Trıchomonas Hominis Nedir?

Trıchomonas Hominis Nedir? : Eş adlar: Cercomonas hominis, Monocercomonas hominis, Trichomonasconfusa, Trichomonas intestinalis, Tritricho-monas hominis, Tritrichomonas faecalis, Pentatricho- monas erdin delteili.

Trichomonas hominis dünyanın her tarafında insan barsağında muhtemelen hastalık yapmadan bulunabilen bir protozoondur.Morfoloji ve evrimT. hominis 8-20 /ı boyunda, 3-14/* eninde, armut şeklinde ve T. vaginalis’e benzer morfolojide, yalnız trofozoit şeklinde bulunan bir protozoondur. Sitoplazmada besin maddeleri, bakteri ve bazen eritrosit içeren vakuoller vardır. Nükleusu ön uca yakındır. Ön uçtan çok defa beş, bazen dört, nadiren üç serbest kamçı çıkar.

Dalgalanan zar vücudun arka ucuna kadar devam eder ve bunun serbest kenarını oluşturan kamçı arka uçtan serbest olarak uzanır. Dalgalanan zarın vücuda yapışan kenarında bulunan kosta kalındır. Ön uçta başlayan aksostil arka uçtan çıkar. Dalgalanan zarın ters tarafında ön uca yakın, belirgin olmayan bir sitostom vardır.T. hominis kamçıları ve dalgalanan zarı ile süratle hareket eder. Yalancı ayaklar da çıkarır. İkiye bölünerek çoğalır. Çeşitli besiyerlerinde kültürleri yapılabilir.T. hominis insanda daha çok çekum bölgesinde olmak üzere kaim bar- sakta ve ince barsağın son kısımlarında bulunur.DirençNemli dışkıda birkaç gün canlı kalır.

Patogenez ve klinik belirtiler

T. hominis barsak içeriğindeki bakterilerle beslenir. Bazen besin va- kuollerinde eritrosit de bulunabilir. Dokuyu istilâ ettiğine dair çok az bulgu vardır. Genellikle kommensal kabul edilir. Sıcak ülkelerde ishal vakalarında yüksek oranda bulunması nedeniyle bazı araştırıcılar bu vakalarda rolü olabileceğini kabul ederler. Fakat sulu dışkıda bol miktarda görülmesi, üremesi için uygun ortam bulmasından ileri gelebilir.

Tanı

Trichomonas hominis sulu dışkıdan yapılan lam - lamel arası nrepa- rasyonlarda çok hareketli olarak görülür. Bekletilmiş dışkıda tipik görünüşünükaybetmesi ve yalancı ayak şeklinde çıkıntılar oluşması nedeniyle Entamoeba histolytica ile karıştırılmamalıdır.Dalgalanan zarı barsakta bulunabilen diğer kamçılılardan ayırdedil- mesini kolaylaştırır.

Tedavi

Genellikle tedavi gerekmez. Ayrıca ilaçlara oldukça dirençlidir ve iııfekte kişilerin barsaklarından uzaklaştırmak zordur. Karbarson en uygun ilaç olarak kabul edilir.

Epidemiyoloji

Trofozoitlerinin besin maddeleri, süt ve su ile sindirim yolundan alınması ile bulaşır. Sineklerin ve kirli ellerin bulaşmada önemi vardır. Temizliğe dikkat etmeyen toplumlarda, özellikle küçük çocuklar arasında, yüksek insidenslere rastlanır.

Korunma

Hijyen kurallarına ve kişisel temizliğe dikkat etmek, besinlerin kirlenmemesini sağlamak toplumda insidensi düşürür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp