Menopozla Başa Çıkmak

Menopozla Başa Çıkmak :

Menopoz şikayetleriyle başa çıkmanın yolları

Menopoz sonrası hanımların yaşadıkları sıkıntı ve değişimlerin ana sebeplerinden biri östrojen eksikliğidir. Östrojen eksikliğiyle birlikte ürogenital sistem yaşlanması ve gerilemesi, buna bağlı olarak idrar tutamama, ağrılı idrar yapma gibi üriner yakınmalar ve elastikiyet kaybı, kırışıklık, cilt gerginliğinin azalması, saçlarda seyrelme gibi dermatolojik problemler görülecektir.

Östrojen eksikliğinin uzun dönem sonuçları kemik erimesi (osteoporoz) ve kalp-damar sistemi (kardiovasküler) hastalıklarında artıştır. Menopozla birlikte başlayan genel şikayetleri şöyle sıralayabiliriz:

Sıcak basmaları ve terleme nöbetleri:

Özellikle yüz ve boyunda hissedilir. Çoğunlukla ciltte bir pembelik, ısı artışı ve terleme ile birliktedir, nabız sayısında da artış vardır. 3 – 6 dakika süren bu olayı genellikle bir titreme ya da ürperme takip eder. Soğuk terleme şeklinde de orta çıkabilir.

Böyle durumlarda;

Nefes alma ve gevşeme egzersizi yapılmalı,
Sıcak hava, alkol, kahve, çaydan kaçınmalı,
Hafif ve kolay değiştirilebilir giysiler giymeli,
Ayrıca soğuk kompres rahatlamaya yardımcı olabilir.
Sinirlilik,yorgunluk, depresyon, aşırı hassasiyet, kendini hasta hissetme, uykusuzluk : Menopozla birlikte yeni bir döneme giren bayanlar fiziksel sıkıntıların yanı sıra psikolojik gerilimler de yaşamaya başlar.

Üreme yeteneğinin kaybedilmesi, adetlerin kesilmesi, yaşlanma, cazibenin kaybedilmesi korkusu daha önceden var olan psikolojik bozuklukları yeniden ve artarak ortaya çıkarabilir.

Böyle durumlarda;
B vitamini ( ilaç, tahıllar ),
C vitamini,
E vitamini,
Bitkisel çaylar,
Sarımsak hapları yaralı olabilmektedir.
Baş ağrısı, sırt ve kas ağrıları, hastalık hastalığı, çarpıntı, gaz sancıları : Östrojen azalmasına bağlı olarak kaslarda biriken laktik asit kolay yıkılamaması sebebiyle ortaya çıkar. Düzenli ve hafif egzersizlerle bu şikayetlerin üstesinden gelinebilir. Vajinal kuruluk ve ağrılı cinsel ilişki : Östrojen azalması, vajen salgısında ve vajeni döşeyen epitel katlarında azalmaya yol açar..

Bu durum vajenin doğal kayganlığını kaybetmesine, dolayısıyla ağrılı hatta kanamalı cinsel ilişkilere sebebiyet verir. Buna engel olabilmek için topikal hormon kremleri kullanılmalıdır. Ayrıca düzenli cinsel ilişkiye girmek şikayetlerin azalmasını sağlar. Osteoporoz ( kemik erimesi ) : Kemiğin ana yapısı içinde yer alan ve sertliğini sağlayan kalsiyum mineralinin kaybı osteoporoza sebep olur. Yaşa bağlı olarak hem erkekte hem de kadında 55 yaşından itibaren beklenilen azalma kadınlarda menopoz ile önceden başlar. Osteoporoz kemik kırıkları ve bunlara bağlı sakatlık ve ölümlerin önemli bir sebebidir. Omurgalarda çökme sonucu boy kısalması, kamburlaşma, sırt ağrıları, kırıklar en sık görülen belirtilerdir.

Bunları önlemek için ;
Fizik aktivite artırılmalı,
Alkol ve sigaradan kaçınılmalı,
 2 yılda bir kemik mineral yoğunluk ölçümü yaptırılmalı,
Büyüme çağından itibaren ve Menopoz döneminde yeterli kalsiyum alınmalı,
hayvansal besinler ve bitkisel besinler dengeli tüketilmeli,
Tuzdan kaçınılmalı,
Aşırı zayıflık ve aşırı kiloya karşı önlem alınmalı,
Hekim tavsiyesi ve düzenlemesiyle D vitamini alınmalı ve her gün 15 dakika güneşlenilmeli.

Kalp ve damar hastalıklarında artış : Menopozla birlikte azalan östrojen hormonu, kan yağlarında değişime yol açar.. Bunun sonucunda koroner kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve miyokard enfarktüsü görülme sıklığı artar.

Sigarayı azaltmak,
Stresten kaçınılmalı,
Şeker hastalığı iyi tedavi edilmeli,
Uygun egzersizler düzenli olarak yapılmalı, Uygun beslenmeye dikkat edilmelidir.

Menopoz belirtileri, menopozun türüne ve şiddetine göre çeşitlilik gösterir. Bu durumda yeterli kalsiyum desteği aldığınıza emin olun ve ateş basma hissini kontrol altına almak için E vitamini takviyesinden yararlanmaya çalışın. İdrar tutulmasını önlemek için az sodyumlu beslenmeye ve çok su içmeye gayret edin.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp