Prematürite Ve Fetal Büyümenin Kısıtlanması

Prematürite Ve Fetal Büyümenin Kısıtlanması :

Prematürite, gebelik yaşının 37 haftadan küçük olma şeklinde tanımlanır ve neonatal mortalitenin konjenital anomalilerden sonraki en ikinci nedenidir. Tahmin edileceği gibi, normal gebelik süresini tamamlamadan doğan bebeklerin ağırlığı da normalden daha azdır «2500 gr).

Prematürİtenin başlıca risk faktörleri membranların prematüre rüptürü, plasental membranlarda inflamasyona neden olan intrauterin infeksiyonlar (koryoarnnionit), uterus servis ve plasentanın yapısal anomalileri ve çoğul gebeliktir. Gebelik süresini tamamlamadan doğan bebeklerin zamanında doğan bebeklere göre daha yüksek mortalite ve morbiditeye sahip oldukları bilinmektedir. Preterm bebeklerde organ sistemlerinin immatür olması onları

• Hyalen membran hastalığı (respiratuar distres sendromu)

• Nekrotizan enterokolit

• İntraventriküler ve germinal matris kanaması (Bölüm 23) gibi ağır komplikasyonlara yatkın kılar. Preterm infantların doğum ağırlığı düşük olmakla birlikte, genellikle gebelik yaşlarına göre normal sınırlardadır. Buna karşın, doğum ağırlığı 2500 gramdan düşük olan bebeklerin yaklaşık üçte biri zamanında doğmaktadır. Bu bebekler immatür değildir, ancak büyümeleri geridir. Gebelik yaşına göre küçük (smail for gestational age - SGA) olan bu bebeklerde fetal büyüme kısıtlılığı vardır. Hastaların çoğunda spesifık neden bilinmemekle birlikte, fetal. büyüme kısıtlılığı fetal, matemal veya plasental anomalılerden kaynaklanabilir.

• Fetal nedenler, anneden yeterli beslenme olmasına rağmen fetusun büyüme potansiyelini azaltan, fetusun kendisine ait faktörlerdir. Kromozomal hastalıklar, konjenital anomaliler ve konjenital infeksiyenlar bu grupta yer alır. Fetal büyüme kısıtlılığı nedeniyle araştırılan fetuların yaklaşık % 17' sinde ve ultrasonografık olarak mal formasyon saptanan vakaların yaklaşık %66'sında kromozom anomalileri saptanabilir. Büyüme kısıtlılığı olan tüm yeni doğanlarda fetal infeksiyonlar mutlaka düşünülmelidir, bunlar arasında TORCH grubu infeksiyonlar sık nedenlerdendir. Fetusun kendisine ait nedenlerden kaynaklanan büyüme geriliği simetriktir, yani bütün organ sistemlerini aynı ölçüde etkiler.

• Plasental nedenler uteroplasental akımı bozan tüm faktörleri içerir. Plasenta previa (plasentanın aşağıya yerleşimi), ablasyo plasenta (plasentanın retroplasental pıhtı oluşumu ile desiduadan ayrılması) veya plasental infarkt sonucu gelişebilir. Plasental (ve maternal) nedenlerden kaynaklanan büyüme kısıtlılığında büyüme serifiği asimetriktir; karaciğer gibi iç organlarla karşılaştırdığında, beyin rölatif olarak normaldir.

• SGA bebeklerdeki büyüme geriliğinin en sık nedeni maternal faktörlerdir. Bunlar arasında preeklampsi (gebelik toksemisi) ve kronik hipertansiyon gibi vasküler hastalıklar sayılabilir. İnfantlarda büyüme kısıtlılığına neden olan diğer birçok maternal faktör vardır. Bunlar arasında narkotik kullanımı, alkol alımı ve sigara içimi önlenebilir faktörlerdendir. Bunların çoğunun konjenital anomalilere neden olduğu da unutulmamalıdır. Fetal büyüme kısıtlılığına neden olan ilaçlar arasında sık kullanılan bir antikonvülsan olan fenitoin gibi teratojenler veya teratojen olmayan ilaçlar yer alır. Maternal malnütrisyon (özellikle uzun süreli hipoglisemi) de fetal büyür neyi etkiler. Büyüme kısıtlılığı olan İnfantlarda annenin beslenme durumu arasındaki ilişki oldukça karmaşıktır. Büyüme kısıtlılığı olan bebekler sadece Perinatal dönemde değil, çocukluk dönemi ve erişkin hayatlarında da serebral fonksiyon bozukluğu, öğrenme güçlüğü ve duyusal (görme ve duyma) bozukluklar yönünden risk altındadırlar

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp