminde ortaya çıkar.

Şiddetli bir soluk vermeyle birlikte gırtlağın kapanmasını sağlayan ses tellerinin kasılmasından oluşur. Göğüs kaslarının bu sıradaki ani kasılmasına karın kasları da eşlik eder. Soluk borusunun içindeki basıncın yükselmesi gırtlağı açılmaya zorlar ve zorlanan gırtlaktaki ses tellerinin titreşimi tipik öksürük sesinin çıkmasına yol açar. Öksürük solunum yollarının herhangi bir bölümünün uyarılmasıyla gelişen bir refleks değildir.

Örneğin, akciğer hava keseciklerinin (alveol) duvarı uyarıldığında insan öksürmez. Öksürük öncelikle gırtlak, soluk borusu ve bronşların bir bölümünden kaynaklanır.Zatürree gibi bir akciğer hastalığında balgam bronşlara ulaşmadıkça öksürük görülmez. Akciğer zarı (plevra) hastalıklarında, örneğin plörezideyse inatçı bir öksürük vardır. Solunum yollarında gerçek bir hastalık olmadan da histeri ve ruhsal gerginliğe bağlı, sinirsel öksürük görülebilir.

Başlıca iki tip öksürük vardır:

Kuru öksürük: Öksürük sesi yalnızca ses tellerinin titreşimiyle oluşur. Hasta balgam çıkarmaz.

Bu tip öksürük genellikle şu durumlarda görülür:

1)Balgam oluşturmayan -gırtlak, soluk borusu ve bronş İltihaplarında;
2) Plörezi gibi akciğer zan hastalıklarında.

Veremin başlangıç döneminde görülen “kesik öksürük” de bir tür kuru öksürüktür.
Balgamlı öksürük: Ses tellerinin gerilmesiyle ortaya çıkan sese balgam parçacıklarının solunum yolları boyunca hareketiyle oluşan sesler de eklenir. Değişik miktarlarda da olsa balgam her zaman vardır, ama hastanın küçük çocuk, yaşlı vb olması gibi durumlarda öksürükle dışarı çıkarılamaz, yutularak mideye gider.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp