Parazitlerin Metabolizması

Parazitlerin Metabolizması : Bir canlının enerji sağlaması, büyümesi ve çoğalması için çevresinde bulunan maddelerden yararlanması dolayısıyle olan fiziksel ve kimyasal olaylara metabolizma denir.Metabolizma, anabolizma ve katabolizma olaylarını kapsar. Canlı hücre bazı besin maddelerini protoplazmasında kendisi için gerekli şekillere dönüştürür, biyosentez yapar; buna anabolizma denir. Ayrıca büyük ve kompleks molekülleri küçük yapıtaşlarına ayrıştırarak serbest enerji oluşmasını sağlar; buna katabolizma denir.

Parazit olan birçok protozoonun ve helmintin metabolizması için ançak çok az miktarda serbest Oa gereklidir ve bunlar anaerop koşullarda yaşama yollarını geliştirmişlerdir. Birçok barsak paraziti için anaerop yaşama tipiktir. Patojen bir amip olan Entamoeba histolytica çok düşük oksijen gerilimlerinde yaşayabilmektedir. Plasmodium’- lar eritrositer şizogoni döneminde yalnız eritrositlerdeki besin maddelerini kullanmakla kalmayıp, bu hücrelerin taşıdığı Oa den ve kan plazmasındaki besinlerden de faydalanırlar.

Ayrıca Plasmodium'un kendine has enzim sistemleri ve kendi metabolizması bulunduğu, parazitli eritrositlerde değişik enzimlerin meydana gelmesi ile ispatlanmıştır. Diğer taraftan, parazitli eritrositin normal hücreye kıyasla solunumunda belirU artış bulunmaktadır.Helmintlerin serbest Oz metabolizmasma gereksinmesi çeşitli türlerde farklıdır. Bazı türler için kısa bir anaerop devre zararlı, hatta öldürücüdür. Bazı türler ise çok düşük Oa tansiyonunda yaşayabilir. İnce barsağın çeperine sıkıca bağlanan kancalı kurtlar Oa i, gereksinmelerinden çok fazla olacak şekilde, emdiği kandaki. oksihemoglobinden sağlar. Küçük nematodlarm hacimlerine göre geniş yüzeyleri bulunduğundan, çok az serbest Os bulunduğunda bile yüksek oranda solunum yaparlar.

Ascaris, Taenia, Diphyllobothrium latum gibi büyük helmintler bulundukları ortamdaki glikozdan sentez yaptıkları glikojeni fazla miktarda depolarlar ve sonra bunu Oa kaynağı olarak kullanırlar. Trichinella, Strongyloides, Filaria gibi dokuda yaşayan helmintlerin, barsak parazitleri- ninkinden daha yüksek oksijen tansiyonu olan mikroklimaları vardır ve çoğunluğu fazla miktarda serbest Oa kullanır.

Parazit olan helmintler glikoz ve diğer heksozları metabolizma için kullandıkları halde, çok az protein kullanırlar. Aminoasitlerin üre ya da ürik aside değişimi kesin olarak belirli olmamakla beraber, proteolitik enzimlerinin bulunduğu ispatlanmıştır. Ayrıca vücutlarında özel polipeptitlerin varlığı, konağın barsağmdaki pepsin ve tripsin tarafından helmintin sindirilmesine engel olur.Konağın vücudundaki vitamin, protein ve bazı mineralleri hem parazit hem de konak, metabolizmaları için kullanmak isterler ve aralarında bir yarışma vardır. Örneğin, Diphyllobothrium latum konağın vücudundaki Bi2 vitaminini fazla miktarda kullanır ve pernisiyöz anemiye yol açar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp