Kan Şekerini Yükselten Hormonlar Nelerdir?

Kan Şekerini Yükselten Hormonlar Nelerdir? :

Kan şekerini değiştiren etkenler nelerdir ?

Kan şekerimiz sanıldığı gibi sadece besinlerimizde bulunan karbonhidratlar nedeniyle yükselmez. Günlük hayatımızda hiç aklımıza gelmeyen birçok etmen kan şeker düzeyimizi değiştirebilmektedir. Bunlara kısaca göz atacak olursak:

kan şekerin yükselten gıdalar

Kahve: Kahvede bulunan kafein, sade kahve de içilse, kan şekerini yükselten sebeplerdendir. Kahvenin yanı sıra normal çay ve yeşil çay da şeker hastalığı olanlarda kan şekerinin kontrolunu bozar.

Şekersiz yiyecekler: Birçok ürünün üzerinde “şekersiz” yazar. Bunlar şeker içermiyor olsa da içerdiği nişasta gibi sindirim sonrası şekere dönüşebilen maddeler nedeniyle kan şekerini yükseltebilir. Bu yüzden bu tip ürünlerin içerdiği şekere dönüşebilen maddelere dikkat edilmelidir. Bu maddelere “karbonhidrat” adı verilir. Bir üründeki “toplam karbonhidrat” miktarı o ürünün gerçekte ne kadar şeker içerdiğinin göstergesidir.

kan şekerini artıran gıdalar

İş stresi: İş yerinizdeki stres kan şekerinizin yükselmesine yol açan hormonların salgılanmasına sebep olur. Bunlara “stres hormonları” adı da verilmektedir. Stres durumunda derin bir nefes alarak gevşemeye çalışın. Böylece stres hormonlarının salgılanmasını azaltarak kan şekerinizin uzun süre yüksek kalmasını önleyebilirsiniz.

Kurutulmuş meyveler: Ölçülü bir şekilde tüketilen meyve sağlıklı olmasına karşın, meyveler kurutulduklarında su kaybetmesi sebebiyle porsiyon miktarı küçülür. Ancak, porsiyon başına düşen şeker içeriği kuru meyvelerde daha fazladır. Kuru incir, kuru üzüm ve hurma gibi meyveler bol miktarda “şeker” içerir ve tüketildiklerinde hızla kan şekerini yükseltir. Bu sebeple, ister kuru ister taze meyve yenirken aşırıya kaçılmamalı, diyetisyenlerin önerdiği miktarda meyve tüketilmelidir. Şeker hastaları kurutulmuş meyvelerden mümkün olduğunca uzak durmalıdır.

kan şekerini artıran yiyecekler
Spor içecekleri: Bu içecekler vücudunuzun kaybettiği sıvıyı yerine koyan içecekler olup bazıları bol miktarda şeker içermektedir. Bu gibi içeceklerin içeriği kontrol edilmeli ve ne kadar karbonhidrat içerdiği bilinerek tüketilmelidir.

Steroid ilaçlar: Çeşitli nedenlerle reçete edilen kortizon kan şekerinin yükselmesine yol açarlar. Kortizon kullanan kişilerde yükselen kan şekeri, kortizon kullanımı kesildikten sonra düşecektir.

kan şekerini artıran ilaçlar
İlaçlar: Grip ve soğuk algınlığı durumlarında alınan bazı ilaçların içeriğinde “pseudoefedrin”, “fenilefrin” gibi maddeler vardır. Bazı ilaçlarda az miktarda da olsa alkol veya şeker bulunabilir. Bunlar kan şekerinin yükselmesine sebep olabilir. Özellikle şeker hastaları kullandıkları grip ilaçlarına dikkat etmelidir.

Fiziksel aktiviteler: Bahçe işleri, çimlerin kesilmesi gibi işler, özellikle şeker hastalığı olanlarda ekstra bir yük getirdiğinden kan şekerinin düşmesine sebep olabilir. İnsülin kullananlar dozu buna göre ayarlamalıdır.

kan şekerini düşüren bitkiler
Tarçın: Yapılan bazı çalışmalarda tarçının kan şekerini düşürdüğü bildirilmiş olsa da bu etki daha tam olarak kanıtlanmış değildir. Ancak, bazı yiyeceklerde uygun ölçüde tarçın kullanımı özellikle tatlı veya keklerin şeker kullanmadan tatlandırılmasını sağladığı için önerilmektedir.

Yoğurt: Probiyotik içeren yoğurt gibi besinler sindirim sistemini düzenlerken kan şekerinin de düşmesini sağlarlar. Ancak yoğurtlar şeker veya meyve içermemelidir.

kan şekerini düşüren sebzeler
Yiyecekler: Sebzeler ve lif içeren besinler karbonhidratların sindirimi yavaşlattıkları için kan şekeri ani olarak yükselmez. Böylece kan şekerleri daha kolay kontrol altına alınır ve insülin kullanan şeker hastaları daha az insüline gerek duyarlar. Ayrıca yiyeceklerin seçiminde glisemik indeksine dikkat edilmeli, yüksek glisemik indekse sahip besinlerden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.

Öğün atlama: Kahvaltı başta olmak üzere öğün atlanması kan şekerinizi yükseltir. Uzun süre aç kaldığınızda vücudunuzda depolanan yakıt, karaciğer tarafından kan dolaşımına şeker şeklinde salınarak kan şeker düzeyinizi yükseltir. Ayrıca, uzun süreli açlık sizi çok acıktıracağından, daha fazla yemenize yol açar. Bu gibi durumlarda daha yavaş ve az yemeye çalışılmalıdır.

kan şekerini yükselten içkiler
Alkol kullanımı: Alkollü içecekler karbonhidrat içerdiklerinden başlangıçta kan şekerinizin aşırı yükselmesine, bir süre sonra da düşmesine sebep olduğundan uzak durulmalıdır.

Kadın hormonları: Kadınların hormonal değişiklikleri kan şeker düzeyini etkiler. Özellikle menapoza giriş dönemindeki hormon değişikliklerinin kan şekeri kontrolunu zorlaştırabileceği unutulmamalıdır.

hava sıcaklığının şekere etkisi
Hava sıcaklığı: Sıcaklık kan şekerinizin kontrolunu zorlaştırır. Yazın serin yerlerde bulunmaya çalışmalı, zorunlu olmadıkça dışarıda dolaşılmamalıdır. Kan şekeri kontrolları sıklaştırılmalıdır. Böylece meydana gelen değişiklikler daha erken saptanıp önlem alınabilir. Bol sıvı alınarak susuz kalınmamalıdır. Şeker ölçüm cihaz ve test stripleri sıcaktan etkilenebileceği için aşırı sıcakta, örneğin güneş altındaki araba içinde bırakılmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp