Soya Fasulyesi Nedir Kısaca

Soya Fasulyesi Nedir Kısaca :

Soya Fasülyesi

Çocukluktan gençliğe, hamilelikten yaşlılığa kadar her yaş ve dönemde soya fasulyesini tüketmek gerekir. Çünkü soya fasulyesi kaliteli proteini, hastalıklardan koruyucu etkisi, büyümeye faydası gibi sonsuz yararları olan bir besindir. Ayrıca omega-3 yağ asitlerini, isoflovinleri ve diyet liflerini içeriğinde barındırarak sağlık yumağı bir besin görünümüne bürünmektedir.
 
Soya fasulyesinin besin değeri ve sağlık avantajlarının bilinmesinden sonra birçok dünya ülkesinde beslenme alışkanlıklarında köklü değişiklikler yapılmaya başlandı. Son zamanlarda soya üzerine yoğunlaşan bilim adamları, bu ürünün faydalarını keşfettikçe besin teknolojisine de ağırlık vererek ille de tüketmemiz için alternatifler geliştiriyorlar.
 
Ülkemizde marketlerde soya unu, soya filizi, soya sütü, soya fasulyesi, soya kıyması, soya eti soya ekmeği gibi ürünlerin yanı sıra soya katkılı ürünler de bulmamız mümkün.Bize düşen, burada sadece her gün belirli oranlarda bu ürünlerin bir veya birkaçından tüketmek. Soyayla ilgili araştırmalarda elde edilen bulguları şöyle sıralayabiliriz:
 
- Soya açısından zengin bir diyet uzun ve kısa süreli belleği önemli olarak güçlendiriyor, zihinsel esnekliğin artırılmasına katkıda bulunuyor.
 
- Soya LDL seviyesini düşürürken, HDL seviyesini yükseltiyor. Dolayısıyla da kalp sağlığını koruyor.
 
- Meme iltahabı ve meme kanserinde uzun süreli kullanımlarda geriye dönüşüm sağlıyor.
 
- Soya sütünün düzenli kullanımı yüksek tansiyonun aşağı çekilmesine yardımcı oluyor.
 
- Soyanın içinde bulunan proteinin antienflamatuar (ağrı azaltıcı) etkisi bulunuyor.
 
- Soyadaki ferritinin özellikle kadınlar için iyi bir demir kaynağıdır.
 
- Günde iki bardak soya sütü içen erkeklerin prostat kanserine yakalanma olasılığı yüzde 70 azalıyor.Bu bilgilerin ışığı altında günde 25 gram soya proteini alınması salık verilmektedir.Pratiklik kazanması için şu bilgiyi verelim; 100 gr soya fasulyesinde 34 gr protein vardır.

Diğer İsimleri : Soja hispida

Botanik Bilgi : Baklagiller familyasından; 1-1,5 metre boyunda, bir yıllık otsu bir tarım bitkisidir. Bitkinin yaprakları üç yaprakcıklı, yaprakcıklar oval şekilli ve sivri uçludur. Çiçekler sarımsı veya menekşe renklidir. Meyveleri biraz kıvrık, tüylü ve 2-5 tohumludur. Tohumlar küre şeklinde, beyaz renkli olup, bir yanında siyah bir leke vardır. Besleme gücü yüksek bir gıdadır.

Çin’de beş bin seneden beri soya, gerek gıdâ maddesi olarak gerekse, çeşitli ürünlerin eldesinde kullanılmaktadır. Günümüzde de başta Amerika olmak üzere çeşitli ülkelerde tüketilmektedir. Kısmen soya unundan yapılmış ekmekle, soya yağından yapılmış tereyağı birçok sofrada kabul görmektedir.

Yetiştirildiği Yerler : Çin ve Japonya’da geniş ölçüde zirâati yapılır.

Kullanıldığı Yerler 

Soya fasulyesi özellikle yiyecek maddelerinde bunun yanında boya yapımında kullanılmaktadır. Soya fasulyesinin kullanıldığı yerler :  süt, yoğurt, peynir, dondurma, dondurma külahı, pasta, hayvan yemi, yeşil gübre, ilâç, boya, kâğit, kemiksiz et, kahve, salça, sabun, plastik maddeler, lastik, alkol, yağ, margarin, soya unu, ekmek, makarna, tarhana, leblebi, çocuk maması vb.dir.

Bilinen Bileşimi : Soya Fasulyesi, B1 ve B2 vitaminleriyle E ve K vitaminlerini ihtivâ eder. Niacin  maddesince, mâdenî tuzlar,  kalsiyum bakımından zengindir. Buna ilâveten bol miktarda fosfor, demir, bakır, manganez, potasyum ve sodyum ihtivâ eder. Soya fasulyesi, vücûdumuzun muhtaç olduğu protein bakımından da en zengin ve mükemmel bir gıdâ maddesidir.

Faydaları 

  • Kolesterol seviyesinin düşürür.
  • Menopoz semptomlarının azalmasını sağlar.
  • Kansere yakalanma riskini en aza indirir.
  • Kalp krizi ve osteoporoz gibi birçok kronik rahatsızlığa ilişkin riskin azalmasını sağalar .
  • Yüksek kaliteli protein sağlayarak kilonun kontrol edilmesine yardımcı olur.
  • Vücudun gelişmesini sağlar.
  • Şeker hastaları için faydalıdır.
  • Sinirlerin ve adalelerin güçlenmesini sağlar.
  • Zihin yorgunluğunda faydalıdır.
  • Nekahat devresinin kısalmasını sağlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp