Safra Ne Demek

Safra Ne Demek

Karaciğer tarafından salgılanan ye- şil-kahverengi sıvıdır; glikoz, üre, safra tuzları, kolesterol, bilirubin gibi karışık maddeler ve bir miktar proteinin sudaki eriyiğidir. Safra kanalı, karaciğerden duodenum’a uzanır ve böylece safra doğrudan olarak karaciğerden ince bağırsağa akabilir ama, safranın genellikle izlediği yol, karaciğer—»ductus cysticus—» safra kesesi şeklindedir ve safra kesesinde safra, depo edilir ve yoğunlaştırılır. Safra kesesi içindeki safranın müküs miktarı, karaciğerin salgıladığı safradakinden fazladır ve kesedeki safrada kolesterol, safra boyaları ve kalsiyum daha yoğundur. 
 
Bunun sonucu olarak bazen kesede safra taşları oluşabilir. Safra, yarı yağ sindirimine yarayan bir salgı yarı da eskimiş alyuvarların yıkılması sonucu oluşmuş bir atılma ürünüdür. Safra ile atılan birçok maddeler, bağırsaklarda yeniden emilime uğramakta ve yeniden safrayla atılmaktadır. Böylelikle, ka- raciğer-bağırsak arasında bir dolaşım olmaktadır. Safra kanallarının tıkanması sonucu.sarılık belirir ve bağırsakta yağ sindirimi ve emilimi bozulur. Safra kusmak genellikle kötü bir belirti sayılır, ama herhangi bir tekrarlayan kusma nöbeti sonucu bir miktar safra da çıkartılabilir.

Safra Kesesi Şikayetleri

Bazı bireylerde safra kesesi içindeki yoğunlaştırma işlemi sırasında hatalı gelişen bir dizi kimyasal reaksiyon sonucunda safranın kristalleşmesi yani çamur (sludge) ve taş oluşumu gelişir. Oluşan taşlar birkaç milimetre ile 2-3 santimetre arasında değişik boyutlarda olabilir. Kadınlarda, kilo fazlası olanlarda, doğum kontrol hapı (özellikle yüksek öströjen hormon içerenler) kullananlarda safra kesesinde taş oluşumu ihtimali daha yükselir. Ayrıca yaş ilerledikçe de safra kesesinde taşa rastlanma ihtimali artar. 30 yaş altında safra taşlarının görülme sıklığı % 3’ten azdır. 60 yaş üstü insanların yaklaşık beşte birinde safra kesesinde taş vardır.

Safra Kusmak

Mide içeriğinin ağızdan boşaltılmasına kusma denir. Kusma, karın kasları, diyafram ve mide duvarındaki kasların aynı anda ve hızla kasılmasıyla gerçekleşir. Bu arada mideyle onikiparmakbağırsağı arasındaki mide kapısı (pilor) büzülmüş, mideyle yemek borusu arasındaki mide ağzı (kardiya) ise gevşemiş olduğundan mide içeriği bağırsağa geçemez, ağza doğru itilir. Kusma regürjitasyondan farklıdır.

Safra Kesesi Hastalıkları

• Akut kolesistit: Safra kesesinin iltihaplanması
• Safra kesesinin perforasyonu: Safra kesesinin iltihaba bağlı delinmesi
• Tıkanma sarılığı: Safra kesesi içindeki taşlar ana kanala düşüp tıkanmaya neden olabileceği gibi büyük safra kesesi taşları ana kalana dışarıdan bası yapabilir
• Akut pankreatit: Pankreasın akut iltihabı. Safra kesesi taşlarının en korkulan komplikasyonlarından biridir, şiddetli olan tipinde ölüme kadar gidebilen komplikasyonlar görülmektedir. Türkiye ve Türkiye''nin çevre coğrafyasında akut pankreatitin en sık nedeni safra taşlarıdır
• Safra kesesi kanseri: Safra kesesi kanserinin iyi bilinen risk faktörlerinden biri safra kesesi taşlarıdır

Safra nedir?
Karaciğer hücreleri tarafından yapılan ve salgılanan, akıcı, acı, sarı renkte, hafifçe alkalen (bazik) bir sıvı. Safra, onikiparmak barsağına dökülen sindirim sıvılarından biridirsafra Safra sıvısı, her kilogram vücut ağırlığına on altı mililitre (cm 3) düşer. Safra sıvısının % 97 kadarı sudur. Geriye kalanını ise, direkt bilirübin, biliverdin, safra tuzları, safra asitleri, lipitler (fosfolipit, kolosteral, trigliserit), elektrolitler, bazı enzimler ve karaciğerin zehirini giderdiği bazı maddeler teşkil eder. Safra sıvısı; a safrası, B safrası ve C safrası olmak üzere üçe ayrılır. A safrası, Tubaj sırasında sonda, onikiparmak barsağına varınca gelen ilk safradır. Altın sarısı renkli, berrak ve aşikar olkalen reaksiyonlu olan bu safra, ana safra kanalı (koledok) içinde birikmiş olan safradır. 4-5 cm 3 kadardır. B safrası, safra kesesi içinde biriken daha lüzüci (suyu az) koyu renkte olup 30-40 cm 3 kadardır. C safrası, Tubaj sırasında en son gelen ve A safrasından daha açık renkli olan safra olup, karaciğer içi küçük safra yollarından gelen en son, taze imal edilmiş safradır. Dakikada 2 cm 3 olarak akmaya devam eder.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp