Tahıllar Nelerdir

Tahıllar Nelerdir

Tahıllar, binlerce yıldır insanoğlunun temel gıdası olmuştur. Bugün, yiyeceklerden gelen enerjinin yaklaşık yarısını ve dünya nüfusunun aldığı gıda proteininin üçte birinden fazlasını sağlamaktadır. Verimli türlerin yetiştirilmesi son 30 yıl içinde üretimde yüksek düzeyde artışa neden olmuştur. Dünyada tahıl üretimi 1971 yılında 1.3 milyar ton iken 1996yılında 2 milyar tona ulaşmıştır. Tahıl embriyo çekirdeği, unlu gövdeden (nişasta), aleuron katmanından, tohum kabuğundan, çekirdekten ve meyve zarından oluşur 

Tahıl Türleri 

Buğday, bol miktarda esnek madde içermesinden dolayı ekmek yapımına en uygun tahıldır. Buğdayın içinde glütenin ve gliadin öğelerini içeren glüten adlı yapışkan protein bulunur. Gliadin, gıda hazımsızlığının tetikçisi olabilir. Buğday, makarna ve kek yapımı için son derece uygun bir tahıldır. Buğdayın bir türü olan kızıl buğday tam olgunlaşmadan toplandığında kurutularak kullanılır.
 
Çavdar, geçmişte Avrupa'nın soğuk bölgelerinde en önemli tahıl olmuştur. Çavdar ekimi son 100 yıl içinde buğday ekiminin lehine azalmıştır. Çavdar, dayanıklı bir bitkidir; hem kış hem de yaz tahılı olarak ekilebilir. Bu tahıl genelde ekmekyapımında kullanılır; ama viski üretiminde ve yapay kahve olarak kullanıldığı da olur. Arpa, ilk yetiştirilmiş tahıl türleri arasındadır. Pişirilmesi güç olduğu için Almanya'da genellikle hayvan yemi olarak ve bira üretiminde kullanılır. Yulaf, özellikle atların ve kümes hayvanlarının beslenmesinde kullanılır. Oldukça yüksek yağ oranına sahiptir. İnsanların beslenmesinde genelde yulaf ezmesi olarak (buharla açılıp sıkıştırılarak) rol oynar. Beslenme biliminde yulaf kepeği, içerdiği çözünür posasıyla kolesterolün emilimini geciktirmede kullanılır.
 
Dan, dona karşı dayanıksızdır. Yarı tropikal ülkelerde beslenmede önemli bir yeri vardır (darı lapası, mayasız ekmek). Batı dünyasında neredeyse sadece hayvan yemi olarak kullanılır. Mısır, İnkalar'ın, Aztekler'in ve Mayalar'ın temel yiyeceği olmuştur. Avrupa'da genelde hayvan yemi olarak kullanılır. Bunun yanında seyrek olarak örn. sebze, mısır nişastası ve mısır gevreği olarak kullanıldığı da olur.
 
Pirinç, tropikal ve yarı tropikal bölgelerin en önemli gıda maddelerinden biridir. Gümüş zarlı kabuklu pirinç (siyah pirinç, doğal pirinç), başka deyişle aleuron katmanlı meyve zarı ve tohum kabuğu çok değerli bir gıdadır. Ancak, kabuğun ayıklanması ve temizleme işlemi değerli vitaminlerin kaybolmasına yol açar.
 
Un Üretimi
 
Un üretimi, tahıl tanelerinin temizlenmesi, soyma (meyve kabuğunun çıkarılması, tomurcuğun koparılması, dış tabakalardaki kepek bölümünün çıkarılması) ve tahıl tanesinin öğütülerek bulgur, irmik veya un haline getirilmesini içerir. Dış tabakalar arasında sadece meyve kabuğu çıkarılırsa yüksek kaliteli un elde edilir; bu un beslenme fizyolojisi açısından son derece değerlidir, ama uzun süre saklanamaz. Tip sayısı 100 g unun içinde kaç mg mineral bulunduğunu gösterir (örn. 405 tipi veya I 700 tipi buğday unu) 
 
Ekmek ve Makarnalar
 
Ekmekyapımı un, maya ve çeşni seçimini, hamurun hazırlanmasını, dinlendirilmesini, (hamur mayası, bira mayası, kabartma tozu veya amonyum karbonat ile) ve pişirmeyi kapsar. Pişirme işlemi sırasında oluşan sıcaklık ve nem, nişastanın yapışmasına ve yüzeyde oluşan karamel- leşmeyle yumuşak ekmek içinin oluşmasına neden olur. Makarnalar, buğday unu veya buğday irmiğinden yapılan pişirilmeye hazır ürünlerdir.
 
Beslenme Fizyolojisi Açısından Önemi
 
Tüm hamur işi yiyeceklerin içerdiği enerji miktarı yaklaşık olarak aynıdır (1500-1 700 k|/l00 g). En önemli enerji kaynakları karbonhidratlardır (nişasta, dekstrin, mono- ve disakkar- itler). Protein içeriği, tahıl türüne göre 967,5 ile % 18 arasında değişir (E). Tahıl proteininin biyolojik değeri vücut tarafından üretilemeyen (elzem) bir aminoasit olan lizin tarafından belirlendiği için tahıl ürünleri süt ürünleri ile birlikte alınmalıdır (örn. müsli): çünkü süt yeterli miktarda lizin içerir. Tam tahıllı un, beyaz una göre daha çok protein, yağ, posa, lesitin, B grubu vitaminler. E vitamini ve mineral içerir. Fitin adlı içerik maddesi, kalsiyum'u. magnezyumu, çinkoyu ve dernifi bağlayabilir; böylelikle bu maddelerin organizmada emilimini azaltabilir.

Tahılların Faydaları

Dört temel besin grubundan biri olan tahıllar, vücudun enerji ihtiyacının büyük çoğunluğunu karşılaması nedeniyle beslenmemizde önemli bir yere sahiptir. Önemli olan bu besin grubu içerisinde doğru seçimler yapmak, büyük ölçüde karmaşık karbonhidratları tercih etmektir. Bu gruptan yiyecek seçimi yaparken, kalorisi azaltılmış ve B grubu vitamin içeren diyet ürünler de tercih edilebilir, ancak bu ürünler kalorisiz olarak düşünülüp aşırı miktarlarda tüketilmemelidir.

Tahıl taneleri temel olarak yüksek posa, düşük yağ, yüzde 10-15 oranında protein, nişasta, B ve E vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir gibi mineraller ile elementler içermektedir. Ancak öğütme işlemi sırasında bu değerli besin beyazlaştırılarak maalesef en faydalı kısımları ziyan edilir.

Menopoz döneminde yiyin
Tam tahıl taneleri, hem pek çok kronik hastalığı önlediğinden, hem de zayıflama diyetlerinde tokluk hissi sağladığı için beslenmemizde sıklıkla kullanılmalıdır.

Tahılların özellikle mide ve kolon kanseri ne ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu olduğu ispatlanmıştır.
Tam tahıl taneleri, içeriğindeki koruyucu bileşikler, posa, dirençli nişasta sayesinde bağırsak çeperine koruyucu kalkan olur, yüksek lif oranıyla da bağırsak aktivitesini artırarak kabızlık sorunlarını önleyebilir. Tahıllar bileşimlerindeki bitkisel östrojenler ile potansiyel hormonal etkileriyle kadınlarda östrojen seviyelerini dengeleyerek günümüzde pek çok kadının şikâyetçi olduğu kist ve miyom oluşumunu engellemede de etkilidir. Ayrıca tam tahılların menopoz sırasındaki yorgunluk, ateş basması ve ruhsal durumdaki dengesizlikleri normale döndürebildiği de saptanmıştır.

Bulgur
Çok besleyici olan bulgur zengin bir folik asit kaynağıdır. Çocuklar ve hamile kadınlar için çok önemli bir besindir. Toplam yağ oranı düşüktür ve doymamış yağ asitleri içerir. Kolesterol içermez. Buğdayın sahip olduğu besinler pişirme işlemi sırasında tane tarafından emilen suyla tanenin içine nüfuz eder ve besin değeri kaybolmaz. Bulgur yüksek mineral ve posa nedeniyle besin emilimini hızlandırır, kabızlığı engeller ve kolon kanserini önler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp