Ayakta Uygulanan Stres Önleme Egzersizi

Ayakta Uygulanan Stres Önleme Egzersizi

1) NEFES AL
 
Anüsü yükseltin, pelvisi eğin, alt karnı içe çekin. Ağırlık merkezini sağ ayağa taşıyın, sağ bacağı biraz bük, kolları dışa doğru döndürürken sol topuğu yerden kaldırın ve avuçları kapalı duruşa getir, parmak uçları alt karnın ön tarafında birbirini işaret etsin(Resim A-25).Ara vermeden sol ayak ile sola doğru adım atın, Daoyin Yan adımı. Böylelikle, ayaklar omuz genişliğinin iki katı açık duruma gelir. Ağırlık merkezini her iki ayağın ortasına getir ve ardından yavaş bir şekilde bacakları düzleştirin. Aynı anda, ters dönmüş avuçları, bedenin ön tarafından omuz yüksekliğine gelene kadar kaldırın. İleriye doğru bak
 
2) NEFES VER
 
Anüsü, pelvisi ve alt karnı gevşetin. Ayakları hareket ettirmeden yavaşça at duruşunda yarım çömel. Aynı zamanda avuçları çevir ve sol avucu sol omzun üzerinde dikleştirerek kaldırın. Bu sırada, kolu baş hizasından daha yükseğe getirmek için döndürün. Aynı anda, sağ avucu sağ uyluğa baskı yapması için aşağıya doğru düşürülür. Biraz sağ tarafa doğru yaslan ve yukarıya sol ele doğru bakın. 
 
3) NEFES AL
 
Anüsü yükseltin, pelvisi eğin, alt karnı içe çekin. Ayakları hareket ettirmeden yavaşça bacakları düzleştirin. Aynıanda, her iki kolu da dışa doğru döndürün ve 1. basamağın sonda olduğu gibi avuçları bedenin önünde ters dönmüş duruşa getirin. İleriye doğru bakın.
 
4) NEFES VER
 
Anüsü, pelvisi ve alt karnı gevşetin. Sol ayağı, sağ ayağın yanma taşıyın ve yavaş bir şekilde her iki bacağı da düzleştirin. Aynı anda avuçları aşağıya bakacak şekilde döndürün ve önce önden sonra bedenin yan taraflarından aşağıya doğru indir. Karşıya bakın.
 
5) NEFES AL
 
Anüsü yükseltin, pelvisi eğin, alt karnı içe çekin. Ağırlık merkezini sol ayağa taşıyın, sol bacağı biraz bük, kolları dışa doğru döndürürken sağ topuğu yerden kaldırın ve avuçları kapalı duruşa getir, parmak uçları alt karnın ön tarafında birbirini işaret etsin.Ara vermeden sağ ayak ile sağa doğru adım atın, Daoyin Yan adımı. Böylelikle, ayaklar omuz genişliğinin iki katı açık duruma gelir. Ağırlık merkezini her iki ayağın ortasına getir ve ardından yavaş bir şekilde bacakları düzleştirin. Aynı anda, ters dönmüş avuçları, bedenin ön tarafından omuz yüksekliğine gelene kadar kaldırın. İleriye doğru bakın. 1. basamağın ters yönde tekrar uygulanışıdır.
 
6) NEFES VER
 
Anüsü, pelvisi ve alt karnı gevşetin. Ayakları hareket ettirmeden yavaşça at duruşunda yarım çömel. Aynı zamanda avuçları çevir ve sağ avucu sağ omzun üzerinde dikleştirerek kaldırın. Bu sırada, kolu baş hizasından daha yükseğe getirmek için döndürün. Aynı anda, sol avucu sol uyluğa baskı yapması için aşağıya doğru düşürülür. Biraz sol tarafa doğru yaslan ve yukarıya sağ ele doğru bakın. 2. basamağın ters yönde tekrar uygulanışıdır.
 
7) NEFES AL
 
Anüsü yükseltin, pelvisi eğin, alt karnı içe çekin. Ayakları hareket ettirmeden yavaşça bacakları düzleştirin. Aynı anda, her iki kolu da dışa doğru döndürün ve 1. basamağın sonda olduğu gibiavuçları bedenin önünde ters dönmüş duruşa getirin. İleriye doğru bakın. 3. basamağın ters yönde tekrar uygulanışıdır.
 
8) NEFES VER
 
Anüsü, pelvisi ve alt karnı gevşetin. Sağ ayağı, sol ayağın yanına taşıyın ve yavaşça her iki bacağı da düzleştirin. Aynı zamanda, avuçları aşağıya döndürün ve önce ön taraftan ve sonra yan taraflardan aşağıya doğru düşürülür. Direkt karşıya bakın.

Stres Nedir?

Bazı insanlar stresi, çıkarttığı migren, yüksek tansiyon, sinir, ülser vb. hastalıklardan yola çıkarak tanımlarlar. Bazıları ise stresi artıran değişkenler üzerinde dururlar (insanlar arasındaki iletişimsizlik, fazla iş, görev değişiklikleri, hızlı değişim gibi).

her birey stresi sezgileriyle az çok algılayabilir. Fakat insanların çoğunun stresi tanımlaması sanıldığı kadar kolay değildir. Stresi, ilk kez Hans Selye tanımlamıştır. Ona göre stres "Bireyle yapılan etkilere spesifik olmayan tepkidir"

Stres bireyi rahatsız eden ortamın (gürültü, zorlama, aşırı iş yükü) ortaya çıkardığı herhangi bir düzen bozukluğuna organizmanın verdiği cevaptır. Şu halde stres, her bireyin adaptasyon yeteneğine göre verdiği tepkidir. Bazılarında pozitif etkiler (enerji, uyarılmış davranış, migren) ortaya çıkarır.
Stresi açıklamada kullanılan "spesifik olmayan tepki" kavramının anlamı; organizmanın her belirlenmiş durumda aynı tepkileri vermediğidir. Örneğin; orgnaizmanın tepkisi hoş bir durum (terfi gibi) ile hoş olmayan bir durumda (tenzil gibi) birbirine benzer. Her iki durumda da, organizma karşılaştığı yeni duruma uyum göstermek zorundadır. Adrenalin salgılayacak, hastalık belirtileri başlayacak, işlevlerde düzensizlik ortaya çıkacaktır.

Stres kaçınılmazdır
Stres, hayatın vazgeçilmez bir parçasıdır. Çünkü, insana çevredeki uyaranlar karşısında daha iyi davranma fırsatını verir. Sıfır ster, ölümdür. Çünkü, bu durumda birey çevreden gelen etkilere tepki vermeye yetecek enerjiden yoksun demektir. Aşırı stres de ölümcül olabilir. Çünkü bu durumda birey aşırı enerji sarfetmekte ve tükenmektedir. Çözüm, her bireyin kaldırabileceği ölçüde (optimum) stres ile doyumlu ve olumlu bir hayat sürdürebilmesidir.
İki tür stres vardır. Bunlardan "Olumlu Stres" (iyi stres) olumlu sonuçlar çıkartır. Kaygı yerine, zor bir amaca ulaşırken bireyi meydana getiriciliği kullanmaya yönelten, kişiye doyum v eyaşama sevinci veren strestir. "Olumsuz Stres" (kötü stres) ise; bireyin kenidne güvenini kaybetmesine neden olan, yetersizlik duygularına sevkeden, çaresizlik, umutsuzluk ve hayal kırıklığı çıkartan sterstir. olumsuz stresin örgütsel çıkartıcılığı öldürücü etkisi vardır.

Stresin Kaynakları

Stres kaynakları üç ana başlık altında incelenebilir. Birincisi, iş ortamından kaynaklanan faktörler, ikincisi; bireysel ögeler, üçüncüsü örgütsel ögelerdir.
İşgörenin İşinden Kaynaklanan Ögeler
Bu ögeler aşagıdaki gibi gruplandırılarak incelenebilir:

Görevin karmaşıklığı
Görevin icrası esnasında karşılaşılan zorluklar, görevi yapmak için gereken bilgilerin yetersizliği ve bireyin kapasitesine bağlıdır. Çok karmaşık görevler ve bu görevler karşısında bireyin yetersiz kalması, bireyin üzerinde baskı çıkartır ve dengesini bozar.
İnsanların beli durumlara uyum gösterme yetenekleri birbirinden farklıdır. Bazı insanların uzmanlıkları yeterliklerini aşan görevlerle karşılaştıklarında tehlikeye girer, bu durumdaki insanlar stresle yüzyüze gelirler. Teknolojik yenilikler ve bunlara yetecek bilgi ve deneyime sahip olmayan bir işgören, iki yanlı korku içindedir. Birincisi; makine veya donanımı bozarak zarar verme korkusu, ikincisi ise; yeni teknolojiye uyum gösteremediği için işin kaybetme korkusudur. Bu her iki durumda da birey baskı altındadır ve stresin yıkıcı etkisini hisseder.

Görevin sağladığı bağımsızlık
Ayrınlıtılı çalışma süreçlerinin kurulması, işgörenin bağımsızlığını azaltır. Araştırmalar, beşeri kaynakları yöneten kişilerin, fiziksel kaynakları yönetenlere nazaran daha fazla stres altında olduklarını göstermiştir.

İşgörenler, yönetimin kendilerine yeterince güvenmediğini hissettiklerinden, olumsuz duygular taşırlar ve sorumluluklarını yerine getirmeye yetecek kadar bağımsızlıklarının olmadığını düşünürler. Kendilerine güvenilmediği, düşünce ufkunu geliştirmeye imkan verilmediği gibi, olumsuz düşüncelere sahip olabilirler.

Bunun tersine, işgörene sınırsız bağımsızlık ve sorumluluk vermek de stres çıkartmaktadır. Hava kontrol sorumlularının durumu böyledir. Bunlar, kalp-damar hastalıklarına daha sık yakalanır. 5199 hava kontrol sorumlusu ve 8435 pilotun sağlık dosyaları taranarak çıkarılan sonuçlara göre; bu kişilerin sağlıklarına ilişkin gerçek durum, beklenen durumdan daha vahimdir. Bu insanlar yüksek tansiyon, ülser, şeker hastalıklarına beklenenden daha sık yakalanır.

Bu durumda fazla bağımsızlığın da, sınırlı bağımsızlık gibi bireyi strese sürüklediği söylenebilir. O halde, optimum bağımsızlığın ne kadar olacağını teşhis etmek yönetimin görevidir, denilebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp