Safra Kesesi Tedavi Yöntemleri

Safra Kesesi Tedavi Yöntemleri

Safra Kesesi Tedavi Yöntemleri hakkında genel bilgiler,

Safra kesesi tedavisi nasıl olur, safra kesesi tedavi yöntemleri nelerdir konu hakkında tüm merak ettikleriniz ve detaylı bilgiler bu makalemizde yer almaktadır..

Safra kesesi hastalıkları olan tanımlanan grup içine; yakın komşuluktaki karaciğer, ana safra yolları, pankreas ve komşu büyük damarsal yapılar da katılır.

Ancak, bu organların her biri ayrı bir anlatım konusudur.

Safra kesesi içinde oluşan taşların tanısı için uzun yıllar boyunca oral veya intravenöz kolanjiografi olarak adlandırılan radyolojik görüntüleme yöntemleri uygulanmıştır.

Ancak son yirmi yılda tıptaki gelişme bu alana da sıçramış, ultrasonografi dalında çığır açmıştır.

Ses dalgaları kullanılan bu yöntemle, hastaya yabancı ve muhtemelen allerjik madde vermeden, canını yakmadan (tıptaki tanımıyla noninvaziv) tanı konabilmiştir.

Halen birçok ileri teknik (bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans veya sintigrafi gibi) arasında ultrasonografi safra kesesi ve komşu organların tetkikinde ilk sırada başvurulan yöntemdir.

Bir cerrah olarak endoskopik yöntemle ( ERCP ) safra yolları girişimlerinin yapıldığını eklemek durumundayım.

Bu yöntem ana safra yolları hastalıklarının görüntülenmesini, teşhis ve tedavisini sağlayan bir metoddur. Ağızdan gönderilen ucu kameralı bir aparat kullanılarak uygulanır. Ehil ellerde yapılırsa ana safra yollarının taşa bağlı veya iltihabi darlıklarında çok başarılı bir yöntemdir.

Tanısı kesinleşen safra kesesi taşlarının tedavisi ise genel cerrahlara aittir.

Genel anestezi altında safra kesesinin tamamen çıkartılması şeklinde uygulanır.

Yakın zamana kadar bu girişim açık yöntemle yapılırdı. Ancak, son yıllarda laparoskopik yöntem altın standart olmuştur.

Tüm dünyada 10 yıldır güvenle kullanılmaktadır ve neticeleri son derece başarılıdır.

Laparoskopik kolesistektomi, karına açılan dört küçük delikten yapılır. Bu tür ameliyatlar, halk arasında, kansız ameliyat şeklinde de adlandırılmaktadır.

Bu deliklerden birinden laparoskop (tüp şeklinde ince videokamera) karın içine sokulur ve bu kamera ile alınan görüntü monitörden izlenir. Diğer delikler ise karın içine sokulan küçük cerrahi aletler içindir.

Laparoskopik ameliyat sırasında safra yollarına yerleştirilen ince bir kateterden ilaç verilerek çekilen film ile safra yolları içinde taş, tümör ya da başka bir rahatsızlık olup olmadığı anlaşılabilir. Bu tetkik yapılmadığı takdirde, ameliyat sırasında farkedilmeyen taşlar daha sonra sarılık ile ortaya çıkabilir.

Laparoskopik girişimlerin avantajları ameliyat sonrası ağrının çok az olması, hastanede yatış süresinin kısalması, normal yaşama erken dönülmesi ve kozmetik üstünlüğüdür.

Hastalanmış safra kesesi alındıktan sonra, tam sağlıklı bir yaşama geri döner, dilediğiniz gıdaları yiyip dilediğiniz aktiviteleri sürdürebilirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp