Spor Masajı Nedir Nasıl Yapılır?

Spor Masajı Nedir Nasıl Yapılır? : Spor masajı ismi altında, özellikle sporculara, onların güçlerini attırmak ve daha süratle dinlenebümelerini sağlamak maksadıyle yapılan masajlar anlaşılmaktadır. Masaj, yarışmalardan önce, sonra, iki yarışma arasında ve antrenmanlarda tatbik edilir. Spor masajında özel, yani klasik masaj manuplasyonla- rmdan ayrı manuplasyonlar yoktur. Öfloraj, friksiyon, petrisaj, vibrasyon ve tapotmen buradada lüzumuna ve indikasyonlarma göre sırasıyle kullanılır. Buna rağmen spor masajının kendine mahsus diğer özellikleri vardır :

1. Klasik masajın aksine olmak üzere, masaj yapılması gereken şahıs burada, özel lokal bulgular olmadığı sürece sağlam ve sıhhattedir.

2. Spor majasmda bağ dokusu, periost, refleks bölgeleri veya sinir noktalarma değil, sporcunun tüm adele mantosuna masaj yapılır.

3. Özel bulgular olmadığı müddetçe, sporcularda kısmi değil, daima tam masaj yapılır.

4. Zamanın azlığı sebebiyle bir sporcunun tam masajının 5-10 dakika içinde bitirme zorunluğu vardır. Bunun içinse çok süratli çalışılması gerekir. Normal masajda ise, bilindiği gibi tam masaja ayrılan zaman 45 - 50 dakikadır.

5. Klasik masajın kan ve lenf dolaşımını arttırıcı, deri ve kaslarda hiperemi tevlit edici tesirlerine ilaveten, spor masajından sporcunun gücünü arttırması ve yorgunluğunu daha süratli gidermesi de beklenmektedir.

Klasik masajın yukarda belirtilen etkilerini objektif olarak ortaya koymak her zaman mümkündür. Spor masajının güç arttırıcı etkisiyse, bütün iddialara rağmen bugün el kadar objektif olarak ıspatlanamamıştır. Bunun için, spor masajının güç arttırıcı tesirinden ziyade, masajdan sonra sporcuların kendilerinde hissettikleri zindelik ve canlılıkta, daha ziyade pisikolojik bir takım faktörlerin rol oynadığım kabul etmek daha yerinde olur.Spor masajının kendine has etkilerinden, yorgunluğu daha süratle bertaraf edebilmesiyse, nisbeten objektif olarak ispatlana- bilmektedir. Hettinger yaptığı deneylerde, efordan sonraki ilk 8-10 dakika içindeki nabız toplamı sayısının, masaj yapılanlarda masaj yapılmıyanlara nazaran belirli şekilde düşük olduğunu bulmuştur. Bunun manası, efordan sonra yapılan masajın, kalp ve dolaşım sistemine daha ekonomik çalışma imkânları sağlamış olmasıdır. Bu suretle husule gelen etkinin, iddia edildiği gibi kasların oksijen alma yeteneğinin artmasından değil, husule gelen vazodilatasyonla kas metabolizma artıklarının daha süratle genel kan dolaşımma karışarak dağılmasından ileri geldiği kabul edilmektedir.Spor masajını, hastalara yapılan klasik masajdan ayıran en mühim özelliklerden biri masaj için seçilen zamandırki, esas sınıflandırmada buna göre yapılmaktadır. Yani masajın zamanı ve süresi, hastalarda olduğu gibi hastalığa değil, sporcunun faaliyetine tabi olmaktadır.

1. Antrenman MasajıAntrenmanlara başlamadan önce, sporcuların kaslarını uyarmak ve ısınma süresini kısaltmak için kuvvetle ve sert yapılır.

2. Yarışma MasajıYarışmadan hemen önce, adeleleri hiperemize ve rölaşe etmek, bilhassa sporcuları ruhen takviye etmek için nisbeten mülayim olarak tatbik edilir.

3. İki yarışma arasında, veya futbolcularda iki devre arasında yapılan masajlar.Burada gaye, adeleleri rolaşe etmek, birikmiş metabolizma artıklarının daha süratle kan dolaşımına karışmasını sağlamak ve sporcunun dinlenmesine yardım etmektir. Masaj orta sertlikte tatbik edilir.

4. Dinlendirme Masajı
Yarışmalardan sonra yapılır. Çalışmak için kafi zaman vardır, daha yavaş bir tempoyla, daha esaslı meşgul olunabilir. Yorgunluğu alıcı, dinlendirici ve teskin edici tesirleri vardır.Spor majasmdada genel masajda daha önce izah edilen sıra takip edilebilir. Sporcu sırt üstü yatarken önce bacakların ön yüzleri, yani ekstansör kaslar tedavi edilir. Bunları kollar takip eder. Sonra sporcu bacaklarını dizden büker ve bu pozisyondada karın ve göğüs adeleleri üzerinde çalışılır. Bu durumda bacakların arka kısımlarmada masaj yapılabilirsede, daha iyisi şahsın yüzükoyun çevrilmesidir. Yukarda verilen sıraya göre bacaklar, kollar, sırt ve kabalarla ense kaslarına gerekli manuplasyon- lar yapılır. Baş ve kolon masajı spor masajına dahil değildir.

Spor masajı artık bugün sporun her şubesinde tatbik edilmektedir. Son senelerde spor alanlarında yapılan ve daha 20 sene önce imkânsız gibi görünen dereceler tesadüf olmayıp idareci- antranör-hekim-masör ekibinin rasyonel olarak müşterek çalışmalarının sonucudur.Suyun sporcunun vücudu üzerine bir masaj etkisi yaptığı ve dolayısıyle yüzücülerde masaja lüzum olmadığına dair beyanlar ilmi bir esasa istinat etmemektedir. Yüzücülerin yarışma için hemen soğuk suya atladıklarını düşünürsek, deride hiperemi tevlit ederek vücudu ısıtan bir hazırlık masajının ne derece endike olduğu kendiliğinden ortaya çıkar.Spor masajında öfloraj, friksiyon, petrisaj, vibrsayon ve ta- potmenle bunların variyasyon ve kombinasyonları yerine ve zamanına göre tatbik edilir. Bunların kullanılışı tamamen masörün ellerinin hissetme kabiliyetiyle tecrübelerine bağlıdır. Yalnız ta- potmenin kasları tembih edici etkisi göz önünde tutularak, kas rölaşmanmm öncelikle arzu edildiği hallerde kullanılmaması daha uygundur.

Spor masörünün, masajın teknik kaidelerine tam manasıyle hakim olması, ellerinin altındaki dokunun niteliğini hissederek ona göre masaj yapması ne kadar mühimse, mükemmel bir ikna ve telkin kabiliyetine sahip olmasıda şarttır. Zira, masör sporcunun kaslarını tedavi ederken, onu ruhende takviye etmesini bilmelidir. Ayrıca, sporcunun hareket sistemiyle kaslarında husule gelecek her ar izanın yalnız masajla tedavi edilemiyeceğini müdrik olması, her ne pahasına olursa olsun ısrar ederek vakit kaybınasebep olmadan hekime haber vermesi gerekir. Nitekim bunun misallerine pratik hayatta her gün rastlanmaktadır. En büyük temennimiz, garp memleketlerinde olduğu gibi yurdumuzdada masör okullarının bir an önce açılması ve masörlüğü meslek olarak edinmek istiyen gençlerimizin ehil ellerde yetiştirilmesidir. Her defasında binlerce lira ödenerek davet edilip bir kaç konferans verdirilen yabancılar hiç bir zaman bu mesleğin esaslarını öğret- miye kafi gelmiyeceklerdir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp