Yenidoğan Sarılığı Ne Kadar Sürer

Yenidoğan Sarılığı Ne Kadar Sürer

Fizyolojik sarılık ne kadar sürer?
Anne karnında plasenta aracılığıyla işlenen bilirubin maddesi, doğumla birlikte bebeğin karaciğerinin yetersiz kalması nedeniyle kanda yükselmeye başlar. Bu bilirubin maddesinin yükselmesi fizyolojik sarılık olarak tanımlanır. Bebekte doğumdan sonraki ilk 24 saat içinde ortaya çıkar. Bu türdeki sarılık 3. ve 5. günlerle beraber düşmeye başlar. Bu tür sarılık genellikle kendiliğinden düzelme gösterir. 1-2 haftada sarılık düzeyi normale döner. Zamanından önce doğan bebeklerde ise 2-4 haftaya kadar uzayabilir. Ancak yine de bebeklerin doktor kontrolünde tutulması gerekir. Bilirubin düzeyinin fazla miktarda yükselmesi halinde, tedavi edilmesi gerekir.

Anne sütü sarılığı ne kadar sürer?
Anne sütüyle beslenen bebeklerde genellikle ilk haftada ortaya çıkan bir sarılıktır. Bu bebeklerde beslenme yetersizliği olması ve az miktarda kalori almalarına bağlı olarak gelişen bir sarılıktır. Bebekler sağlıklı olmasına rağmen, ciltleri sarı görünmektedir. Bu tür sarılıklar bebelerde 12. haftaya kadar sürebilir. Bu süreçte genellikle anne sütünün kesilmesine gerek kalmaz. Fakat bazı bebeklerde bir kaç gün ara verilebilir. Bu tür sarılığın tam olarak neden olduğu bilinmemektedir.

Patolojik sarılık ne kadar sürer?
Bu tür sarılık bebeklerde ilk 24 saatte başlayan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken sorunlardır. Zamanından önce erken doğan bebeklerde 21 gün devam eden, normal zamanında doğmuş olan bebeklerde ise 14 günden daha fazla devam eder. Bebekte sarılıkla birlikte başka bir hastalıkta olabilir. Bu tür sarılık genellikle bebek ve anne arasındaki kan grubu uyuşmazlığından gelişir. RH uyuşmazlığından gelişen sarılık, anne negatif, bebek pozitif RH değeri taşıdığında gelişir. Bu tür sarılıklar ciddi sonuçlara neden olacağından, bebeklerin tedavisi aksatılmamalıdır.

Bebeklerde sarılık neden olur?

Bebeğin doğumuyla birlikte, anne karnında olan alyuvarları yıkılarak, yeni alyuvar üretimi gerçekleşir. Bebeklerdeki alyuvarların ömrü yetişkinlere göre daha kısa olur. Bu sırada bilirubin maddesi açığa çıkmaktadır. Bebeğin doğduğunda karaciğeri bu fazla miktardaki bilirubini işleyerek dışarı atamaz. Bunu yapabilmesi için belli bir süreye ihtiyacı vardır. Bu süreçte bilirubin düzeyi belli bir oranın üzerine çıktığında, sarılık gelişmeye başlar. Göz aklarından başlayan sarılık, başa, boyun, kol ve bacaklarla birlikte bütün vücuda yayılır. Sarılığın ayaklara ve ellere ulaşması halinde, bilirubin düzeyi fazla oranda artmış kabul edilir. Bilirubin maddesi normalde cilde rengini veren maddedir. Ancak fazla olduğunda, ciltte sarılık etkisi gösterir.

Yenidoğan sarılığı nedir?

Sarılık bilirubin adı verilen, cilde sarı rengi veren bir maddenin kandaki seviyesinin yükselmesi ve deride birikmesi sonucu oluşur. Zamanında doğan yenidoğan bebeklerin %60’ında; erken doğan bebeklerin ise %80’inde yenidoğan sarılığı görülür.

Yenidoğan bebeklerde sarılığın erken tespiti ve takibi oldukça önemlidir çünkü, sarılık çoğunlukla kendiliğinden geçse de, bazı durumlarda bilirubin yüksek seviyelere ulaşıp beyin hasarına neden olabilir. Bu yüzden sarılığı olan yenidoğanların özellikle ilk bir hafta-on gün içindeki doktor takipleri son derece önemlidir. On günden sonra kan beyin bariyeri kapanarak bilirubinin kandan beyne geçmesinin engellendiği kabul edilir.

Yenidoğan sarılığı nasıl tedavi edilir?

1-Fototerapi(Işık terapisi): Bebeğin doğum yaşına, kilosuna ve premetüre olup olmamasına göre belli çizelgeler oluşturulmuştur. Bu çizelgelere göre bilirubin belli bir seviyeyi bulduğunda tedaviye başlanır. Bebeğiniz özel bir ışık kaynağı altına yerleştirilir. Mavi-yeşil spektrumda ışık kaynağı kullanılır. Bu ışık bilirubinin idrar ve dışkı yoluyla vücuttan atılmasını sağlar.

Fototerapi bebeğe herhangi bir şekilde zarar vermez. Bebeğin gözleri ışıktan zarar görmemesi için kapatılır. Bazen yan etki olarak ciltte kırmızı döküntüler, bronzlaşma veya sık ve sulu dışkılamaya neden olabilir. Aralıklarla bebeğin kanı alınarak bilirubin düzeyinin güvenli sınıra düşüp düşmediği kontrol edilir. Işık tedavisi sonlandırıldıktan bir iki gün sonra bilirubin seviyesi genellikle tekrar yükselir. Bu dönemde de doktor kontrolü tavsiye edilir.

2-İntravenöz immunoglobulinler: Eğer sarılık anne ve bebek arasındaki kan grubu farklılıklarına bağlı ise bu durumda anneden geçen antikorlar kırmızı kan hücrelerinin yıkılmasına neden olabilir. İntravenöz immuno globulin uygulaması ile antikor düzeyi azaltılabilir ve kan değişimi riskini azaltabilir.

3-Kan değişimi: Ciddi sarılık vakalarında, diğer tedavilere yanıt alınamadığında bebeğin kanının değiştirilmesi gerekebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp