Su Çiçeği

SU ÇİÇEĞİ

Çocuklarda sık görülen, enfeksiyöz bir hastalıktır.Nedeni: Zona’nınkine benzer bir virüstür. Belirtileri: Kuluçka devri, 14-21 gündür. İlk gün, döküntü belirir. Başlangıçta, ufak kırmızı noktalar halinde ve vücudun giyimle örtülen bölgelerinde olan döküntü, sonradan kol ve bacaklara yayılır. Çiçekteyse, döküntü, tersine, kol ve bacaklarda başlayıp, vücuda yayılmaktadır. Noktalar, sivilce, (püs- tül) haline gelip, sonunda kabuklanır. Çocukta, baş ağrısı, huzursuzluk ve hafif ateş görülebilir.
 
Tedavi: Çocuk kendini hasta hissetmekteyse, yatırılır ve aspirin verilebilir. Her vakanın yatağa gönderilmesi gereksizdir. Kaşıntı olduğu takdirde, % 1 fenol karıştırılmış kalamin losyonu, rahatlatıcı olabilir. İleri evrelerde, döküntü enfekte olursa, özel tıbbî bakım gerekir. Döküntü temiz tutulduğu veikincil bakteri enfeksiyonu önlendiği takdirde, iz kalmayabilir. Çocuğun kaşınmasına engel olunmalıdır.Çocuklarda, komplikasyonlara çok seyrek rastlanır. Bulaşıcı dönem, döküntüden önceki 5 günle, ilk döküntüden sonraki bir hafta içindedir. Bu hastalık, ömür boyu bağışıklık sağlar.

SU ÇİÇEĞİ TANIMI ve NEDENİ

Daha çok çocuklarda ortaya çıkan suçiçeği hastalığı; çok sık görülen, ağır belirtilere yol açmayan, virüs kökenli bir bulaşıcı hastalıktır. Bu hastalığı yapan virüs varicella-zoster virüsüdür. Bu virüs suçiçeği ve zona hastalıklarını yapar. Suçiçeği, bu virüsün birinci enfeksiyonu ve çocukluk çağı hastalığıdır. Zona ise daha önce suçiçeği geçirmiş olan çocukların yetişkinlik veya ihtiyarlık çağlarında ortaya çıkabilen bir hastalıktır.

SU ÇİÇEĞİ TANISI

Suçiçeğinin tanısı döküntülerin dikkatli incelenmesiyle hemen konabilir. Ayrıca yakın zamanda suçiçeği geçiren kişiyle temasta varsa tanı direk konabilir. Arada kalınan olgularda ise döküntülerden alınan laboratuar testleri yapılabilir.

SU ÇİÇEĞİ TEDAVİSİ
Bağışıklık sistemi normal olan hastalarda tedavi olarak sadece kaşıntının ve bakteri enfeksiyonun önlenmesi için uygulanır. Kaşıntı için hafif olanlarda losyon tedavisi daha ağır olanlarda ise hap şeklinde tedavi verilir. Bunun yanında çocukların tırnakları kesilmeli ve törpülenmelidir. Bakteri enfeksiyonu gelişmesini önlemek sabunla günlük temizlik yapılmalıdır. Ateşi yüksek olan çocuklara ateş düşürücü şurup verilebilir. Bu çocuklara hiçbir şekilde aspirin verilmemelidir. Çünkü virüs enfeksiyonu geçiren çocuklara aspirin verilirse Reye sendromu ortaya çıkma ihtimali çok yüksektir. Reye sendromu karaciğer yağlanmasına bağlı olarak gelişen ciddi fonksiyon kaybıdır. Bu kayıp sonucunda bilinç değişikleriyle kendini gösteren komaya kadar giden ölümcül bir durum ortaya çıkabilir. Yetişkinlerde ve bağışıklık sistemi sağlam olmayan suçiçeği hastalarında antiviral tedavi uygulanır.

SU ÇİÇEĞİ BULAŞMA YOLLARI
Suçiçeği hastalığı çok bulaşıcı bir hastalıktır. Bulaşıcılık süresi döküntüler çıkmadan 1-2 gün önce başlar. Bütün döküntüler kabuklanana kadar devam eder. Bu döküntülerle direk temasla bulaşır. Bunun dışında damlacık yolu da denilen hava yolu ile bulaşır. Yani hasta bir çocukla aynı evde yaşayan kardeşine bulaşma ihtimali çok yüksektir. Suçiçeği hastalığı kış sonu ilkbahar başı dönemde sık görülür.

SU ÇİÇEĞİ KORUNMA YOLLARI
Her şeyden önemlisi suçiçeği geçiren hastalarla temas edilmemelidir. Suçiçeği geçiren çocuklar döküntülerdeki kabuklar düşene kadar okula gönderilmemelidir. Bunun dışında aktif olarak korunma için aşı yaptırılması gerekmektedir. Bu aşı şu andaki çocuklara devlet tarafından yapılan aşılar arasında yoktur. Ama önümüzdeki 2-3 sene içinde aşı takvimine girecektir. Uygulama şekli şu anda 12 aylıkken ilk doz ve ilköğretim 1. sınıfta da ikinci dozu olmak üzere 2 doz şeklinde uygulanmaktadır. Eğer 12 yaşından büyük birine aşı yapılacaksa 1 ay ara ile yine 2 doz uygulanması gerekmektedir. Eğer çocuğunuz suçiçeği olan bir çocukla bulaşıcı olduğu bir dönemde temas ettiyse ilk 72 saat içinde aşı yaptırmak onu hastalıktan koruyabilir. Bunların dışında pasif korunma yöntemi olarak Varicella-zoster immun globulin (VZIG) kullanılabilir. Bunun da yine çocuğunuzun hasta biriyle temasından sonraki ilk 96 saatte uygulanması koruyucu olmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp