Stres İçin Egzersizler

Stres İçin Egzersizler

Kendinizi rahat hissettiğiniz bir yere oturun veya uzanın. Gözlerinizi kapayın. Eğer ortam müsait ise size gevşetecek sakin bir müzik de dinleyebilirsiniz.

Sıkı giyisilerinizi gevşetin ve nefes alış verişinizi kontrol edin. Egzersizin ilk adımı ellerin gevşetilmesi ile başlar.

Ellerinizi olabildiğince sıkı bir şekilde yumruk yapın.

Üçsaniye kadar yumruğunuzu sıkın ve beş saniye kadar gevşetir (içinizden saniye sayabilirsiniz). Bunu ve aşağıdaki diğer egzerizleri üç kez tekrarlayın. Ellerinizden sonar sıra kollarınızda. Kollrınızı önünüzde bir duvar olduğunu düşünerek ileri doğru gerin. Avuç içleriniz karşıya baksın. Yaklaşık üçsaniye kadar kollarınızı ileri doğru gerin ve beş saniye tamamen gevşek bırakın.

Kollarınızı gevşetirken iki yanınıza kollarınızı bırakın. Sıra omuzlarınızda. Omuzlarınızı, başınızı oynatmadan sanki kulaklarınıza değdirmek ister gibi yukarı kaldırın. Olabildiğince omuzlarınızı kasın. Üç saniye kadar bekledikten sonar beş saniye yavaş yavaş omuzlarınızı düşürerek gevşetin. Şimdi yüzünüze ve başınıza geçin. Kaşlarınızı çatabildiğiniz kadar çatın.

Üç saniye kadar öyle kalın ve beş saniye gevşetin. Gözlerinizi sıkıca yumun. Göz kapaklarınızın kasıldığını hissedin. Yaklaşık üç saniye öylece kalın ve yavaşça gevşetin. Beş saniye kadar gevşek pozisyonda kalın. Dudaklarınızı sıkıca birbirine doğru bastırın ve üç saniye kadar bu şekilde durum sonar yavaşça dudaklarınızı gevşetin ve beş saniye sonar işlemi tekrarlayın.

Dişlerinizi sıkıca birbirine doğru bastırın ve çenenizdeki kasılmayı hissedin. Bu pozisyonda 3 saniye kalın ve gevşetin. Beş saniye sonra işlemi tekrarlayın. Sıra boynunuzda. Başınızı çenenizi göğsünüze değdirmek istermiş gibi öne doğru eğin. Üç saniye kadar bu poziynonda kaldıktan sonra gevşetin ve beş saniye sonra tekrar edin. Karnınızı, karın kaslarınızı kasabildiğiniz kadar kasın ve üç saniye sonra gevşetin.

Bacaklarınızı ileriye doğru uzatıp kasabildiğiniz kadar kasın. Sanki bir duvarı ileri itmeye çalışıyor gibi bacaklarınızı ileri doğru itin ve üç saniye böyle kandıktan sınra beş saniye gevşeyin. Egzersiz sonunda tüm kaslarınızın ağırlığını olabildiğince bırakın. Hiç bir kasınızı gergin kalmadığından emin olun.

Stres Seviyenizi Azaltmak İçin 6 Yöntem

1- Derin derin nefes alın Kesinlikle çok basit olduğu için bu yöntemi göz ardı etmeyin.Sessizce bir köşeye oturun ve birkaç kere derin derin nefes alıp verin.Bu yöntem stresinizi azaltmaya yardımcı olacaktır.(Sadece endişelimi ve kendinizi rahatsız hissettiğiniz bir anda bu yöntemi deneyin nekadar etkili olduğunu göreceksiniz.) Bu yöntem birçok kişinin kullandığı meditasyon şeklidir birçok kişi bu meditasyon şeklinin stresi azaltmaya yaradı ğına inanır. Sizde bunu gün içerisinde zaman zaman deneyin işe yaradığı nı göreceksiniz.

2- Kendinize "sanki bu sorun 1 yıl sürecek mi?" diye sorun sizi strese sokan olay dış dünyanızdan kaynaklanıyor ise bunun sizin için gerçekten önemli olup olmadığını kendi başınıza görmeniz zor olabilir.Önemli bir beleyi kaybettiniz ,evin anahtarnı biryerlerde unuttunuz veya müşterinizden kızgın bir telefon aldınız.bu gibi mini felaketleri o anda sanki gerçek bir kriz gibi hissedebilirsiniz. Büyük ihtimalle bu çoğu mini felaketin bir kaç gün veya hafta sonra bir önemi kalmayacaktır.Bu yüzden kendinize " Bir yıl içinde bu mini afetlerin hayatınıza herhangi bir etkisi olacak mı?" diye sorun.sorunun cevabı büyük ihtimalle kesinlikle hayır olacaktır.Bunu hatırlayarak "Bu da geçecek"deyerek bu olayların stresinizi yükseltmesini bi nevi önleyebilirsiniz

3- Diğer insanlardan yardım alın Ofiste dosyalardan oluşmuş bir dağın altında mücadele veriyorsunuz ya da hiç bitmeyen ev işleriyle buğuşuyorsunuz. Durun! işte yardım almanın tam zamanı. İnsanlar genellikle diğer insanlara yardım etmek için çok isteklidirler.Yardım almanız için sadece sormanız yeterli olacaktır Hatta bazen sormanıza bile gerek kalmadın gelen yardım teklifini kabul etmeniz yeterli olabilir. Bazı insanlar yardım istemelerinin onların zayıf görünmesine neden olacağını düşünürler.Doğru olan şudur ki tek başına yolu daha yavaş katedersiniz Başkalarının size yardım etmesine izin vererek kendinizin yanında karşınızda ki kişiye de yükselme şansı verirsiniz.

4-Stres kaynaklarını azaltın Biraz düşündüğünüz taktirde Stres kaynaklarını bariz görebilirsiniz. Bunu için biraz çaba sarfedin.Mesela alışveriş için kendinizi kalabalık bir alışveriş merkezinde bulursunuz.bunun yerine online alışveriş yapabilirsiniz. Başka bir şey strese neden olduğunda,onu hayattan çıkarmak için yollar türetin.Bunun için Herzaman bir seçeneğiniz vardır Biraz düşündüğünüz taktirde onları görebilirsiniz.

5-Zamanınızı yönetin Sürekli çalışıyorsunuz veya zamanınızı belirli şeylere atayarak başka şeyleri erteliyorsunuz. bu stres seviyenizi arttıracak ciddi bir problemdir. yapmanız gereken kendinize bir program yaparak görevler verin. Bu işe zaman yönetimi ile ilgili bir kitap okuyarak başkayabilirsiniz. Hatta bunun hakkında ders alarak kendinizi farklı bir dünyada bulabilirsiniz.

6- Basit egzersizler yapın Egzersizlerin sağlık için faydalı olduğunu söylememe gerek yoktur büyük ihtimalle. Egzersizler aynı zamanda stres seviyenizi azaltmak için harika bir yoldur. Egzersizler vücutta doğal olarak endorfin salgılatır buda iyi hizeetmemize neden olur.Düzenli egzersiz hafif depresyon vakalarında bile etkilidir. Size egzersizin yararlı olacağını nereden mi bileceksiniz? Ozaman bu hafta daha aktif olmayı deneyin,stres seviyenizin düştüğünü göreceksiniz.

Stres Nedir?

Bazı insanlar stresi, çıkarttığı migren, yüksek tansiyon, sinir, ülser vb. hastalıklardan yola çıkarak tanımlarlar. Bazıları ise stresi artıran değişkenler üzerinde dururlar (insanlar arasındaki iletişimsizlik, fazla iş, görev değişiklikleri, hızlı değişim gibi).

her birey stresi sezgileriyle az çok algılayabilir. Fakat insanların çoğunun stresi tanımlaması sanıldığı kadar kolay değildir. Stresi, ilk kez Hans Selye tanımlamıştır. Ona göre stres "Bireyle yapılan etkilere spesifik olmayan tepkidir"

Stres bireyi rahatsız eden ortamın (gürültü, zorlama, aşırı iş yükü) ortaya çıkardığı herhangi bir düzen bozukluğuna organizmanın verdiği cevaptır. Şu halde stres, her bireyin adaptasyon yeteneğine göre verdiği tepkidir. Bazılarında pozitif etkiler (enerji, uyarılmış davranış, migren) ortaya çıkarır.
Stresi açıklamada kullanılan "spesifik olmayan tepki" kavramının anlamı; organizmanın her belirlenmiş durumda aynı tepkileri vermediğidir. Örneğin; orgnaizmanın tepkisi hoş bir durum (terfi gibi) ile hoş olmayan bir durumda (tenzil gibi) birbirine benzer. Her iki durumda da, organizma karşılaştığı yeni duruma uyum göstermek zorundadır. Adrenalin salgılayacak, hastalık belirtileri başlayacak, işlevlerde düzensizlik ortaya çıkacaktır.

Stres kaçınılmazdır:
Stres, hayatın vazgeçilmez bir parçasıdır. Çünkü, insana çevredeki uyaranlar karşısında daha iyi davranma fırsatını verir. Sıfır ster, ölümdür. Çünkü, bu durumda birey çevreden gelen etkilere tepki vermeye yetecek enerjiden yoksun demektir. Aşırı stres de ölümcül olabilir. Çünkü bu durumda birey aşırı enerji sarfetmekte ve tükenmektedir. Çözüm, her bireyin kaldırabileceği ölçüde (optimum) stres ile doyumlu ve olumlu bir hayat sürdürebilmesidir.
İki tür stres vardır. Bunlardan "Olumlu Stres" (iyi stres) olumlu sonuçlar çıkartır. Kaygı yerine, zor bir amaca ulaşırken bireyi meydana getiriciliği kullanmaya yönelten, kişiye doyum v eyaşama sevinci veren strestir. "Olumsuz Stres" (kötü stres) ise; bireyin kenidne güvenini kaybetmesine neden olan, yetersizlik duygularına sevkeden, çaresizlik, umutsuzluk ve hayal kırıklığı çıkartan sterstir. olumsuz stresin örgütsel çıkartıcılığı öldürücü etkisi vardır.

Stresin Kaynakları:
Stres kaynakları üç ana başlık altında incelenebilir. Birincisi, iş ortamından kaynaklanan faktörler, ikincisi; bireysel ögeler, üçüncüsü örgütsel ögelerdir.

İşgörenin İşinden Kaynaklanan Ögeler

Bu ögeler aşagıdaki gibi gruplandırılarak incelenebilir:

Görevin karmaşıklığı
Görevin icrası esnasında karşılaşılan zorluklar, görevi yapmak için gereken bilgilerin yetersizliği ve bireyin kapasitesine bağlıdır. Çok karmaşık görevler ve bu görevler karşısında bireyin yetersiz kalması, bireyin üzerinde baskı çıkartır ve dengesini bozar.

İnsanların beli durumlara uyum gösterme yetenekleri birbirinden farklıdır. Bazı insanların uzmanlıkları yeterliklerini aşan görevlerle karşılaştıklarında tehlikeye girer, bu durumdaki insanlar stresle yüzyüze gelirler. Teknolojik yenilikler ve bunlara yetecek bilgi ve deneyime sahip olmayan bir işgören, iki yanlı korku içindedir. Birincisi; makine veya donanımı bozarak zarar verme korkusu, ikincisi ise; yeni teknolojiye uyum gösteremediği için işin kaybetme korkusudur. Bu her iki durumda da birey baskı altındadır ve stresin yıkıcı etkisini hisseder.

Görevin sağladığı bağımsızlık
Ayrınlıtılı çalışma süreçlerinin kurulması, işgörenin bağımsızlığını azaltır. Araştırmalar, beşeri kaynakları yöneten kişilerin, fiziksel kaynakları yönetenlere nazaran daha fazla stres altında olduklarını göstermiştir.

İşgörenler, yönetimin kendilerine yeterince güvenmediğini hissettiklerinden, olumsuz duygular taşırlar ve sorumluluklarını yerine getirmeye yetecek kadar bağımsızlıklarının olmadığını düşünürler. Kendilerine güvenilmediği, düşünce ufkunu geliştirmeye imkan verilmediği gibi, olumsuz düşüncelere sahip olabilirler.

Bunun tersine, işgörene sınırsız bağımsızlık ve sorumluluk vermek de stres çıkartmaktadır. Hava kontrol sorumlularının durumu böyledir. Bunlar, kalp-damar hastalıklarına daha sık yakalanır. 5199 hava kontrol sorumlusu ve 8435 pilotun sağlık dosyaları taranarak çıkarılan sonuçlara göre; bu kişilerin sağlıklarına ilişkin gerçek durum, beklenen durumdan daha vahimdir. Bu insanlar yüksek tansiyon, ülser, şeker hastalıklarına beklenenden daha sık yakalanır.

Bu durumda fazla bağımsızlığın da, sınırlı bağımsızlık gibi bireyi strese sürüklediği söylenebilir. O halde, optimum bağımsızlığın ne kadar olacağını teşhis etmek yönetimin görevidir, denilebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp