Sorbitol

"Sorbitol" çok yaygın bir yapay tatlandırıcı olduğundan büyük tartışma konusu oldu. Diğerlerinden daha güvenli olduğu iddia edilse de ben bedenin sorbitolü nasıl işlediği konusunda hiç literatür görmedim. Ama bedende üretilen doğal sorbitolün diyabet hastaları için sorun yaratabildiğini biliyorum. Diyabet hastasıysanız ve sorbitol içeren bir şey içmek ya da yemek istiyorsanız, önceden hekiminize güvenli olup olmadığını sorun.

Dikkat: Şu anda tavsiye edebileceğim bir yapay tatlandırıcı yok. Her birinin (aspartam, sakarin, sorbitoI) bazı kişiler için tehlikeli olduğu geçmişte kanıtlandı. Hatta fruktoz, sükroz, glikoz vb. şekillerde şekerden bile daha zararlı olabilirler. Çoğu gıdanın üreticisi de daha ucuz olduğundan yapay tatlandırıcı kullandığını açıklamaz.

Bir tek istisna var, bu da henüz o kadar yeni ki kendim şu anda evde kullansam da emin olamıyorum. "Steuia" adlı bu ürün Güney Amerika ve Çin'de yetişen bir bitkiden yapılıyor ve hem etkili, hem de güvenli görünüyor. Belki canı fena halde şeker çekenler için tek çözüm olabilir ama bunu zaman gösterecek. Başka bir seçenek de diyabet hastaları için uygun tatlı tarifleri içeren harika yemek kitaplarından bazılarını karıştırmak. Bu tariflerde kullanılan doğal tatlandırıcılar, bal, kuru üzümün suda bekletilmesiyle hazırlanan bir şurup, doğranmış havuç gibi güvenli yiyecekler. Bu şekilde birçok içecek, dondurma, hamur işi ve tatlı yiyebilirsiniz. Bazı fırınlarda ve büyük süpermarketlerde bu şekilde yapılan hazır yemekler de bulunur. Bence herkes bu seçenekleri kullanmalıdır çünkü bir diyabet hastası için iyi olan hepimiz için iyidir.

Doğal sorbitol, hücrelerinizin içinde aldoz reduktaz adlı enzim sayesinde üretilir. Glukoz metabolizmasının yan ürünü olan bu madde, sağlıklı bir insanda meyvelerde bulunan basit bir şeker olan fruktoz'a çevrilip hücreden atılır. Diyabet hastaları sorbitol'ü işleyemez, onlarda sorbitolfruktoz reaksiyonu gerektiği gibi gerçekleşemez. Bunun yerine sorbitol bedenlerinde birikir ve diyabette çok görülen ve hastayı halsiz bırakan yan etkilere yol açar.

Sorbitol, hücrelerin C vitamini, amino asitler, potasyum ve bazı B vitaminleri kaybetmesine neden olur. Hücrelerde sorbitol birikmesi sonucunda da sinirler, pankreas ve bedenin diğer bölgelerinde sorunlar çıkar. Bu anormal yüksek kan şekeri fenomeni, glikozilasyon adıyla bilinen fenomene yol açar. Bu olduğunda glikoz proteinlerle birleşir ve bedeninizin proteinlerinde yapı ve işlev değişiklikleri meydana getirir. Bedendeki bu anormal proteinler göz merceğini, sinir sistemi hücrelerini çevreleyen myelin tabakasını ve alyuvarların proteinlerini etkileyerek hastayı tehlikeye sokar, ayrıca herkes için yaşlanmayı da hızlandırır.

Diyabet hastalarına sorbitol sorununa karşı verilen ilaçların çoğunun yan etkileri vardır ve iyileştirmeleri gereken hastalık kadar sorun çıkarabilirler. Buna karşın araştırmalara göre C vitamini, sorbitol'ü ilaçlardan daha iyi düşürür. Yan etkileri ve uzun vadede tehlikeleri de yoktur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp