Yatağa Girmemekte Direnen Çocuklar

Yatağa Girmemekte Direnen Çocuklar : Bazı çocuklar gün içinde yaşadıkları neşeli ve eğlenceli dakikaların gece uykusu ile sona ereceği düşüncesiyle yatağa girmemekte direnirler. Bu sorun kendilerinden büyük kardeşleri olan çocuklarda daha sık yaşanır çünkü küçük çocuklar büyüklerinin neler yaptığını merak eder ve onlarla ilgili hiçbir şeyi kaçırmak istemez. Bu sorunu çocuğunuzu geç yatırarak çözme yoluna giderseniz, yaptığınız hatanın zararını uzun vadede daha ağır yaşarsınız. Bu nedenle erken yatma konusunda çocuğunuza asla taviz vermeyin.

■ Eğer hâlâ rutine oturmuş bir uyku saatiniz yoksa bir plan yapmaya başlayın ve planınızı en kısa zamanda uygulamaya koyun. Gece saatleri gündüz saatlerinden daha sessiz ve daha huzurlu bir ortamda geçirilmelidir. Çocuklar sessiz ve sakin bir ortamda daha kolay uykuya dalar çünkü böyle bir ortamda eğlenceli şeylerin de yapılabileceğini düşünmezler. Büyüklerini sessiz ve sakin bir ortamda otururken gören bir çocuk, içinde bulunduğu durumdan sıkılarak yatağına gitmek ister.

■ Çocuğunuzun uyku saati konusunda söz sahibi olan kişi sadece sîzsiniz. Bu nedenle çocuğunuza söz sahibi olabileceği başka konular bulabilirsiniz. Mesela uyurken hangi pijamayı giyeceğine, uyumadan önce hangi bardakta sütünü içeceğine ya da yatmadan önce sizden hangi hikâyeyi dinleyeceğine çocuğunuz karar verebilir. Başka konularda çocuğunuza seçim şansı tanırsanız (örneğin iki hikâyeden birini seçmesini sağlarsanız ya da uyku öncesi istediği oyunu beraber oynarsanız), çocuğunuz kendisine daha çok güvenecek ve uyku konusunda sizi kırmayacaktır.

■ Çocuğunuza saati gösterin ve ne zaman yatması gerektiğini saatine bakarak belirlemesi konusunda kendisine sorumluluklar yükleyin. Çocuğunuz kendisine güvendiğinizi görürse, sorumluluklarını daha bilinçli olarak yerine getirecektir.

■ Çocuğunuza bir yıldız tablosu hazırlayın. Gece sizi hiç üzmeden yatağa girerse ona bir yıldız çizin. Yatağından kalkmaya çalışmak için bahaneler uydur- mazsa iki yıldızı hak ettiğini söyleyin. Yıldız tablosu yıldızlarla dolduğunda ise onu güzel bir hediye ile ödüllendirin.

■ Çocuğunuzun önüne seçebileceği alternatifler koyun. Örneğin, yatma konusunda çok zaman harcamazsa, kendisine hikâye anlatabileceğinizi söyleyin. Çocuklar karar verme yetkisinin kendilerine bırakıldığım görünce, daha sakin ve olumlu davranırlar. Yukarıda verdiğimiz örnekte çocuğunuzun hangi alternatifi tercih edeceğini sanırım tahmin edebilirsiniz. Bizim tahminiz, bir çocuğun hikâye dinlemeyi tercih edeceği yönündedir.

■ Çocuğunuz yatmak istemiyorsa, öncelikle bunun altında yatan ciddi bir sorun olup olmadığını araştırın. Çocuğunuz sık sık kâbus görüyor olabilir. Ya da bir şeylerden korkuyor ve bu nedenle uyumak istemiyor olabilir. Çocuğunuzla yatmadan önce içindeki korkular ve endişeler hakkında konuşmaya çalışın. Ona her beş dakikada bir odasına gideceğiniz ve herhangi bir sorunun olup olmadığını kontrol edeceğiniz konusunda söz verin. Size ihtiyacı olduğunda hemen yanında olacağınıza dair çocuğunuza güvence verin.

■ Çocuğunuz uyumamak için bilinçli olarak bahaneler uyduruyorsa, bu durumla başa çıkmanın yollarım arayın. Çocuğunuz uyumamak için genellikle bir tane daha hikâye anlatmanızı, bir bardak daha su içmesi gerektiğini, tuvalete gitmek zorunda olduğunu, saçlarını okşamanızı söyler. Eğer bu sayılan işleri belirli bir rutine oturtursanız, çocuğunuz rutin haline gelen bu işlerden sonra doğrudan yatması gerektiğini anlayacaktır. Eğer çocuğunuz tuvalet eğitimi sürecinden geçiyorsa, kendisini istediği zaman tuvalete götürmek zorundasınız. Ancak çocuğunuzdan bu konuda size yalan söylememesini isteyin. Çocuğunuz yatmadan önce acıktığını söylüyorsa, bir meyve ya da hafif bir yiyecek yemesine izin verin. Ve bunu yatma rutininin içine dahil edin.

■ Çocuğunuzun odasını güzelleştirin. Sevdiği çizgi film kahramanlarıyla süslü perdeler, nevresimler ve yorganlar alın. Çocuğunuz sizden ayrılmak istemezse, uykuya dalana kadar yanında bekleyin.

■ Çocuğunuz yatmadan önce geçen süreyi iyi değerlendirin. Çocuğunuz yatmadan önce en sevdiği çizgi filmi videoda izliyorsa, yatma saati gelse bile uyumak istemeyecektir. Bu nedenle çocuğunuz yatmadan 20 dakika önce televizyonu kapatmış olun ve dikkatini başka yönlere kaydırabilecek her türlü akti- viteden onu uzak tutmaya çalışın.

■ Çocuğunuzun tam uyuyacağı saatlerde eğlenceli işler yapmamaya gayret edin. Çocuğunuza o uyurken ders çalışacağınızı, ütü yapacağınızı ya da kitap okuyacağınızı söyleyin. Kendisi uyurken zevkli şeyler yapılacağını düşünen çocuk asla uyumak istemeyecektir. Kendisi uyurken anne ve babasının sıkıcı işlerle uğraşacağını bilen bir çocuk kolayca uykuya dalacaktır. Eğer kendisini mutlu hissetmesini sağlayacaksa, çocuğunuz uyurken odasında hafif sesli bir müzik çalın ya da ona hikâye kasetleri dinletin.

■ Uyku konusunda kararlı, planlı ve disiplinli olun. Eğer bir kere taviz verirseniz, ileride vereceğiniz tavizlerin sayısı artacaktır. Bu da çocuğunuzla aranızda savaş ortamı yaratacaktır. Çocuğunuzun uyumamak için yaptığı bazı şımarıklıklar yüzünden ilişkinizi gergin bir hale getirmek ne sizin için ne de onun için yararlı olacaktır. Çocuğunuzu kırmadan ve onunla büyük tartışmalar içine girmeden, kendisine yaptığı şeylerden hoşlanmadığınızı anlatın.

■ Ödül, ödül, ödül. Çocuğunuz sizi hiç üzmeden yatağa girer ve uykuya dalarsa, kendisine onunla ne kadar gurur duyduğunuzu anlatın. Çocuğunuz uyku saati geldiği halde yatağına gitmemekte direniyorsa, yaptıklarını görmezden gelin ve o yokmuş gibi davranın. Onunla tartışmayın ve ortalığı savaş alanına çevirmeyin. Onu görmezden gelmeniz ve yaptıklarını önemsememeniz çocuğunuzun yaptığı hatayı anlaması için yeterli olacaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp