Saralı Çocuğa Nasıl Davranmak Gerekir?

Saralı Çocuğa Nasıl Davranmak Gerekir? : Saralı çocuğun sorunu aynı zamanda, hatta öncelikle ailesinin de sorunudur.Aile bireyleri bu hastalığın çocuğun yaşamını fazla etkilememesi, onu toplumdan soyutlanmış bir insana dönüştürmemesi için çok dengeli davranmalıdırlar.Saralı çocuğun belirli açıdan özel bir durumu vardır ve yaşamının nesnel ve cesur bir yaklaşımla düzenlenmesi çok önemlidir. Havale nöbetleri, bilinç kaybı ve ender de olsa bazı zihinsel işlevlerde yetersizlik gibi sorunların yanı sıra hastanın yabancıların yanında nöbet geçirme tehlikesi aileyi insan ilişkilerini en aza indirmeye yöneltebilir. Nöbetlerin birden ortaya çıkabileceği korkusu, ailenin aşın koruyucu bir tutum masına neden olabilir.

Oysa çocuğuinsanlardan saklamak ve gereksiz ölçüde korumak yanlıştır; çocuğun zaten zor olan gerçeklere uyumunu iyice güçleştirebilir.Ailenin sorunu nesnel bir yaklaşımla göğüslemesi, kaçınılmaz bazı çatışmaları aşmak için gerekirse bir psikologun yardımını istemesi, kararlı ve bilinçli davranması gerekir. Şu noktalara özellikle dikkat edilmelidir:

• Sara da öbürleri gibi bir hastalıktır. Özelliği merkez sinir sistemini etkilemesi ve buna bağlı olarak kasılma nöbetlerinin, bazen de konuşma ve anlatım bozukluklarının ortaya çıkmasıdır. Tedavisi olanaklıdır, çoğu olgular tedaviyle iyileşmektedir ve hiçbir toplumsal tehlikesi yoktur.

• Saralı çocuk bütünüyle normal bir yaşam sürmelidir. Bütün çocuklar gibi hemen her sporu yapmalıdır. (Yalnızca yüzmede dikkatli bir denetim gerekir; çünkü suda bir nöbet gelebilir.) Hastalığı iyileştirmek yerine daha da ağırlaştırabilecek sınırlama ve yasaklamalar getirilmemelidir.

• Saralı çocuk normal okullara gitmelidir. Olası güçlükler hekim ve öğretmenlerin yardımıyla aşılabilir. Ayrıca gereksiz kaygı ve şaşkınlık durumlarım önleme açısından çocuğun arkadaşlarına nöbetlerin ortaya çıkabileceğini açıklamak gerekir. Çocuklar bazı şeylere büyüklerden çok daha açıktır ve bunları daha kolay kabul edebilirler. Hastalık süreci bir kez açıklandığında, nöbetlerin görülmesi kimse için sorun olmayacak, tersine sorumluluk duygularını uyandıracaktır.

• Saralı çocuğun, aşırıya kaçmadan belli bir beslenme düzenine uyması yerinde bir önlemdir. Herhangi bir besinin yasaklanması gerekmez. Ama mide ve karaciğerin aşırı yüklenmesine izin verilmemeli, böylece nöbetlerin ortaya çıkmasını kolaylaştırabilecek sindirim güçlükleri önlenmelidir. Saralı çocuklann düzenli yaşamaları, belli saatlerde uyumalan ve yemek yemeleri önerilir. Uykuya önem verilmeli, olanak varsa öğleden sonraları bir süre dinlenmeleri sağlanmalıdır. İlaçlar ve okul etkinlikleri saralı çocuğun öbür çocuklardan daha çok yorulmasına yol açar. Düzenli yaşamak ise vücudunu güçlendirir ve tedavinin başarı şansını artırır.

• Daha önce de belirtildiği gibi ilaçların düzenli kullanılması çok önemlidir, ama ilaçlan saatinde vermek için telaşlıve sıkıntılı bir ortam yaratmaya gerek yoktur. Saralı çocuklar genellikle uzun yıllar boyunca her gün 2-3 kez ilaç alırlar. Bir çocuğun hiç tepki göstermeden bu kadar uzun bir süre düzenli ilaç alması kolay değildir; bazen ilaç almayı unuttuğu ya da geciktirdiği olabilir. Bu tür durumlarda giderilmesi olanaksız bir yanlış yapılmış ve her şey o hapa bağlıymış gibi bir duyguyu çocuğa vermemek gerekir. Kısacası dikkat yerinde, ama telaş ve sıkıntı yaratmak yersizdir.

• Sara konusunda belirli bir eğitim düzeyine ulaşmış toplumlara yakışmayacak bazı önyargılar hâlâ sürmektedir. Dolayısıyla saralı çocuklann anne babalan bu tür önyargılardan kaynaklanabilecek kinci davranışlara karşı çok dengeli tepkiler göstermeye hazırlıklı olmalıdırlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp