Trichostrongylus Cinsi

Trichostrongylus Cinsi : Bu cinsten olan nematodlar küçük, ipliksi helmintlerdir. Özellikle Uzak Doğuda olmak üzere Asyada, Orta Doğuda ve Afrikada bulunurlar. İnsanda ender olarak hastalık etkeni olurlar; daha çok koyun, keçi, deve, at ve tavşan gibi hayvanların parazitidirler.Morfoloji ve evrimİnsan sağlığı için önemli olan Trichostrongylus türleri. T. colubri- formis, T. probolurus, T. tenuis, T. vitrinus, T. instablis, T. axei ve T. orientalis’dİT. Bunlar, 5 mm kadar boyunda çok ince helmintlerdir. Dişi ve erkek bireyler birbirlerinden arka uçlarının şekliyle ayrılırlar.

Ağızlarında kapsül yoktur, üç tane dudak bulunur. Yumurtaları yeşilimsi ve şeffaf, ince kabuklu, 80 X 40 p büyüklükte, ensiz ve oval şekildedir; çengelli solucanların yumurtalarına benzerler, ancak boyutları daha büyük ve dar, uçları da daha sivridir.Dışkı ile vücut dışına atılan yumurtada bir gün sonra embriyon oluşur. Kurtçuk yumurtadan çıkar ve iki defa gömlek değiştirdikten sonra bulaştırıcı hale gelir. Bunların üzerinde bulunduğu sebzeleri çiğ olarak yiyenlerde mukozaya başıyla gömülerek barsağa yerleşen kurtçuk iki gömlek daha değiştirerek erişkin helmint haline geçer.

Klinik belirtiler

Trichostrongylus türleri barsak mukozasından kan emerek zarar verirler. Genellikle trikostrongilyaz hafif ve belirtisiz seyreder. Bazen sindirim bozuklukları yanı sıra anemi ve metabolizma ürünlerine bağlı olarak geçici bir eozinofili bulunabilir.

Tanı

Dışkıda tipik yumurtaların görülmesiyle tanı sağlanır. Bunlar dahauzun, ensiz oluşları ve hafif yeşil renkleri ile çengelli solucan yumurtalarından ayrılırlar. Dışkıdan kültür yapılarak kurtçuklar elde edilip incelenebilir. Bu rabditiform kurtçuklar, anüs hizasında sırta doğru bir kıvrım bulunuşuyla Strongyloides stercoralis’in benzer kurtçuklarındanayırdedilirler.

Tedavi

Befenyum hidroksinaftoat veya etilen tetraklortir denenir.

Epidemiyoioji

Trichostrongylus yumurtaları, özellikle gelişmiş embriyon taşıyanlar, soğuğa ve kurumaya oldukça dirençlidirler. Kurtçuklar ot ve bitki örtüsü bulunan yerlerde ve ılıman iklimde gelişirler. Japonyada ve Belçika Kongosunda infeksiyona endemik olarak rastlanır. Yurdumuzdaki koyun, keçi ve sığırlarda Trichostrongylus türlerinin varlığı ve insanda bu helmintlerle meydana gelen bazı vakalar saptanmıştır.

Korunma

Sebzeler çiğ olarak yenmemeli, otlar çiğnenmemeli, bunların hayvanların pislikleriyle kirlenmesini önleyici önlemler alınmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp