Refleksoloji Uygulanmaması Gereken Durumlar

Refleksoloji Uygulanmaması Gereken Durumlar :

Refleksoloji


Öncesinde doktor onayı gereken durumlar, örneğin bacakta kırık, apandisit ve benzeri gibi sorunlar varsa, uygulama yapmamakta fayda vardır. Ayrıca hamilelere hamileliğin ilk ve son 3 ayında dikkatli bir uygulama yapılmalıdır. Bebeğin biyoritmini etkilememek için bu dönemde baskı uygulamaksızın hafif bir masaj uygulanabilir. Bedende enfeksiyon, ülser varsa, ayrıca emboli riski varsa, kan dolaşımını hızlandıracağı için uygulama yapılmamalıdır. Kanserli hastalar özellikle kemoterapi öncesinde yapılan uygulamadan fayda görürler ve bu süreci rahat atlatırlar. Şeker hastalarına doktorları ile bağlantıda olarak uygulama yapılır.

ENERJİ DENGELERİ


Organlarda enerji fazlalığı ya da eksikliği olduğu aşağıda belirtildiği gibi iki şekilde anlaşılır:

a) Çok fazla enerji: Salgı maddesini normalden daha fazla tutan organ fazla enerjiye sahiptir, örneğin kabızlık, idrar yapmada zorluk, vb. sorunlar.

Enerji azlığı: Salgı maddesini normalden fazla olan organda enerji eksikliği mevcuttur, örneğin diare, idrar tutamama vb.Bu metot, uygulamayı yapan kişinin, hangi fizyolojik süreçlerde sorun olduğuna dair ayrıntılı olarak düşünmesini gerektirir.

Örnek la: Şeker Hastalığı (Diabetesmellitus) - Pankreas salgı maddesini (insülin) tutar, salgılamaz: Çok fazla enerji durumu. (Burada belirtilmelidir ki, şeker hastalığı hangi tedavi yöntemi uygulanırsa uygulansın, sonuç almanın zor olduğu bir hastalıktır).Örnek lb: Düşük kan şekeri (Hipoglisemi) - Pankreas salgı maddesini (insülin) çok fazla miktarda salgılar: Enerji azlığı durumu.

Örnek 2a: Mide asidi azlığı - Mide salgı maddesini (mide asidi) tutar, salgılamaz: Çok fazla enerji durumu.

Örnek 2b: Mide asidi fazlalığı - Mide salgı maddesini (mide asidi) çok fazla miktarda salgılar: Enerji azlığı durumu.Bu metot, organlar, dokular, duyu organları, meridyenler, kaslar vb. arasındaki bağlantının teşhis yapılırken kullanılmasına dayanır.

Örnek 3a: Hafif fiziksel aktivite ile ortaya çıkan kalp çarpıntısı ve göğüste baskı hissi: Kalp ya da dolaşım meridyeninde enerji azlığı.

Örnek 3b: Kalp çarpıntısı ve göğüste baskı hissi, ayrıca çok fazla spekülasyonda bulunmak vb. psikolojik dengesizlik: Kalp ya da dolaşım meridyeninde enerji fazlalığı, bu iki meridyen de beyinle bağlantılıdır. Buradaki fark, bedenin hareket halinde olmamasıdır.

Örnek 4a: Bir dizde hafif fiziksel aktivite sırasında ortaya çıkan romatizma ağrıları: Kemikler ile bağlantılı olan böbreklerde enerji azlığı.

Örnek 4b: Beden hareketsizken ortaya çıkan romatizma ağrıları ise böbreklerde enerji fazlalığına işaret eder.

b) Çok fazla enerji: Hem fiziksel aktivite sırasında, hem de beden hareketsizken ortaya çıkan bir ağrı, vs. ilgili organda enerji fazlalığını gösterir.
Enerji azlığı: Sadece fiziksel aktivite sırasında ortaya çıkan ya da kötüleşen bir ağrı, vs. enerji eksikliğini gösterir, örneğin beden hareket ettiğinde, ya da sindirim işlemi sırasında vs.

KLİNİK BAKIŞ AÇISI

Geleneksel Çin tıbbında dengede olmayan organları bulmak için bazı içsel ve dışsal faktörler kullanılmıştır. Aşağıdaki tabloda bunlardan en önemlilerini görebilirsiniz. Fakat bunları okurken farklı şekilde değerlendirmek gerekebilir. Örneğin, sıcaklık ve ateş hem iklimsel anlamda sıcaklık hem de bedende ateş şeklinde değerlendirilebilir. Rüzgâr kavramı ise, kelime anlamının dışında, değişken semptomları olan bir hastalık ya da rüzgârda kalmadan kaynaklanan bir hastalık şeklinde yorumlanabilir.

Ekşi kavramı tat ve koku anlamının yanında “ekşi suratlı” diyebileceğimiz zihinsel durumu da gösterebilir. Beden dış etkenlere (iklim, beslenme, fiziksel sıkıntı, vb.) ruhsal ya da işlevsel iç etkenlere maruz kalabilir. Beden bu yeni duruma uyum sağlayabilmek için o anda sıkıntılı olan organlara ya da bölümlere “enerji” gönderir. Bazı organlar / bölgeler normalden fazla “enerji” alırken diğerleri aynı nedenle daha az “enerji” alır. Dış ya da iç etken ortadan kalktığında, beden normal haline döner ve denge yeniden sağlanır.

Yine de eğer bu etkenler çok güçlü ya da çok uzun süreli olursa beden kendisini yeniden hastalık ortaya çıkmadan önceki haline geri döndürmekte zorlanır. Bedene bu “geri döndürme” işlemi sırasında yardım etmek için, reflekso- log diğer teşhis metotları ile birlikte aşağıdaki tabloyu da kullanarak nereye etki etmesi gerektiğini bilebilir. Örnek verecek olursak:
1) Kibirli ve kolay rahatsız olabilen bir hastayı ele alalım. Bu kişinin göz - şikâyeti vardır ve özellikle ilkbaharda rüzgârlı havada (rüzgâr) kötüleşmektedir. Bu hasta aynı zamanda değişken kas ağrıları ( değişkenlik) çekmektedir ve tırnaklarında yeşilimsi renk görülmektedir. Turşu vb. ekşi yiyecekleri sevmektedir.Tablodaki tüm bu bilgileri göz önüne alırsak, bu hastanın sorunları karaciğerinden ya da safra kesesinden kaynaklanmaktadır.
2) Başka bir hasta kulak çınlamasından şikâyet etmektedir ve bu şikayeti kışın ya da soğukta kötüleşmektedir. Bu hasta çok korku doludur. Ve en küçük bir sesle (kulaklar) irkilmektedir. Aynı zamanda dizlerinde (kemikler ve kıkırdak) şiddetli ağrıları vardır. Ve bu ağrılar hasta uzun süre ayakta kaldığında kötüleşmektedir. Bu hasta tuzlu yiyecekleri sevmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp