Esmer Buğday Faydaları

Esmer Buğday Faydaları

İsminden farklı olarak esmer buğday, glüten ve buğday içermeyen bir gıdadır ve hamura mükemmel bir alternatif oluşturur. Genellikle pancake’lerde kullanılır, yani bu ana dek esmer buğdayın adını duymadıysanız bile, bir Çin restoranında iyi pişmiş ördekle birlikte yemiş olabilirsiniz. Esmer buğday fırında pişirdiğiniz yemeklerde de kullanılabileceğiniz iyi bir karbonhidrat, protein, demir ve kalsiyum kaynağıdır.

• Esmer buğdayın besin değeri oldukça yüksektir. 100 gramında 328 kaloridir.65.3 gr karbonhidrat, 10.8 gr protein, 2.6 gr. yağ, 12.1 gr lif, 2.8 mg demir, 2.4 mg. çinko içerir.

• İnsan vücudu, esmer buğdayda bulunan proteinin %74’ünü kullanabilmektedir. Bu oran bitkisel proteinler içinde (kahverengi pirinç %70, buğday %67, soya %61) en yüksek kullanım oranıdır.

• Esmer buğdayda bir protein olan gluten bulunmaz. Çölyak hastaları için idealdir bu yönüyle.

• Kompleks karbonhidratların oranı % 75’tir. Kan şekerimizi hızlı yükselten ve boş kalori olarak bilinen basit karbonhidrat oranı az; yavaş yükselten kompleks karbonhidrat oranı daha yüksektir. Böylelikle kan şekerini optimal bir seviyede tutar.

• Yağ oranı(%2)yok denecek kadar azdır. Bu nedenle son yıllarda insan beslenmesinde tercih edilen yüksek besin değerleri içeren ancak düşük kalorili diyetler için son derece uygun bulunmaktadır.

• İnsan vücudunda istenmeyen kolesterolün azaltılmasında da etkilidir. Esmer buğdaydaki steroller kan serumunda kolesterol artışını engeller.

B1 ve B2 vitaminleri, potasyum, magnezyum, fosfat, mangan, fosfor, kalsiyum, demir çinko, lif, flavonoid rutin açısından çok zengindir.

• Yapısında % 4-6 oranında rutin mevcuttur. Yapılan araştırma sonuçları rutin’in kılcal damarları güçlendirerek varis oluşumunu önlediğini ortaya koymuştur.

• Göğüs kanserine ve kalp hastalıklarına karşı kalkan görevi gören enterolaktonlar gibi lignanlar içerir.

• Günde 100 gram esmer buğday, yetişkin bir insanın sinir sistemi sağlığı için gerekli günlük Vitamin B1 ihtiyacının %40'ını karşılar.

• Yüksek tansiyon ve kansızlıkta çok önemli olan potasyum, magnezyum, fosfor ve demir esmer buğdayda bol miktarda bulunur.

• Düzenli olarak günde 30 gr tüketilirse yaş ve kilo önem taşımadan yüksek kan basıncını düşürdüğü tespit edilmiştir.

• Japon araştırmacılar esmer buğdayın iltihaplanmayı, aşırı terlemeyi, burun kanamasını iyileştirdiğini ve önlediğini ve posa içeriği nedeniyle bağırsak fonksiyonlarının iyi bir şekilde devamlılığını sağladığını bildirmişlerdir.

Esmer Buğday Nedir

Buğday (Triticum), buğdaygiller (Poaceae) ailesinden bütün dünyada ıslahı yapılmış tek yıllık otsu bir bitkidir. Karasal iklimi tercih eder. Mısır ile birlikte dünya çapında ikinci en fazla ekimi yapılan tahıldır. Bunları Pirinç takip eder. Buğday; Un, yem üretilmesinde kullanılan temel bir besin Maddesidir. Kabuğu ayrılabileceği gibi kabuğu ile de öğütülebilir. Buğday aynı zamanda çiftlik hayvanları için bir yem maddesi olarak da yetiştirilmektedir. Hasattan sonra atık ürün olarak saman balyası çıkar.

Ülkemizde en çok İç Anadolu bölgesinde yetişmektedir. Bu nedenle bölge "Türkiye'nin Buğday Ambarı" olarak da anılmaktadır.
Buğdaygiller ailesinden, başak biçiminde çiçeklenen, tohumları genelde insan gıdası olarak kullanılan, yapısında bulunan nişasta tabiatında olmayan polisakkaritler nedeniyle kanatlı rasyonlarında sınırlı kullanılan bir yıllık otsu bitki.

Buğdaygiller (Gramineae, Poaceae) familyasından, çiçeklenmesi başak şeklinde, tohumları kullanılan, ülkemizde geniş bir alanda kültürü yapılan, bir yıllık otsu bitki.

Buğday Diyeti

1 su bardağı buğday
1 konserve mısır
2 adet közlenmiş mısır
2 adet salatalık turşusu
Demetin 3/1 kadar maydanoz
2 ila 3 yemek kaşığı arası taze sıkılmış limon suyu
Aşırıya kaçmayacak şekil de zeytinyağı
Nar ekşisi
1 çay kaşığını geçmeyecek şekilde kırmızıbiber ve tuz

HAZIRLANIŞI
Buğdayları bol suda hafifçe patlayıp yumuşayıncaya kadar iyice haşlayın. Haşlanan buğdayları süzün ve derin bir kabın içine alın. İyice yıkayıp temizlediğiniz maydanozları, biberi, turşuyu küp küp doğrayın. Daha sonra buğdayın üzerine ilave edin. Tuz, pul biber, nar ekşisi, limon suyunu ve zeytinyağını hafifçe salatanızın üzerin de gezdirdikten sonra iyice karıştırarak servis edin.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp