Yeni Doğan Bebek Hastalıkları

Yeni Doğan Bebek Hastalıkları : Bebekler ilk iki hafta yenidoğan olarak adlandırılır.Bu dönemde oluşan rahatsızlıklar 3 grupda toplanır.Doğmalık kusurlu gelişim.doğum sırasında oluşan yaralanma ve sakatlanmalar.Yeni doğanda görülen rahatsızlıklar.Sarılık ve göğüs bezlerindeki şişkinlik korkulacak hastalıklar arasında sayılmaz ve yaşamın ilk günlerinin özelliği olarak kabul edilir.

Mavi bebek


Doğmalık olan bir kalp bo*zukluğudur. Sağ ve sol karıncıkları ayıran duvarda bir açıklık ve Akciğer atardamarında daralma vardır. Böylece, kanı genel dolaşıma pompalayan sol kalpteki dirençle kanı akciğerlere pompalayan sağ kalpteki direnç arasında biraz fark olur. Bu nedenle, sağ kalpteki direnç azlığından ötürü kanın bir kısmı akciğerlere gideceğine kalbin sol bölümüne geçer. Sağ ve sol karıncıkları ayıran duvardaki açıklık ve akciğer atardamarın-daki daralma sonucu kalbin sağ karıncığı normalden fazla ge*lişmiştir ve aort sağ tarafa Doğru yer değiştirmiştir.

Belirtileri


Yeni doğan bebek fazla hareket ettiği takdir*de morarır. El parmaklarının uçları şişer ve yuvarlaklaşır. Ço*cuk büyüdükçe solunum güçlüğü belirir.

Tedavi


Ameliyat.

bebeklerde Yarık damak


Üstçene uzantılarının ağız tavanını yapmak üzere birleşmemesi halinde yarık damak oluşur. Yarık, yumu*şak ya da sert damakta olabilir. Konuşm ayı öğrenmekte güç*lük oluşacağı için ameliyatın bebek iki yaşına gelmeden önce yapılması gereklidir.

Doğuştan Kalça Çıkığı, Çocuklarda Bebeklerde Kalça Çıkığı

Kalça eklemindeki doğmalık tek yönlü ya da iki yönlü yapı bozuklukları ya da sonradan gelişen kalça çıkıkları 1000 çocuktan ancak ikisinde görülmektedir. Kalça çıkıkları kız çocuklarında erkek çocuklara oranla daha çok ve sık görülür. Kalça çıkığı erken tedavi edilmezse ilerde yürüme bozukluklarına yol açar.

Belirtisi

Kalça eklemlerinin elle muayenesinde gıcırtılı bir ses alınır. Bir çıkık kuşku su varsa Röntgen çekilmelidir. Diz*kapağından bükülen bacağın üst bölümü normal açıklıkta dur*maz. Bacak hareketsizken dışa dönük durur. En önemlisi ba*cakların eşit uzunlukta olmayışıdır.

Tedavi


Gelişigüzel alçı tedavisi yapılmamalıdır. Mutlaka bir ortopedi uzmanının tedavisi öngörülmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp