Refleks Noktalarının Dağılımı

REFLEKS NOKTALARININ DAĞILIMI


Ayak tarak kemiklerinin üst kısmı (ayak parmakları bölgesi) bedenin “köprücük kemikleri - seviyesi” ne karşılık gelir, yani köprücük kemikleri, omuzlar, boyun ve başın çeşitli bölgeleri ile bağlantılıdır.Birinci ayak tarak kemiğinin tabanından (başparmak tarafından) başlayan ve ayak tabanında ayağın dış kısmına doğru devam eden hat bedenin “göbek kısmı” na karşılık gelir, yani köprücük kemiği ile göbek deliği arasında yer alan organlar ve bedenin bu bölgedeki diğer kısımları orantılı bir şekilde ayak altında ayak tarak kemiklerinin tepesi ile birinci ayak tarak kemiğinin tabanı arasında refleks bölgelerine sahiptir.Topuk kemiğinin ön kenarı “simfiz1 seviyesi” ne karşılık gelir.

Göbek deliği ile simfiz arasında yer alan organlar ve diğer bölgeler orantılı bir şekilde birinci orta ayak kemiğinin taban kısmı ile topuk kemiğinin ön kenarı arasında yer alan refleks bölgelerine sahiptir.

Topuk kemiğinin kendisi bedenin “leğen kemiğinin taban seviyesi” ne karşılık gelir.Her iki ayağın iç kısmında, yani başparmağın yanındanitibaren ayak tarak kemiğinin yanından aşağı doğru topuk kemiğine kadar devam eden bölge sırtın sağ ve sol kısmına karşılık gelir. Burada başparmağın ana eklemi kafatası ile 1. boyun omuru arasındaki sınıra karşılık gelir. Birinci ayak tarak kemiğinin tepesi 7. boyun omuru ile 1. göğüs omuru arasındaki sınıra karşılık gelir.

yak tarak kemiğinin tabanı 12. göğüs omuru ile 1. bel omuru arasındaki sınıra karşılık gelir. 5. bel omuru ile kuyruksokumu kemi- ğiarasındaki sınır topuk kemiğinin ön kenarında yer alır.Kollar ve bacaklarla ilgili refleks bölgeleri ayağın dış kısmında, küçük ayak parmağının ana ekleminden dıştaki aşık kemiğine kadar olan bölgede yer alır. Aşağıdaki iskelet şekli ayakların ve kolların bükülü olduğu “cenin pozisyonu” nu göstermektedir. Bu şekilde el ve omuz aynı hizada olur, ayak ve kalça da benzer şekilde aynı hizada yerleşmektedir. Dirsek ve diz bölgeleri ise göbek deliği bölgesinin biraz üzerinde ve biraz aşağısında yer almaktadır.

Soldaki ayak şeklinde omurga bölgelerinin ayağın iç kısmındaki ayak kemiklerinin kenarında yerleştiği görülür.Bu şekilde kabaca çizilmiş haliyle bedendeki organlar vediğer bölgeler prensipte ayak tabanlarında yansıma şeklinde karşılık bulur. Bu nedenle ayak tabanlarındaki ilgilibölgeleri bulmak için organların yeri ile ilgili anatomi bilgisine sahip olmak önem taşır.Bedenin orta kısmının iki yanında da bulunan organlar, bu prensibe göre, her iki ayakta da ilgili bölgelere sahip olacaklardır.

Ayak parmaklarına bakacak olursak, 2. ve 3. parmaklargözlere, 4. ve 5. parmaklar kulaklara karşılık gelir. Buradaki mantık, gözlerin yüzün merkezine yakın, kulakların ise uzak olmasıdır.

Aşağıda bazı örnekler verilmiştir: Sol omuzda bir sorun olduğunda, sol ayakta, taralı bölgede ağrılı / acılı bir nokta olacaktır.Sinirsel kalp çarpıntısı, göğüste ağrı ya da baskı hissi veçeşitli kalp sorunları, şekilde gösterilen bölgelerden birinde ağrılı / acılı bir noktaya neden olur.Karın boşluğunun alt kısmında sağ taraftaki sorunlar,örneğin bağırsakla ilgili şikâyetler, rahim sorunları vb. sağ ayakta gösterilen bölgede ağrılı / acılı bir ya da birden fazla noktaya neden olacaktır.Mesane iltihabı, idrar yapmada zorluk vb. sorunlar gösterilen bölgeler içinde ağrılı / acılı noktalara neden olacaktır. Bel ağrıları ayakların iç kısımlarında gösterilen bölgelerde bir ya da birden fazla ağrılı / acılı bölgeye neden olacaktır.

REFLEKS NOKTALARININ YERLEŞİMİ

Bölge isimleri


1- Kafatası
2- Şakaklar/çene
3- Hipotalamus1
4- Ense çıkıntısı (prossessus mastoideus)
5- Pons1 2 (Varol Köprüsü)
6- Epifiz
7- Hipofiz
8- Büyük beyin
9- Küçük beyin
10- Kafatası tabanı
11- Ense
12- Sinüsler/dişler
13- Gözyaşı bezi
14- İç ve dış kulaklar
15- Gözler
16- Östaki borusu
17- Vazomotor merkez (damarları düzenleyen)
18- Ana bronşlar
19- Üst lenfler
20- Tiroid bezleri
21- Paratiroid
22- Timüs
23- Kalp
24- Solar plexus (karın boşluğu sinir ağı)
25- Akciğerler
26- Omuz eklemi/kürek kemikleri
27- Üst kol
28- Dirsek (dolaylı etki)
29- Karaciğer
30- Mide, mide ağzı, mide girişi
31- On iki parmak bağırsağı
32- Pankreas
33- İnce bağırsak
34- Kalın bağırsak
35- İleoçekal kapakçık3 + apandisit (kör bağırsak)
36- Olesen noktası4
37- Kalçadaki siyatik hattı (leğen kemiğinin tabanı)
38- Cinsel organlar
39- Siyatik siniri
40- Hemoroidler
41- Korteks(topuğun alt kısmı boyunca etkilenir)
42- Dalak
43- Böbrekler
44- Böbrek üstü bezleri
45- Safra kesesi
46- İdrar yolu
47- Kaburgalar
48- Göğüs bölgesi
49- Kan dolaşımı
50- Timüs bezi
51- Omuz kemeri
52- Östaki borusu
53- Yutak
54- Bademcikler +üst lenfler
55- Üst lenfler
56- Burun
57- Lenfler + leğen kemiği bölgesindeki organlar (dolaylı etki)
58- Rektum-anüs
59- İdrar borusu
60- Mesane
61- Rahim/prostat
62- Koksig kemiği (Kuyruk kemiği)3
63- Sakrum (kuyruksokumu kemiği)5 6
64- Bel omurları
65- Göğüs omurları
66- Boyun omurları
67- Kalça eklemi
68- Yumurtalık / testisler
69- El
70- Diz
71- Kalça bölgesi
72- İleoçekal kapakçık / apandisit
73- Üst kol
A: Ön dişler
B: Köpek dişleri
C: Ön azı dişleri
D: Arka azı dişleri
E: 20 yaş dişleri

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp