Safra Kesesi Alınırsa Ne Olur

Safra Kesesi Alınırsa Ne Olur :

Safra kesesi alınan kişilerde ise yağların sindirimi zorlaşır ve şişkinlik olur. böyle kişiler yağlı yiyeceklerden uzak durmak zorundadır. Safra, karaciğer tarafından üretilen bir sıvı olup, yağlı gıdaların sindirimi için gerekli enzim ve diğer maddeleri içerir. Safra, ana safra kanalına salgılanır. Safra kesesinde bir miktar yoğunlaştırılır. Yemek yeme sonrası onikiparmak bağırsağından salgılanan kolesistokinin etkisiyle safra kesesi büzüşerek safrayı ana safra kanalı aracılığı ile onikiparmak bağırsağına boşaltır. Karaciğer günlük 1-2 litre safra üretir. Safra kanal basıncı ritmik kasılma ve gevşemelerle sağlanır.

Safra Kesesi Taşları Oluşumu, Nasıl Tedavi Edilir?
Safra taşı oluşumu biliyer sistemin en yaygın hastalığıdır. Safra kesesi içinde safranın konsantre artışı işlemi sırasında bazı hatalar meydana gelirse, safra kristalleşir, çamur ve taş oluşumu meydana gelir. Bu taşlar birkaç mm''den 2-3 cm''ye kadar değişebilen boyutlardadırlar. Safra taşları kolesterol veya pigment taşları olmak üzere iki gruba ayrılır.

olesterol taşları gelişmiş ülkelerde çok yaygınken pigment taşları gelişmekte olan ülkelerde daha sıktır. Kolesterol safra taşı hastalığında, diyetteki kolesterol ve yağ düzeylerindeki artış ve lif eksikliği önemli faktörlerdendir. Pigment taşları ise, safra kanalındaki bakteriyel ya da parazitik enfeksiyonların sonucu oluşmaktadırlar.

Safra taşları toplumda oldukça yaygındır ve 18-65 yaş arası erkeklerin %7''si kadınların ise %15''inde görülebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp