Stresle Baş Etmek İçin İsterken İkna Edici Olmak

Stresle Baş Etmek İçin İsterken İkna Edici Olmak : Çalışırken başkalarından bir şey istemekte zorlandığınız oluyor mu ? Bazı kişilerden bir istekte bulunmak, diğerlerinden bir şey istemekten çok daha kolay olabilir. Bazı şeyleri bir iş arkadaşınızdan istemenin, emrinizde çalışan birinden ya da üstlerinizden istemekten çok daha kolay olduğunu görmüşsünüzdür. Tipik istekler, bir iş arkadaşınızın yazacağı raporu daha öne almasını, müdürünüzün size başka sorumluluklar vermesini ya da müşterinizin size değişik bir sipariş geçmesini talep etmek olabilir.İstekte bulunurken ikna edemiyor veya inandırıcı olmayı başaramıyorsanız, elinizdeki fırsatları kaçırabilir, inisiyatifi ele almaktan kaçınabilir ve mevcut kaynakları en iyi şekilde kullanamıyor olabilirsiniz. Unutmayın, ne istediğinizi karşınızdakilere söylemek hakkına sahipsiniz. Kendinizi haklı göstermek çabasına girmeyin. Örneğin “Normal bir durumda bunu sizden istemezdim ama, ...” diye söze başlamak yanlış bir tutumdur. Söz dışında da inandırıcı aıtum kullanın; sesiniz sakin olsun, göz temasını koruyun ve isteğiniz reddedilirse, bunu kişisel bir hakaret olarak görmeyin. Karşınızdaki kişi de “hayır” demek hakkına sahiptir.

İstekte bulunmak

Ne düşünüp neler hissetiğinize karar verin. Kendi haklarınızı iyi bilin. Neistediğinizi dolambaçlı yollara sapmadan ve konudan ayrılmadan belirtin. Konuşmanızı gereksiz sözlerle şişirmeyin. Söylemek istediğinizi kısaca söyleyin, gerekiyorsa tekrarlayın.Karşınızdakinin tepkilerini kabul edin, ancak inandırıcılığınıza zarar verecek yorumlan üzerinize almayın. “Biliyorum”, “anlıyorum”, “kabul ediyorum” gibi sözler içeren cümleler ve karşınızdakinin söyledikleri konusunda yapacağınız özetlemeler aynı düşüncede olmasanız bile dinlediğinizi gösterecektir.

İstekleri reddetmek

Bir başka stres nedeni de bir istek karşısında “hayır” derken zorlanmak veya “hayır” cevabının karşınızdaki tarafından bir darbe olarak algılandığını görmektir. Bu güçlükler sıkı sıkıya bağlandığınız inançlarınızdan kaynaklanır:

■ “Hayır” dersem karşımdaki üzülür ya da öfkelenir.

■ Artık benden hoşlanmazlar.I “Hayır” demek kaba ve bencilce bir davranıştır.

B “Hayır” demekle başkalarından bir istekte bulunma hakkım yok olur. H Benim isteklerim diğerlerinkinden daha önemsizdir.

H Başkalarının istekleribenimkilerden daha önemlidir.Unutmayın, karşınızdaki insanın sizden bir sey istemeye hakkı olduğukadar, sizin de ona “hayır” deme hakkınız vardır. Kendi sınırlarınızı kendiniz belirleyin. İş anlaşmasındaki maddeler gibi nedenlerle, bazı durumlarda “hayır” demek hakkına sahip olmayabilirsiniz. Yine de isteğin sizde yaratacağı sorunları belirtmek ve görüşmeler yoluyla herkes için yararlı bir çözüme ulaşmak hakkını elinizde tutarsınız.Bir isteği geri çevirmek zorunda kaldığınızda, reddetme nedeninizi anlatmayın. Bunun yerine, inandırıcı bir vücut dili kullanın.

Sunulan isteği dikkatle dinleyin, gerektiğinde daha fazla bilgi isteyin, böylelikle isteğin yerine getirilmesinin sizin ve ekip arkadaşlarınız için ne sonuçlar vereceğini açıkça göreceksiniz. Kararınızı vermekte zorlanıyorsanız, biraz zamana ihtiyacınız olduğunu anlatın. Kendi kendinize “Evet mi, yoksa hayır mı demek istiyorum ? Düşünmek için daha fazla zamana ihtiyacım olduğunu söyleyeyim mi ?” sorularını sorun.

Eğer tüm düşüncelerden sonra cevabınız “hayır” olacaksa, yanıtınızın kısa olmasını sağlayın, cümleninizin içinde “hayır” sözcüğünün bulunmasına özen gösterin. Gerekiyorsa, isteği reddettiğinizi belirtmek için bölümün başında değindiğimiz bozuk plak yöntemini kullanın.Red cevabınız anlaşılıp kabul edildiğinde, cevabınızın karşı taraftaoluşturduğu tepkiyi öğrenmek yararlı olabilir. Eğer durum uygunsa, değişik bir hareket biçimi önerin.Görüşmenin bittiğini belli etmek için gereğini yapın.,

Kendini açıklamak

Duygularınızı kontrol edebilmek için düşüncelerinizi açıklayınız. Örnek: geç bir saatte ek mesai konusunda patronunuzun isteği sizi rahatsız ediyorsa, heyecana kapılmadan görüşünüzü açıklayın. Görüşlerinizi, duygularınız ve isteklerinizi dürüstçe ve sakin bir sesle uygun bir zamanda açıklamak istemek, kendinizi açıklamak ve inandırıcı olmanın en önemli aşamasıdır. Açıklanmayan duygular üst üste toplanır ve stres yaşamanıza neden olur. Böylesi duygular sürekli bir pişmanlık yaratır, uygunsuz ve öfkeli patlamalara yol açar.Üstelik,duygularınıza değer verilmesi, endişe ve stresinizi azaltacaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp