Stresle Baş Etmek İçin Her Şey Zihinde Mi?

Stresle Baş Etmek İçin Her Şey Zihinde Mi? : Sizin ve karşı koymayeteneğinizin üzerindeki talepler ya gerçektir, ya da algılamanızın eseri olabilir; iç dengenizin korunması da olayları nasıl görmek istediğinize sıkı sıkıya bağlıdır. Tepkilerinizden bir çoğununun “nedeni” içinde bulunduğunuz durumla, bu durumu algılamanızın bir karışımıdır.Olumsuz sonuçları önceden bilmek

Çoğu durum yansız olarak algılanabilir. Belirli bir duyu ya da anlam geliştirmemiz için, içinde bulunduğumuz durumu geçmiş deneyimlerimizle birleştiririz. Örnek: son görüşmenizde patronunuz size hoşnutsuzluğunu belirttiyse, bundan böyle sizinle her görüşme talebinde endişelenip, gerginleşebilirsiniz.

Beklentilere cevap vermemek

İçinde bulunduğunuz durumların anlam kazanmaları için onları beklentilerinize ve nasıl olmaları gerektikleri konusundaki görüşlerinize uydurmaya çalışmanız gerekir. Gerçek beklentilerinize uymuyorsa, çatışma doğabilir. Esnek olmayı reddetmekle, kendiniz için gereksiz stres yaratırsınız.

Zihinsel monologlar

Zihinsel monolog, zihninizde sürekli olarak kendinizle yaptığınız konuşmadır. Böyle bir konuşma,herhangi bir yorum ya da cümlenin de ötesindedir. Böylesi monologlar genellikle olumsuzdur, kendi kendinizi yıpratmanıza yol açar ve sonunda yıkıcı olmak eğilimi gösterir.Bazı insanlar doğuştan olumsuzdur. Bir kişinin hayata bakışı doğal olarak olumsuz ise, “Hava ne kadar güzel, değil mi ?” gibi basit bir cümle bile “Evet, ama uzun süreceğini sanmam” gibi olumsuz bir cevap alacaktır.

Kendi kendini doğrulayan kehanetler

Zihinsel monologlar, kendi kendini doğrulayan kehanetler olarak da görülebilir. Bunun anlamı, eğer başarısız olacağınıza inanıyorsanız, başarısız olacaksınız demektir. Böyle bir gerçek, bir bakıma rahatlatıcı da olabilir. “Hayat senaryonuzu” dünyaya ve kendinize karşı olumsuz bir duygu üzerine kurduysanız, kötü bir sonuca varmak, güven verici bir duyguya dönüşebilir. Eğer sonuç istediğinizden ve beklediğinizden daha olumlu olursa, olumsuz düşünceli bir insan sonucu kabule yanaşmayacak ve reddedecektir. Bu tutum, özellikle stresten şikayet ederken, kendimize uyguladığımız zihin oyunlarından sadece bir tanesidir.

Ruh durumları

Zihinsel monologlar, genel olarak hayatı nasıl gördüğünüzün yansımalarıdır.

Başlıca dört görüş vardır:

M Ben iyiyim, sen iyisin.

■ Ben iyiyim, sen iyi değilsin.

■ Ben iyi değilim, sen iyisin.

B Ben iyi değilim, sen iyi değilsin.

Bu ruh durumlarını ya kendimiz oluştururuz ya da çocukluğumuzdan beri onları kabul etmeye zorlanmış oluruz; hayatımızın geri kalan süresi boyunca bunlara bağlı kalmaya çalışırız. Bu durumlar, varlığımızın merkezini ve zihinsel monologlarımızın temelini oluştururlar.Yukarıdaki durumlardan son ikisi, olumsuz ve içe dönük olduğundan en çok stres yaratıcı olanlarıdır. Övgüye verdiğiniz tepki ne tip bir insan olduğunuzun göstergesidir. “Ben iyi değilim, sen iyisin” tipi insan, duyacağı övgünün değerini azaltmaya çalışır ve muhtemelen “Çok kolaydı", “fazla bir şey yapmama gerek kalmadı", “asıl işi Mary yaptı, ben sadece son bölümü tamamladım” demek eğilimi gösterir. Kendiniz hakkında iyi duygularınız yoksa, muhtemelen övgüye layık biri olmadığınızı düşüneceksiniz.Böyle durumlarda ne tepki verirsiniz? Verdiğiniz tepkiler ruh durumunuz hakkında ne gibi belirtiler gösterir? Ruhsal durumunuz, kendiniz ve diğerleri hakkında iyi düşünmenize yardımcı oluyor mu, olmuyor mu?

Zihniniz nasıl çalışıyor?

Kendinizle yaptığınız konuşmayı düşünün. Sizi baskı altına sokan olaylara ve durumlara nasıl tepki veriyorsunuz? Yaptığınız monolog olumlu mu, olumsuz mu ? Monologunuz sorunun çözülmesine mi yarıyor, yoksa probleminizi daha da mı karıştırıyor? Zihinsel monolog, zor durumdayken sizi destekliyor mu, köstekliyor mu? Olaylara daha iyi bir yaklaşımda bulunabilmek için monologunuzu değiştirebilir misiniz?Olumsuz monologlar yapma alışkanlığınız varsa, içinde bulunduğunuz durumun iyileşmesine ve kendinizi daha az stres altında duymanıza katkıda bulunacak olumlu cümleler düşünmeye çalışın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp