Uzatılmış Meridyenler Nedir?

Uzatılmış Meridyenler Nedir? :

Refleksoloji


Meridyenlere biraz daha kapsamlı bir bakış açısından yaklaşacak olursak, uzatılmış meridyenler konusuna da değinmemiz gerekir.Meridyenler arasında “yatay eş ilişkisi” , yani önceden belirtildiği gibi bir uzvun dış kısmındaki meridyen ile iç kısmındaki meridyen arasındaki karşılıklı etkileşim yanında, uzunlamasına da bir eş ilişkisi bulunur.

Uzatılmış meridyenler söz konusu olduğunda 12 yerine 6 meridyen kullanılır. Burada kol ve bacak meridyenleri uzun bir meridyen olarak birleştirilir. Bu sistem şu şekilde ifade edilebilir: kolun dış kısmında öndeki meridyen olan kalın bağırsak ile bacağın dış kısmında öndeki meridyen mide birleştirilir. Bacağın iç kısmında arkadaki meridyen olan böbrek ile kolun iç kısmındaki arka meridyen olan kalp birleştirilir. Kolun dış kısmında ortadaki meridyen endokrin ile bacağın dış kısmında ortadaki meridyen safra kesesi birleştirilir.

Bu uzatılmış kol ve bacak meridyenleri çoğu durumda birbirleri ile önemli bir ilişki içinde bulunurlar, özellikle de sorun el bileği, dirsek, omuz ve ayak bileği, diz, kalça eklemlerindeyse ya da el ve ayak parmaklarında ise, uzatılmış meridyenlerin birbiri ile ilişkisi kullanılabilir.Örnek la: Hastanın sağ dizinde, mide meridyeninin geçtiği bölgede ağrı vardır. Eğer ağrı sağ ayaktaki mide bölgesi çalışılarak birkaç dakika içinde azalmazsa, sağ ayakta mide meridyeninin uzantısı olan kalınbağırsak meridyenine uygulama yapılır. Bu sayede çoğunlukla istenen etki sağlanır.

Örnek lb: Aynı hasta, kalınbağırsak meridyeninin geçtiği sağ dirseği ovularak da tedavi edilebilir. Bazı durumlarda ayaktaki bölgeden ziyade doğrudan eklem bölgesini ovmak daha etkili olabilir.

Örnek 2a: Hastanın sağ el bileğinde ağrı vardır ki, bu bölgeden endokrin meridyeni geçmektedir. Eğer ağrı sağ ayakta endokrin bölgesine (hipofiz ya da böbreküstü bez- leri)yapılan uygulama ile azaltılamazsa, endokrin meridyeninin uzantısı olan safrakesesi meridyeni sağ ayakta safra kesesi bölgesine uygulama yapılarak etkilenir. Genelde ağrıda azalma olması beklenir.Örnek 2b: Aynı hasta safra kesesi meridyeninin geçtiğisağ ayak bileği eklemi ovularak da tedavi edilebilir.Örnek 3a: Bir hasta sol ayağının küçük parmağında hissizlikten yakınmaktadır.

Burada sol ayağın böbrek ya da mesane bölgesi ovulur, çünkü her iki meridyen de küçük parmaktan geçer. Bu şekilde etki sağlanamazsa, bu meridyenlerin uzantıları olan kalp ya da ince bağırsak meridyenlerinin aynı ayaktaki bölgeleri çalışılır.Örnek 3b: Aynı hasta, sol elinin serçe parmağı ovularak da tedavi edilebilir, çünkü böbrek ve mesane meridyenlerinin uzantısı olan kalp ve ince bağırsak meridyenleri bu parmaktan geçer.Hangi meridyenlerin birbirinin uzantısı olduğunu hatırlamak için küçük bir ipucu şöyledir: El ve ayak parmakları karşılaştırılır. 2. ayak parmağının meridyeni 2. el parmağı ile uzantılıdır. 4. el parmağının meridyeni 4. ayak parmağı ile uzantılıdır, vs. Bu kuralın tek istisnası karaciğer ve dolaşım meridyenidir, arka sayfada, meridyenlerin uç noktaları ile ilgili farklı bir çizim de bu durumu göstermektedir.

MERİDYENLERİN REFLEKSOLOJİDE KULLANIMI İLE İLGİLİ ÖRNEKLER

Meridyenlerin teşhis ve tedavideki önemini anlamak için bazı örneklerden yararlanabiliriz:


1) Hastanın sağ dizinde ağrı vardır. Bu durumda önemli olan, ağrının dizin önünde mi, arkasında mı, dış kısmında mı, yoksa iç kısmında mı olduğudur. Eğer ağrı dizin dış kısmında ise ki buradan “safrakesesi meridyeni” geçmektedir, bu durumda sağ ayakta safra kesesi bölgesine uygulama yapılır. Ağrı genelde birkaç dakika içinde azalır.
2) Hastanın belinin sol tarafında ağrısı vardır. Bel bölgesinden sadece bir meridyen geçer ki, bu da mesane meridyenidir. Bu durumda sol ayakta mesane bölgesine uygulama yapılır, ağrı genelde birkaç dakika içinde azalır.
3) Hastanın sağ elinin işaret parmağı büküldükten sonra normal bir şekilde düzelmeyip birden açılmaktadır. İşaret parmağından kalınbağırsak meridyeni geçmektedir, bu nedenle sağ ayakta kalınbağırsak bölgesine uygulama yapılır.
4) Hastanın sol tarafında “tenisçi dirseği” vardır. Bu nedenle dirsek eklemi etrafında şiddetli ağrısı vardır. Bu durumda iki olasılık vardır. Ağrı dirsek ucunun dış tarafında ise, endokrin meridyeni; iç tarafında ise, ince bağırsak meridyenine uygulama yapılmalıdır. Ağrı hangi meridyenle bağlantılı ise, sol ayakta ilgili meridyen bölgesine uygulama yapılır.
5) Hastanın başının sağ tarafında ağrısı vardır. Bu durumda üç olasılık vardır. Burada ağrının mide meridyeni, endokrin meridyeni ve safra kesesi meridyenlerinden hangisi boyunca olduğu kesin bir şekilde belirlenmelidir. Bu yapıldıktan sonra sağ ayakta ilgili meridyen bölgesine uygulama yapılır.

Genelde hastaların onları en çok rahatsız eden bir şikâyeti vardır, diğer küçük rahatsızlıklarla yaşamayı öğrenmişlerdir, fakat sadece bu şikâyet ile ilgilenmek patlayan lastiği yamamaya benzer, hasta ile ilgili ne kadar bilgi sahibi olursak, ona o kadar yardımcı olabiliriz.

Aşağıdaki sorulara cevap bulmak bu konuda yardımcı olacaktır:
1) Organların, dokuların ve duyu organlarının fonksiyonları ile ilgili sorun var mıdır?
2) Hastanın genel durumu ve çevresi ile ilişkileri, psikolojik durumu nasıldır?
3) Hastanın bedeninde normal fonksiyona sahip olmayan kaslar var mıdır?
4) Hastanın semptomlarından belli meridyenler boyunca yer alanlar var mıdır?
5) Geleneksel tıp açısından anatomik ve fizyolojik olarak dikkate değer hangi durumlar yukarıdakilerle bağdaşır?

Örnek verecek olursak, böbreğinde taş olan bir hastanın eklemlerinde romatizma benzeri ağrılarının olması, dişleri ile ilgili sorunları olması ya da işitme probleminin olması anormal bir durum değildir. Aynı hasta nedeni belirsiz bir şekilde endişe / korku sorunu da yaşayabilir. Omuz / boyun bölgesinde gerginlik olabilir (üst trapezius kası). Aynı zamanda ayak tabanlarında yanma hissi olabilir (böbrek meridyeni ayağın altında olan tek meridyendir). Tamamenfizyolojik olarak, idrar yapmada sorunlar olabilir. Bu hasta tam anlamıyla bir böbrek hastasıdır. Tabii ki semptomlar hastadan hastaya değişebilir, ya da bedenin farklı bölgelerinde bulunabilir, yine de hastanın sağlık durumunu belirleyen ve bir ya da daha çok organa bağlı bir ortak nokta muhakkak vardır, bu ortak nokta bulunduktan sonra tedavi kolaylaşır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp