Safra Kesesi Tedavisi

Safra Kesesi Tedavisi

Safra Kesesi Tedavisi hakkında genel bilgiler;

Safra kesesi tedavisi nasıldır, safra kesesi hastalıklarından korunmak için neler yapılmalı, nasıl beslenilmelidir konu hakkında tüm merak ettikleriniz bu makalemizde yer almaktadır. Daha detaylı bilgilere sayfamız üzerinden ulaşabilirsiniz..

Safra kesesi karaciğerin alt yüzeyinde, ona yapışık 50 ml hacmi olan armut biçimde bir organ. Safranın depolanmasını ve konsantre edilmesini sağlıyor Karaciğerin ürettiği safra, kanallar yoluyla bu kesede birikerek, yemek sonrası özellikle yağlı gıdaların sindirimi amacıyla bağırsağa dökülüyor. Her 10 erişkinden birinde olan safra taşı özellikle 30 yaşından sonra kadınlarda daha sık görülüyor. 60 yaşından sonra erkeklerin yüzde 10-15‘inde kadınların yüzde 30-40‘ında safra taşı oluşuyor.

Günümüzde safra kesesi hastalığı tanısı konulmasında en yaygın kullanılan yöntem ultrasonografi. Sık yapılmasının hastaya hiçbir zararı yok. Nadir olarak safra kesesinin fonksiyonunu değerlendirmek için ilaçlı filmler çekilebildiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Türkçapar, safra kesesi taşlarının tedavisiyle ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor:


“Ağızdan ursodeoxycolic asit ve benzerlerinin verilmesi bazı safra taşlarının tedavisinde olumlu sonuçlar veriyor. Ancak bunun başarı oranı çok düşük kalıyor ve hastaların yarısında ilk 4 yıl içinde taşlar tekrar oluşuyor. Günümüzde safra kesesi taşına bağlı şikayeti olan hastalarda altın standart laparoskopik kolesistektomidir. Bu yöntemle gerçekleştirilen operasyon az ağrılı olur ve hasta 2-3 gün içinde işinin başına dönebilir. Safra kesesinin tümü alınarak, hastalık nüksü, yeniden taş oluşumu, kanser ve komplikasyon gelişimi olasılığı ortadan kaldırılmış olur. Safra kesesinin olmaması insanlarda ciddi hiçbir soruna yol açmaz.”

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp