Trombıculıdae Ailesi

Trombıculıdae Ailesi : Bu ailedeki akarların larvaları (chiggers, red bugs, harvest mites, bete rouge) omurgalılara saldırır. Bazı türlerin larvaları çuçugamuşi hastalığının vektörüdür.

Patojenlik

Larvalar yaz sonu ve sonbahar aylarında otluk ve çalılık arazide dolaşan insanların çok defa bacaklarına saldırırlar. Larvaların sokması ile fazla kaşıntılı bir dermatit oluşur, buna çalılık uyuzu, güz uyuzu da denir. Kaşıntı ikinci gün çok artar, deri hafif pembe renk alır ve şişer. Üçüncü gün sokulan yerin etrafı koyu kırmızı renk alır. Çok defa bir vezikül oluşur. Yedinci gün derinin rengi normale döner. Fakat sokulan yerde mor bir ekimoz aylarca kalabilir. Sinir sisteminde ciddî belirtiler olabilir. Sokulan birey fazla rahatsızlık hisseder, uyuyamaz, kaşıntı sonucu sekonder infeksiyon meydana gelebilir.

Rickettsia tsutsugamushi’ nin etken olduğu çuçugamuşi hastalığı trombikulit larvaları ile bulaşır. Riketsiyalar akarın yumurtaları ile yeni soylara da geçer. Hastalığı bulaştıran yalnız larva dönemidir. Bulaşmada başlıca rolü Trombicula akamushi ve T.deliensis oynar. Bunlardan başka T.seutellaris, T.pallida, T.intermedia da bu riketsiya ile infekte bulunmuşlardır. Küçük kemiriciler bu riketsiyanın rezervuarıdır.

Akarlardan korunmada, akarlara etkili olan % 1 oranında lindan, klordan, toksafen gibi insektisitler kullanılır. Korunmada repellentler de kullanılabilir. Akarların uzaklaştırılması için; yapışmış oldukları deriye, akşam ılık sabunlu su ile yıkadıktan sonra, BHC, DDT insektisitli merhem ya da emülsiyon sürülür, ertesi sabah yıkanır. Gereğinde aynı işlem üç gün sonra tekrarlanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp