Yenidoğan Sarılığı Kadınlar Kulübü

Yenidoğan Sarılığı Kadınlar Kulübü :

Yenidoğan sarılığı, yeni doğan bebeklerde cilt ve gözaklarının (sklera) sarı bir renk almasına denir. Yenidoğan sarılığı, kandaki bilirubin düzeylerinin yükselmesi ile oluşur. Yaşlanmış ve bozulmuş kırmızı kan hücreleri tarafından üretilen sarı pigmente bilirubin denir.

Biluribin normalde karaciğer tarafından barsak sistemine verilerek atılır. Ancak karaciğer bilirubini yeterli oranda bağırsağa veremezse kanda birikir ve sarılık oluşur.Yenidoğan sarılığının sebepleri 3 başlıkla sıralanabilir.

1. Fizyolojik (normal) sarılık

Fizyolojik sarılık vaktinde doğan bebeklerin yaklaşık % 50'sinde, erken doğan bebeklerde ise daha yüksek oranlarda görülür. İlk 24 Saatten sonra, genellikle doğumdan sonraki 2.veya 3. Günde ortaya çıkar. Karaciğerin henüz olgunlaşmaması ve yeterince bilirubin atamamasına bağlı olarak sarılık oluşur. Genellikle ilk bir-iki hafta içinde kendiliğinden kaybolur ve bilirubin düzeyleri zararsızdır.

2.Yetersiz Anne Sütü alımına bağlı sarılık

Yetersiz anne sütü alımına bağlı olarak yeni doğanların yaklaşık % 5-10'unda gelişir. Belirtileri fizyolojik sarılığınkine benzer ancak biraz daha şiddetlidir.

3.Anne sütüne bağlı sarılık


Anne sütü alan bebeklerin yaklaşık % 1-2'sinde görülür. Bazı annelerin sütlerinde ürettikleri özel bir inhibitör Madde sebep olmaktadır. Bu madde (enzim) bebeğin bağırsaklarından normalden çok daha fazla bilirubini geri emmesine sebep olur. Bu tip sarılık doğumdan sonraki 4-7. günde başlar;

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp